Nogomet

Utakmica godine na Poljudu

Damir Žbulj • četvrtak, 04.11.2010.
Utakmica godine na Poljudu
Foto: Bruno Karadža

U četvrtom kolu skupine G Hajduk i Zenit iz St. Peterburga ponovno će odmjeriti snage. U prvom susretu, prije dva tjedna, Zenit je slavio s 2:0, ali ovo će biti jedna sasvim drugačija utakmica u kojoj Hajduk na rasprodanom Poljudu nije bez šanse da izvuče pozitivan rezultat.

Prošlo je 14 dana od dvoboja ovih istih ekipa, a u obje momčadi vidjet ćemo drastične promjene u odnosu na taj susret. Hajduk ima novog trenera, dok gosti dolaze bez šestorice prvotimaca te se očekuje da će protiv Splićana priliku dobiti igrači koji inače nisu u prvom planu trenera Spallettija.

Nakon niza loših rezultata, koji su kulminirali ispadanjem u Kupu od Istre, s trenerske klupe smijenjen je legendarni Špaco, a kao privremeno rješenje postavljen je Goran Vučević te Zlatko Vujović, kao njegov pomoćnik. Vučević nije bez iskustva vođenja Hajduka. Trener prve ekipe bio je 2008, ispao je od Deportiva u drugom pretkolu kupa UEFA, a klub je napustio nakon 12 prvenstvenih kola i poraza od Zadra.

Trener Zenita Luciano Spalletti: "Nisam rekao da će igrati drugi sastav. Na prazna će mjesta ući igrači koji će nadam se uspješno pokazati kako su ravnopravni onima koje ću odmoriti. Dat ćemo sve od sebe da dođemo do rezultata koji nam treba i koji se od nas očekuje. Nažalost, situacija je takva da ću morati u vatru europske utakmice gurnuti igrače s manjom minutažom, ali moja se odluka neće mijenjati. Ne podcjenjujem Hajduk, ali moj je posao donositi takve odluke."

Prvu pravu priliku za dokazivanje i implementaciju novih trenerskih ideja i rješenja Vučević i Vujović imat će protiv vodeće momčadi ruskog prvenstva, a nakon slabe partije koju su igrači prikazali u subotu protiv Dragovoljca, njihovim dolaskom očekuje se pozitivan šok i nada da će Hajduk prikazati igru koja će biti na tragu partija s početka sezone.

U Sastavu Hajduka nema previše mogućnosti za promjene u odnosu na protekle utakmice. Uski kadar od 13-ak igrača koji su bili u prvom planu i dalje će biti okosnica momčadi i kod novog trenera. Prema najavama, Ibričić bi trebao zauzeti mjesto u napadu, zajedno s Vukušićem jer je po mišljenju Vučevića tamo opasniji po gol protivnika. Srđan Andrić, Ahmad Sharbini i Marijan Buljat nisu putovali s ekipom u karantenu na otok Brač te se ne očekuje njihov nastup.

Gosti su u Split stigli bez šestorice svojih prvotimaca. U najavama susreta Spalletti i dalje tvrdi da je pobjeda njihov jedini cilj, ali s devet bodova iz tri susreta, vjerojatno bi bili i zadovoljni s neodlučenim rezultatom, koji bi im gotovo sigurno donio plasman u naredni krug natjecanja. U Rusiji su ostali Bruno Alves, Konstantin Zirjanov, Vladimir Bistrov, Miguel, Danny i Aleksandar Keržakov, uz ozlijeđene Romana Širokova i Tomasa Hubočana, međutim, i bez njih Zenit je po imenima odlična ekipa, a igrači koji će dobiti priliku, a nisu inače u prvom planu trenera Spallettija, bit će sigurno željni dokazivanja.

Nogometaši Hajduka svejedno bi trebali iskoristiti opuštenost, mogli bi to čak i nazvati laganim podcjenjivanjem, koje dolazi sa suprotne strane. Igra kojom će se pokušati suprotstaviti mora biti puno bolja nego ona koju su Hajdukovi nogometaši prikazali u susretima protiv Istre ili Hrvatskog dragovoljca jer bez pozitivnog pomaka Bili neće imati šanse niti protiv B momčadi Zenita. Trenerska smjena vjerojatno je učinjena iz želje da se poboljša igra splitske momčadi i taj pozitivan pomak mora se vidjeti već u ovom susretu jer inače je promjena na klupi učinjena nepotrebno.

Upozorenje za Torcidu

Utakmica između Hajduka i Zenita proglašena je utakmicom visokog rizika. Špekulira se o broju gostujućih navijača koji dolaze u Split, kao i o mogućim problemima koje bi oni mogli izazvati. Zenitovi navijači na lošem su glasu u Rusiji, a na svojoj koži osjetili su to i poneki pripadnici Torcide u St. Peterburgu. Hajdukovi navijači morat će se suzdržati od bilo kakve reakcije na eventualne provokacije gostiju, ali i u potpunosti izbaciti pirotehniku iz navijačkog dekora. Nakon kazne UEFE, poslije utakmice protiv Anderlechta, krovna europska nogometna organizacija neće imati milosti prema splitskom klubu ukoliko se ponove propusti iz te utakmice. Svi koji dođu na Poljud moraju shvatiti da bacanjem bengalki, topovskih udara i dimnih kutija mogu samo naštetiti svom klubu, a ne stvoriti 'fantastičnu' atmosferu. Međutim, odgovornost je i na policiji i zaštitarskim službama, koji bi napokon trebali odraditi svoj posao te spriječiti unošenje nedopuštenih sredstava na sportsko borilište.

Hajduk ove sezone ima niz od tri pobjede u europskim susretima i sigurno postoji velika želja da se taj niz nastavi i nakon ovog susreta, ali i s neodlučenim rezultatom protiv Zenita, u preostala dva dvoboja sami bi odlučivali o svojoj europskoj sudbini. Vučević od prvog trenutka preuzimanja klupe Hajduka tvrdi da ne misli ostati na toj funkciji, da je samo privremeno na tom mjestu te kako se misli vratiti u omladinsku školu, ali pozitivan rezultat protiv Rusa i mogućnost plasmana u idući krug natjecanja Europske lige sigurno će biti argument kojeg će Vučević teško moći odbiti. Ako je Kobenhavn u utorak mogao izvući neodlučeni rezultat protiv jedne Barcelone, zašto onda i Hajduk, protiv Zenita, ne bi napravio upravo to, a možda čak i pobijedio.

Susret između Hajduka i Zenita na rasporedu je u 21.05 sati , dok se u drugom dvoboju skupine G, u istom terminu, sastaju AEK i Anderlecht.

Europska liga, skupina G

  • Rezultati
  • Ljestvica

4. kolo

Hajduk2:3Zenit
AEK Atena1:1Anderlecht
1Zenit 618:6+1218
2Anderlecht 68:807
3AEK Atena 69:13-47
4Hajduk 65:13-83

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • salbunjer04.11.2010. u 13:59
    Ma koja utakmica godine!? Pa mi smo svoje utakmice godine već odigrali i dobili, a ovo je samo šlag koji dolazi na kraju....ali bit će nadam se još puuuno šlaga!
    salbunjer
  • Obrisan korisnik04.11.2010. u 12:44
    nek vijori barjak na kojem piše, hajduk živi vječno, Bog i ni'ko više! NAPRID HAJDUČE HERCEGBOSNA JE UZA TE!! srcem igrati, hrabro naprijed! joj, da mogu na utakmicu...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.11.2010. u 12:40
    Ako je Dinamo dobio Villareala koji je igrao bez 5-6 igrača iz prve postave, onda može i Hajduk dobit Zenita u ovakvoj situaciji.....
    Obrisan korisnik
  • The Phantom04.11.2010. u 12:06
    Ajmo bijeli ale!
    The Phantom
  • Obrisan korisnik04.11.2010. u 11:54
    Kako ce stadion grmit veceras..Jos malo pa se krece, pravac Split ;)
    Obrisan korisnik