Nogomet

Prvi i drugi na zadnjeg i predzadnjeg

subota, 20.11.2010.
Prvi i drugi na zadnjeg i predzadnjeg
Foto: Davor Sajko

Vodeći Dinamo i Hajduk u potrazi za novim bodovima moraju apsolvirati prepreke sa samog dna poretka, Hrvatski dragovoljac i Istru 1961...

U prošlom kolu Hrvatski dragovoljac stigao je do toliko željne prve prvenstvene pobjede. Svladan je Zagreb, ali na njihovu žalost do tri boda stigla je i Istra pa je bodovni razmak na dnu ostao isti.

Nakon što su u jednom susretu skupili bodova koliko u svim dotadašnjim odigranim kolima te najavama o ostanku lige 16, optimizam se vratio u redove ekipe iz Sigeta. Međutim, umjesto dvoboja protiv nekog ravnopravnijeg suparnika gdje bi mogli tražiti reprizu dobrog rezultata, u goste im na stadion u Kranjčevićevoj ulici stiže Dinamo i tu je sretnoj priči kraj. Naravno da se momčad trenera Mladine nada nekom pozitivnom rezultatu, kako će možda iščupati barem bod, ali realnost je sasvim drugačija i sve osim uvjerljive pobjede Dinama bilo bi ravno senzaciji.

Odlične vijesti za Dragovoljac stigle su ovaj tjedan iz Rusanove. Izvršni odbor HNS-a donio je odluku kojom se dopušta igranje Hrvatskom dragovoljcu na ŠRC Stjepan Spajić. Za susret protiv Dinama već su bili izvršili pripremne radnje za igranje u Kranjčevićevoj, ali već od utakmice protiv Rijeke Crni će svoje domaće utakmice napokon igrati na domaćem terenu, u Sigetu.

Nedostaju: Leko, Brozović, Čović (kartoni), Franić (ozljeda)

Dinamo svoja dva tjedna odluke, kako je najavio trener Vahid Halilhodžić započinje u nedalekog Kranjčevićevoj protiv Dragovoljca, s kojim na otvaranju prvenstva nije imao većih problema. Osim toga, radi se o susretu prve i zadnje momčadi na tablici pa status favorita nipošto ne dolazi u pitanje.

No, Vaha razmišlja korak po korak: "Motivacija svih igrača mora biti na visokoj razini. Nikakav posrtaj ne smijemo dozvoliti. Neki igrači već su odradili 35 utakmica i sada se javlja problem da ne bi došlo do fizičkog i psihičkog zasićenja kod njih. To je sasvim normalno kod svih momčadi, ali zato treba razgovarati sa igračima".

Hrvatski bi se prvak Dragovoljcima mogao suprotstaviti u vrlo šarenom sastavu zbog većeg broja igrača koje muče ozljede i koje Halilhodžić možda neće biti voljan riskirati, a spreman je dati priliku i juniorima. "Ne bojim ih se poslati na teren, samo neka to zasluže", rekao je.

Nedostaju: Rukavina, Etto (bolest), Vrsaljko, Cufre, Sammir, Dodo (ozljeda), Morales

Još jedna teška utakmica je pred Istrom 1961. Na Verudu stiže Hajduk, koji je pred nekoliko tjedana šokiran u Kupu upravo u susretu s pulskim nogometašima. No, teško će se takvo nešto ponoviti i u ovoj utakmici. Puljani su pri samom dnu ljestvice, iako su ovog tjedna ponovno dobili nekakve nade o opstanku pričama o ostanku lige 16.

Za susret protiv Hajduka Zoran Vulić može računati na skoro sve igrače obzirom da nema ozlijeđenih, a samo Slobodan Stranatić mora odraditi kaznu zbog kartona. Ipak, konačnu odluku o sastavu trener Istre još nije donio.

Ono što je sigurno jest da je Asim Šehić, najbolji napadač kojim Vulić raspolaže, izuzetno motiviran i spreman za okršaj sa Splićanima. Šehić smatra da ga je ozljeda spriječila da ove godine odigra bolje, ali bez obzira na to smatra da on i suigrači igraju dobro u zadnje vrijeme. Pulski golgeter je također izjavio tijekom tjedna da uz podršku navijača mogu doći barem do jednog boda.

Nedostaje: Stranatić (kartoni)

Prije 20-ak dana Hajdukovci su mirno dočekivali Istru 1961 u osmini finala kupa, očekujući lagan posao glede plasmana dalje. No, Puljani su iznenadili i izbacili Hajduk iz kupa, a Stanka Poklepovića iz trenerske stolice. Danas Splićani Puljane doživljavaju puno ozbiljnije, jer svaki bod u utrci s Dinamom je dragocjen.

"Protivnik će igrati koliko mu dozvolimo, to sam rekao prije Lokomotive, kažem i sad. Sve će ovisiti o nama i našoj izvedbi. Koristila nam je pauza od tjedan dana, svježiji smo i odmorniji i stoga vjerujem da ćemo biti i kvalitetniji nego u posljednjoj utakmici", izjavio je Hajdukov trenerski v.d. Goran Vučević.

Na Verudi neće biti vratara Subašića, no Radošević se već naviknuo braniti protiv Istre 1961, između vratnica je stajao u oba dosadašnja ovosezonska ogleda ovih suparnika. Nakon dužeg vremena, s momčadi će putovati i kapetan Andrić, no ne očekuje ga se u poečetnih 11.

Nedostaju: M.Buljat, Subašić, Čop (ozljede)

Pad forme uzdrmao je redove novog prvoligaša iz Parka mladeži. U zadnjih pet utakmica pobijedili su samo jednom, a poraz u prošlom kolu od Dinama označio je kraj serije neporaženosti na njihovom travnjaku. U goste im sada dolazi Rijeka, koja je također u krizi te već pet utakmica ne zna za pobjedu, a koja ih je u prvom kolu prvenstva porazila zahvaljujući autogolu Velimira Vidića.

"Rijeka nam je ostala dužna. Neka nam vrate autogol, nama je i 1:0 dosta. Očekujem pristup kao protiv Dinama, jedino tako tri boda neće izostati", kao papagaj ponavlja tu frazu trener Splita Ivan Katalinić. "U boljoj smo formi i očekujem pobjedu na svom terenu", dodao je.

S obzirom na zdravstvene probleme, početni sastav će doživjeti određene promjene pa će tako kao stoperi zaigrati Petar Šimić i Igor Budiša dok će na lijevi bok Damir Rašić. Uslijed krize rezultata, ali i prašine koja se podigla nakon rasističkih ispada navijača protiv Dinama, pobjeda bi došla kao naručena.

Nedostaju: Vidić (ozljeda), Milović, Bučan (kartoni)

Rijeka je bez pobjede u posljednjih pet prvenstvenih susreta. Kako to u Hrvatskoj obično ide, u tom razdoblju je i promijenjen trener, te Rijeku sada vodi ljubimac Armade Elvis Scoria. Prije dvoboja u Splitu protiv istoimenog domaćina, ovaj talentirani strateg najavljuje pohod na pobjedu. ”Nećemo igrati na bod kao što nismo igrali niti u Varaždinu niti u Zadru”, najavljuje Scoria.

Vjeru u svoje suigrače pokazuje i čvrsti branič Igor Čagalj: ”Nitko nam nije poklonio bodove u prvih šest utakmica tako da sigurno vrijedimo. Treba nam jedan pozitivan rezultat koji može puno toga promijeniti, no krenimo prvo od Splita pa onda slijede Varaždin, Dinamo...”, optimističan je Čagalj.

U dvoboju ovih momčadi u prvom kolu prvenstva sreća je bila na strani Riječana. Splitovci su bili bolji protivnik, međutim, loptu su ubacili samo u vlastitu mrežu. Sudeći prema formi u proteklim kolima, Riječanima će opet biti potrebna doza sreće za povratak na Kantridu s bodom ili sva tri.

Nedostaju: Yourassowsky (kartoni), Landeka (ozljeda)

Premda je prošlotjedni poraz od Hajduka bio minimalan i premda ugledni gosti iz Splita nisu pokazali mnogo više od Lokomotive, igrači Ljupka Petrovića još su jednom ove sezone ostali praznih ruku te protiv Zagreba mogu razmišljati samo o tome kako doći do sva tri boda, koja im polako postaju sve veća potreba u borbi za ostanak u ligi.

S obzirom da Petrović ponovno nema na raspolaganju puni igrački kadar morat će kombinirati možda i s nekim novim rješenjima, ali kao i inače oslanjat će se prije svega na iskusni defenzivno - ofenzivni dvojac Sopić - Bule, koji će iznijeti veliki teret protiv Pjesnika.

Prolaz prema naprijed tražit će se vjerojatno preko Tomislava Martinca i Ivana Peke, dok će obrambeni stup, mladi Mislav Komorski morati zaustaviti prvog strijelca Zagreba Ivana Krstanovića, a Lokosi će svakako željeti češće dolaziti u prilike nego što je to bio slučaj protiv Hajduka.

Nedostaju: Maleš (kartoni), Bagarić, Antolić, Havojić (ozljeda)

Računajući prvu utakmicu četvrtine finala Kupa, Pjesnike danas u Maksimiru očekuje treći uzastopni zagrebački dvoboj u posljednjih deset dana. Remi u Kupu brzo je zamijenio prvenstveni poraz od Hrvatskog dragovoljca, a osim još uvijek svježih ožiljaka iz tog susreta, "bijele" u aktualnom tjednu nisu štedjeli novi problemi.

Iz konkurencije za utakmicu 16. kola ranije su otpali James, Štiglec, Medić i kartonirani Pavlović, nekoliko dana smanjenim su intenzitetom vježbali Jefthon, Ivanković i Abdurahimi, a nedostajao je i mladi reprezentativac Celjak.

"Poslije poraza kojeg nismo planirali, a dao bi nam mir i stabilnost idemo na noge Lokomotivi kojoj su bodovi jednako važni. Radi se o perspektivnoj momčadi koju vode Sopić i Bule i svjesni smo da će utakmica biti teška. Tražit ćemo dobar rezultat i zbog Kup utakmice koja nas idući tjedan čeka. Probali smo se kroz razgovor vratiti na dobru psihološku razinu, a kroz tjedan smo posebno radili na završnici", zborio je u petak Luka Pavlović.

Nedostaju: James, Medić (bolest), Štiglec (ozljeda), Pavlović (kartoni)

Drugi uzastopni domaći susret, protiv Slaven Belupa, nogometaši Šibenika dočekuju s istim ciljem. Želja je ostvariti ovu pobjedu, no, planove trenera Lokice ovog tjedna uvelike je remetila vremenska prognoza, odnosno činjenica da se teren čuvao za utakmicu, pa momčad na njemu nije odradila niti jedan trening. Usprkos tome Lokica od svoje momčadi očekuje da pruži maksimum, te porazi kvalitetne goste.

“Oni su u tri posljednje utakmice pokazali zavidnu formu. I u Kupu i u Osijeku bili su izrazito bolji protivnik iako su obje utakmice odigrali 1:1. Prije toga pobijedili su Istru. Njihova je forma u usponu, stabilan su klub, kvalitetno vođen. Imat ćemo, stoga, sigurno težak susret, međutim moramo pokušati napraviti sve da pobijedimo“, kaže o protivniku trener Šibenčana.

Na raspolaganju će Lokica imati sve igrače, vjerojatno i Medvida koji zbog viroze praktički cijeli tjedan nije trenirao. Ukoliko on ne bude mogao na stopersko će mjesto Spahija ili Bulat. Moguća je još eventualno jedna izmjena u odnosu na prošlu utakmicu premda trener Modrih nije želio otkriti na kojoj poziciji.

Nedostaju: Medvid (bolestan)

U prošlome kolu Prve hrvatske nogometne lige Slaven Belupo pokazao je da "mic po mic" ipak popravlja igru i raspoloženje koje im je gotovo od starta sezone uglavnom obojano varijantama sive boje. Ovoga će vikenda put još jednog gostovanja, jer poslije Osijeka na red je došao i Šubićevac. Protiv momčadi Šibenika farmaceuti su otvorili sezonu i na Gradskome stadionu odigrali do sada najbolju partiju.

"Šibenčani su se pojačali, kvalitetni su i uvijek opasni pred vlastitim navijačima. Od svojih momaka očekujem maksimalan angažman tokom svih 90 minuta, a dobrim rezultatom smatrat ću sve osim poraza. U posljednjih nekoliko utakmica popravili smo neke segmente u igri, postali smo pogotovo odgovorniji i na dobrom smo putu da nešto konačno počne funkcionirati", najavio je Mile Petković.

Strateg Koprivničana i ovoga puta na dispoziciji neće imati tek već duže ozlijeđene Bušića, Papu i Rogulja.

Nedostaju: Bušić, Papa, Rogulj (ozljede)

Nakon drugo vremena NK Zadar se nalazi izvan mjesta koja označavaju pet najugroženijih klubova u prvenstvu. Također, po prvi put ove sezone Zadrani imaju prilike ostvariti dvije uzastopne domaće pobjede. Nakon što je u prošlom kolu pala Rijeka, sada opet na Stanove dolazi protivnik iz sredine tablice. Drugim riječima, Varaždin je sve samo ne nesavladiv.

U pripremi ove utakmice ponovno je Zebić mogao računati na sve igrače, a svi bi trebali konkurirati i za prvenstveni ispit. No, kad su već Zadar zaobišli kartoni i ozljede, isto nije mogla i kiša, pa je ta vremenska nepogoda jedina radila probleme Zebiću i njegovim igračima tokom proteklog tjedna.

Vrijedi napomenuti da eventualnom pobjedom u ovoj utakmici Zadrani mogu napredovati još nekoliko pozicija na ljestvici, pa ne sumnjamo da će upravo napadačka taktika biti prvi izbor zadarskog stručnog stožera. Santini i društvo će probati iskoristiti stvorene prigode, a zadarska obrana će nastojati omogućiti Ježini što mirniji dan na vratima dalmatinskog prvoligaša.

Nedostaju: Ježina (ozljeda)

Varaždinci u Zadar odlaze ne baš čistih glava, pritisnuti događanjima cijelog prošlog tjedan. "Na meni je sada da pronađem najstabilnijih 11, koji će se znati snaći na zadarskom terenu. Ne želim da nitko od mojih nogometaša pukne od agresivnosti i da dobijemo glupe kartone", kazao je trener Samir Toplak.

U momčad se Toplaku vraća kapetan Brezovec koji je odradio kartone, ali će morati bez Sačera, koji je kartoniran, a nedavno je za mladu hrvatsku reprezentaciju postigao gol u susretu sa Slovencima. Toplak je bio zadovoljan i s Punčecom, za kojeg su se raspitivali skauti na utakmici.

"Zadrani su trenutno dosta samouvjereni, pokušat će nam u prvih 15 minuta zabiti gol i potom čuvati rezultat. Ako se obranimo, Zadrani će kako utakmica bude prolazila biti sve zadovoljniji s 0:0. Inter nam je bio škola, znamo koliko dobru obranu Zadar može igrati i zato je na nama da kontroliramo loptu i postignemo povoljan rezultat", rekao je trener Toplak.

Nedostaju: Glavica, Tkalčić, Musli (ozljeda), Sačer (kartoni)

1. Hrvatska nogometna liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

16. kolo

Inter-Zaprešić0:0Karlovac 1919
Istra 19612:0Hajduk
Lokomotiva2:0Zagreb
Hrvatski dragovoljac0:6Dinamo
Split2:3Rijeka
Zadar3:0Varaždin
Šibenik3:3Slaven Belupo
Osijek1:0Cibalia
1Dinamo 3052:12+4072
2Hajduk 3054:32+2255
3Split 3038:22+1653
4Cibalia 3033:24+944
5Inter-Zaprešić 3031:35-442
6Karlovac 1919 3025:27-241
7Slaven Belupo 3034:30+440
8Osijek 3031:29+239
9Rijeka 3029:35-639
10Zadar 3031:34-338
11Varaždin 3032:38-636
12Šibenik 3037:38-135
13Zagreb 3032:39-735
14Lokomotiva 3024:37-1333
15Istra 1961 3024:44-2031
16Hrvatski dragovoljac 3024:55-3123

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik20.11.2010. u 10:47
    ne. ovo im je zadnji puta da su domaćini u kranjčevićevoj
    Obrisan korisnik
  • The_Killer_000720.11.2010. u 10:19
    u goste im na stadion u Kranjčevićevoj ulici - što se neigra u Sigetu????
    The_Killer_0007