Nogomet

Portugal razbio Španjolsku

Damir Žbulj • četvrtak, 18.11.2010.
Portugal razbio Španjolsku
Foto: EPA

Susreti između susjeda, Portugala i Španjolske, nikada se ne mogu nazvati samo prijateljskim. Derbi Iberskog poluotoka na rasporedu je bio samo nekoliko mjeseci nakon što je Španjolska izbacila Portugalce sa Svjetskog prvenstva u Južnoj Africi pa je domaćin sigurno bio željan sportske osvete.

Vicente del Bosque se nakon poraza od Argentine u prijateljskoj utakmici te teško izborene pobjede protiv Škota u kvalifikacijama, zasigurno zabrinuo kojim putem je krenula ekipa svjetskih prvaka. Portugalci su s druge strane, nakon što je Paulo Bento preuzeo je kormilo portugalske reprezentacije, zaigrali bolji, ljepši i efikasniji nogomet.

Portugal je zaprijetio već u drugoj minuti preko Nanija, no njegov udarac Casillas, vrhovima prstiju, odbija u korner. Na suprotnoj strani terena, Iniesta je opasno pucao prema golu domaćih, ali lopta odlazi malo pored gola. Helder Postiga se u 21. minuti našao sam ispred Casillasa, vješto je izbjegao zaleđe, ali udarac odlazi ravno u vratara. Pet minuta kasnije, Villa se našao u prilici, no njegov udarac brani vratar domaćih. U 31. minuti Španjolci propuštaju najveću priliku na susretu. Ubacivanje s desne strane, potpuno neometan, sa sedam metara udaljenosti, Silva glavom ne uspijeva poslati u mrežu, a lopta odlazi pored desne vranice.

Portugalu je u 36. minuti poništen zgoditak zbog sumnjivo dosuđenog zaleđa. Ubačaj C. Ronalda na drugoj vratnici u mrežu posprema Nani, ali pomoćni sudac je procijenio da je igrač Manchester Uniteda bio u nedozvoljenoj poziciji.

Domaći do pogotka ipak stižu u posljednjoj minuti prvog dijela. C. Ronaldo je puca iskosa s lijeve strane, Casillas je odbio udarac, ali na loptu natrčava Carlos Martins i s 11 metara, snažnim udarcem, šalje loptu pored španjolskog vratara. Minimalnim vodstvo Portugala se i odlazi na odmor.

U nastavku, nakon samo četiri minute igre, novi šok za goste. Akciju domaćih završava S. Ramos te loptu šalje u vlastitu mrežu. U početnih 15-ak minuta nastavka prilike su propustili Nani, za domaće, te X. Alonso za goste, no rezultat se nije mijenjao.

Uslijedilo je razdoblje španjolske dominacije, propustili su lijepu priliku u 62. minuti iz slobodnog udarca s ruba kaznenog prostora, a Fabregas u 65. minuti volejom s 16 metara šalje loptu tik pored vratnice, međutim, do novog pogotka dolazi ponovno Portugal. Nakon prodora Dannyja lopta dolazi do H. Postige, koji odmjerenim udarcem šalje loptu pored nemoćnog Casillasa.

U posljednjih deset minuta za goste su prilike propustili Cazorla i Llorente, koji je glavom pogodio vratnicu, ali do počasnog pogotka nisu stigli. Naprotiv, uspjeli su u posljednjim trenucima susreta primit još jedan pogodak, za potpunu rezultatsku katastrofu. Obrani Španjolaca pobjegao je Almeida, koji vara istrčalog Casillasa i postavlja konačni rezultat ovog dvoboja na 4:0.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • The Phantom18.11.2010. u 14:52
    Nauči se čitat, tekst je dobro napisan
    The Phantom
  • Obrisan korisnik18.11.2010. u 01:40
    Spanjolci kao da se nisu ni pojavili - nista u napadu a jos manu u odbrani - 100 rupa na terenu. Svaka cast Portugalcima koji su bas bili razigranu. A za "igrac Man U" mislim da govore o Naniju ne Ronaldu.
    Obrisan korisnik
  • Hrvoje199018.11.2010. u 01:34
    c.ronaldo "igrač manchester uniteda"?
    Hrvoje1990
  • Obrisan korisnik18.11.2010. u 00:34
    a di su postave??? za eng. i franc. ste fino stavili..
    Obrisan korisnik