EP 2011. (U-21), Dodatne kvalifikacije, 12.10.2010, 16:00 h, Varaždin, gradski stadion, gledatelja: 7000
Suci: Collum, Drummond, Sorbie (Škotska)
Hrvatska (U21)
Hrvatska (U21)
0:3(0:0) Španjolska (U21)
Alvaro Dominguez 68'
Adrian Lopez 88'
Jeffren Suarez 90'
Španjolska (U21)

Mladi Hrvati bez Danske

Ivana Strahija • utorak, 12.10.2010.
Mladi Hrvati bez Danske
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Hrvati su, unatoč teškoj ozljedi Rakitića u 10. minuti, držali po sebe pozitivni rezultat sedamdesetak minuta, da bi potom stigao španjolski pogodak, pa isključenje Lovrena, nakon čega povratka više nije bilo.

Hrvatska (U21)
Španjolska (U21)
Hrvatska (U21)
Španjolska (U21)
1
Ivan Kelava
2
Domagoj Vida
3
Goran Jozinović
(do 71')
4
Ivan Perišić
5
Mario Maloča
6
Dejan Lovren
7
Arijan Ademi
8
Milan Badelj
(do 71')
9
Mato Jajalo
10
Ivan Rakitić
(do 14')
11
Ante Vukušić
Pričuvni igrači
17
Mirko Oremuš
14'
18
Marko Šimić
71'
 
Ivan Tomečak
71'
Trener
Dražen Ladić
1
David De Gea
2
Cesar Azpilicueta
3
Alvaro Dominguez
(do 89')
4
Mikel San Jose
5
Victor Ruiz
6
Ruben Perez
(do 75')
7
Thiago Allantara
8
Daniel Parejo
9
Bojan Krkic
(do 62')
10
Ivan Mata
11
Adrian Lopez
Pričuvni igrači
17
Jeffren Suarez
62'
16
Andren Fontas
75'
13
Alberto Botia
89'
Trener
Luis Milla

Iako je hrvatski izbornik Dražen Ladić najavljivao utakmicu koja neće obilovati atraktivnostima, ona je u prvom poluvremenu ipak bila interesantna, s više no jednom zanimljivom akcijom.

U prvom poluvremenu Španjolci su pošteno stisnuli na hrvatsku polovicu, a najviše 'nereda' pred domaćim vratima radi Krkic. U petoj minuti pokušao je s Matom ugurati loptu u gol, u 19. mu je asistent bio Allantara, a u 37. je Kelava jedva, ali ipak, uspio obraniti njegov pokušaj. Također je i Lopez prijetio, u 22. minuti je pobjegao svima, a oči u oči s Kelavom, iz velike blizine, loptu šalje pored vratnice.

Hrvati se također trude, ali su u velikom hendikepu od 10. minute kad je u jednom duelu sa nekim iz ekipe Španjolske Rakitić dobio udarac u glavu. Krv i njegov pad na travnjak zabrinuli su gledalište, a nakon par minuta potvrđeno je najgore, Rakitić ne može nastaviti utakmicu. O poluvremenu smo doznali da je Rakitić ostao bez jednog zuba i otpremljen je u bolnicu, gdje mu je zašivena puknuta usna.

Rakitić je, uz asistenciju Jajala i Badelja imao minutu prije toga lijepu priliku, ali lopta odlazi centimetar pored vrata. U 30. minuti, nakon slobodnog udarca, lopta je stigla do Perišića, a on ubacuje pred gol Španjolske. Vukušić loptu malo skreće glavom, ali Vida ne uspijeva zadati onaj ključni udarac da bi ona ušla u mrežu.

Šest minuta kasnije Perišić dobro prebacuje stranu, a Vida pronalazi Badelja, koji ima pred sobom mjesta za šut. Puca dobro, ali je De Gea siguran.

Na odmor se ide s početnim rezultatom, te s dojmom da hrvatska obrana previše lako propušta Španjolce pred gol, dok istovremeno u napadu nedostaje prave opasnosti po španjolska vrata.

Zato u drugo poluvrijeme Hrvati ulaze bolje, a Oremuš u 56. minuti postiže pogodak, no sudac Collum ga poništava, uvjeren da je naš reprezentativac igrao rukom. To je očito uvjerilo Španjolce da moraju doći do gola i da igranje na nulu nije najbolje rješenje.

10 minuta kasnije rezultat je 0:1. Nakon kornera Mate i velike gužve pred domaćim vratima, nitko od momaka u dresu s kvadratićima nije uspio izbiti loptu iz opasne zone. Zato ona stiže do Domingueza, a on matira Kelavu.

Taj je gol izazvao još jednu štetu u hrvatskim redovima. Lovren je odmah dobio žuti karton zbog prosvjedovanja, a još jednim, pa onda crvenim, kažnjen je dvije minute kasnije za prekršaj na sredini terena. Hrvati ostaju brojčano inferiorni Furiji, što nije moglo dobro završiti.

Prvo se šest minuta čekalo da sudac nastavi igru, jer je na travnjak doletjela baklja, a netko je i Colluma pokušao pogoditi 'rekvizitima'. Odmah po nastavku, Lopez pogađa vratnicu, a uslugu uzvraća na drugoj strani Perišić, no Ruiz u posljednji tren podmeće nogu i lopta leti iznad gola.

Kraj za hrvatske snove o Danskoj u 88. minuti potvrdio je Lopez, koji pogađa za 0:2. Hrvati ako su se i nadali postići dva gola, inače nemoguća misija, sad su shvatili da je sve gotovo. Pad raspoloženja u našoj reprezentaciji bio je očit, a uskoro su i gledatelji počeli napuštati stadion. 0:3 došlo je u drugoj minuti sudačke nadoknade, autor je bio Suarez, ali taj gol više ništa nije značio.

Ladićevi momci, izuzetno nadarena i kvalitetna generacija, ostala je tako bez završnog turnira u Danskoj. Velika šteta, no bez Rakitića, i s isključenim Lovrenom, pobijediti Španjolsku a ne primiti gol pokazalo se nemogućim.

Dodatne kvalifikacije za EP 2011. (U-21)

12.10.2010.
Hrvatska (U21)0:3Španjolska (U21)
09.10.2010.
Španjolska (U21)2:1Hrvatska (U21)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik13.10.2010. u 09:48
    Da, Oremušu baš fali hitrine i brzine... Upravo je Oremuš stvarao rupe u španjolskoj obrani jer pokazuje više agresivnosti i okomite igre od ostalih veznjaka. Kao napadač zna uteći obrani s unutarnje strane, što je u igri bez Kalinića bolje funkcioniralo, i bio bi pun pogodak da je malo zadržao... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.10.2010. u 00:52
    trebao je uvest malog Ozobića da im on pokaže kako se igra nogomet
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.10.2010. u 23:10
    Jedino mi nije jasno zašto Badelj zaslužuje prije Jajala biti u širem krugu reprezentacije, a Jajalo ni blizu. Jajalo cijelu prošlu sezonu i za mladu repku i u Sieni igrao odlično, a tako nastavlja i sad u repki za razliku od Badelja koji kao da danas nije ni došao na tekmu... Inače šteta šta mladi... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.10.2010. u 21:13
    Imamo dobru repku, momci su se pošteno borili ali triba bit objektivan i priznat da su Španjolci za klasu bolji. Kelava poklopi se ušima, tako se ne ide na balun, još si i bija izvan peterca. Prozivaš sudca, a izgubija si ukupno 1-5. Lovren sramotno, ostavija ekipu na cjedilu, to se momak ne radi... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.10.2010. u 20:58
    Sad sam došao s tekme i čitajući ovaj tekst mislim si koju sam to utakmicu gledao? U tekstu su nas u početku Španjolci stisnuli i imali par zicera, a mi ništa? Pa u prvih 10-15 minuta kolko je igrao Rakitić smo imali par zicera. Možda nekom nije zicer da čovjek ide sam ako ide iskosa, ali sam na... [više na forumu]
    Obrisan korisnik