Automoto

Valencia "para gaće" u najslabijoj klasi

Maja Giljanović • srijeda, 03.11.2010.
Valencia "para gaće" u najslabijoj klasi

Nepoznanica oko svjetskih prvaka u MotoGP-ju i Moto2 nema još od Malezije, ali posljednja runda u Valenciji odlučuje o svjetskom prvaku u najslabijoj klasi do 125 kubika. Sigurno je tek da će Španjolska nakon Jorgea Lorenza i Tonija Eliasa dobiti i trećeg prvaka u 2010., pitanje je samo hoće li to biti Marc Marquez ili Nicolas Terol.

4,005 kilometara staze Ricardo Torma u Valenciji "para gaće" samo u najslabijoj klasi. Španjolci Jorge Lorenzo i Toni Elias naslove su svjetskih prvaka u MotoGP-ju i klasi Moto2 osigurali još u Maleziji sredinom listopada, a i u klasi do 125 kubika Španjolci su jedini preostali koji mogu do titule.

U dobitnoj je poziciji Marc Marquez. 17-godišnjak koji je na Sachsenringu postao prvi pobjednik na pet utrka do 125 ccm uzastopce nakon izvjesnog Valentina Rossija 1997. godine pred Veliku nagradu u Valenciji ispred Nicolasa Terola vodi 17 bodova.

22-godišnjak koji je rođen nedaleko od trkališta skupio je 280 bodova, osvojio je Dohu, Brno i Indianapolis, 10 je puta izborio podij, ali koliko bio dobar u Valenciji ovisi o rezultatu Marqueza, bude li tinejdžer najmanje osmi novi je svjetski prvak.

Od vijesti iz Moto2 izdvaja se ona o povratku Eliasa u MotoGP. 27-godišnjak je nakon sedmog mjesta na koncu prošle sezone na Hondi prešao u Moto2, osvojio naslov i zadovoljio čelnike LCR Honde: "Nije tvornička, ali svejedno je riječ o odlično organiziranoj ekipi. Drago mi je da su mi ukazali povjerenje".

Šef momčadi Lucio Cecchinello je izjavio: "Tonijev dolazak sjajna je vijest za sponzore. Znamo se dugo godina, ja sam bio na zalazu karijere kad je on započinjao svoju, još onda se vidjelo da će biti pravi". Elias će popuniti mjesto Randyja De Punieta koji navodno seli u Pramac Racing.

U MotoGP-ju pada odluka o viceprvaku. Valentino Rossi nakon prošlotjednog devetog podija sezone u Estorilu puše za vratom Daniju Pedrosi. Prošlogodišnji pobjednik ispred lani drugoplasiranog (Rossi u Valenciji nije pobijedio od 2004. u prvoj sezoni na Yamahi) ima 19 bodova prednosti.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoMotoGP
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!