Nogomet

Hrvatski "Ukrajinci" u Beogradu, Pranjić u Rimu

Mihaela Bradovski • utorak, 23.11.2010.
Hrvatski "Ukrajinci" u Beogradu, Pranjić u Rimu
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

U utorak se nastavlja natjecanje u Ligi prvaka. Igra se pretposljednje kolo, a po običaju se očekuju zanimljive utakmice, ali i nastupi nekih naših igrača...

Skupina E

Najjači par skupine E zasigurno čine Roma i Bayern. Njemački se prvak, uoči posljednje dvije utakmice, nalazi na prvom mjestu s maksimalnim brojem bodova, dok je Roma upola slabija, ali i dalje ispred bodovno izjednačenih Basela i Cluja. Claudio Ranieri svjestan je da bi današnjom pobjedom njegov sastav izbjegao moguća neugodna iznenađenja u posljednjem kruga pa je u skladu s tim i najavio: "Bayern se već kvalificirao, a u domaćem mu prvenstvu baš ne ide najbolje. Siguran sam da će nam se suprotstaviti ponosna momčad željna ovaj ciklus natjecanja odraditi bez greške. Naša je računica jasna, trebaju nam četiri boda, s tim da ćemo veći dio posla željeti obaviti već u ovom susretu." Za pretpostaviti je kako će De Rossi biti spreman za današnji dvoboj, dok će ime Rodriga Taddeija još neko vrijeme ostati na listi izostanaka. Ona gostujuća puno je brojnija, osim na Ivicu Olića Van Gaal neće moći računati niti na Robbena, Badstubera, Klosea i kapetana Marka van Bommela. A ono što je njegov kolega Ranieri spomenuo Nizozemac je u svojoj najavi potvrdio. "Danas želimo što bolju igru i što bolju rezultat jer je vrijeme za promjene, za bolje u odnosu na Bundesligu."

Jedna od današnjih "sve ili ništa" utakmica bit će ona između Basela i Cluja. Momčadi Thorstena Finka i Sorina Cartua u dosadašnja četiri kruga osvojile su tek tri boda, a poraz u današnjem značit će samo jedno - oproštaj od Europe. Podjela bodova najviše će pak odgovarati Romi, ukoliko stigne do pobjede nad Bayernom. "Želimo nastaviti naš put u Europi, a to jasno znači da danas trebamo pobijediti. Moramo igrati strpljivo i ne dopustiti da upadnemo u protivnikovu zamku", razmišljanja je Fink, dok je rumunjski stručnjak bio kratak, ali i jasan: "Ne razmišljamo o rezultatu prve utakmice, ovo je za nas sasvim novi dvoboj, i to onaj najvažniji - utakmica godine." Baselu od pomoći neće biti Chipperfield, Zoua, Streller i Kusunga, a gosti su doputovali bez Gabriela Muresana i Yssoufa Konea.

Skupina F

Sredinu ljestvice skupine F, sa po šest bodova, čine momčadi Marseillea i moskovskog Spartaka. Njihov dvoboj ujedno će biti i prvi na rasporedu u današnjem danu, a ako je vjerovati najavama, ali i računajući što pobjeda ovim sastavima donosi sa sobom, uzbuđenja i napetosti ne bi smjelo nedostajati. Mnogi treneri u ovoj će fazi natjecanja posegnuti za izjavom "ovo je naša najvažnija utakmica sezone", a Valeri Karpin objasnio je zašto je to zaista tako. "Ruska je sezona na samom svom kraju i pred nama nema veće utakmice od ove. Iako je i remi pozitivan rezultat ne bismo željeli dodavati novu neizvjesnost uoči zadnjeg susreta." Didier Deschamps u pripremi susreti nije trošio vremena na kalkulacije koji rezultat kome najbolje odgovara, Marseille će igrati jedino na pobjedu. "Ovo nije Kup susret, okolnosti su htjele da ovo bude odlučujuća utakmica. Uočio sam umor kod igrača Spartaka, a i bit će nam lakše jer je njima ovo još važnija utakmica nego nama." Parshivlyuk i Ivanov otpali su za današnji susret, dok su pod znakom upitnika još uvijek Alex, Ari i Stranzl. Francuska momčad bit će snažnija za oporavljenog Edouarda Cissea.

Baš kao i Bayern momčad Chelsea nalazi se na vrhu svoje ljestvice s maksimalnim brojem bodova, no jednako tako neuspjehe u domaćem natjecanju pokušat će zaliječiti novim europskim uspjehom. "Naš je cilj grupu završiti na prvom mjestu, jasno je kako sve imamo pod kontrolom i da taj cilj možemo ostvariti već danas", razmišljanje je Carla Ancelottija. S druge strane, na klupi Žiline, puno će manje pritiska biti na Pavelu Hapalu; njegov sastav nalazi se na posljednjem mjestu bez ijednog osvojenog boda, a i šanse za osvajanje treće pozicije sve su manje. "Poraz od Marseillea teško je ostaviti za sobom, ali odlučni smo danas pokazati pozitivne stvari. Ono što želimo je čvrsti blok i brzi kontranapadi. Imamo četiri sjajna ofenzivca i tu vidimo svoju priliku." Ranije otpisanim Essienu, Alexu, Terryju, Lampardu i Benayounu mogli bi se priključiti dvojbeni Mikel i i jasno je kako će Talijan imati puno teži posao u slaganju sastava. Žilini nedostaje tek Patrik Mraz.

Skupina G

Najneizvjesnija skupina današnjeg dana ona je u kojoj se nalaze momčadi Real Madrida, Milana, Ajaxa i Auxerrea. Lidera skupine G u petom krugu očekuje gostovanje u Nizozemskoj, a tamo odlaze sa šest bodova prednosti. Odnosno pet pred drugoplasiranim Milanom. Uoči novog okršaja s kraljevskim klubom, treneru domaćina, Martinu Jolu, najviše brige stvara kolega sa suprotne strane - Jose Mourinho. "Mourinho možda ne može računati na nekoliko igrača, ali svejedno ima jači kadar. Susreo sam se s njim nekoliko puta u Engleskoj, riječ je o jednom od najvećih svih vremena, trener koji zna izvući maksimum iz svojih igrača." A maksimum će 47-godišnji Portugalac tražiti i u današnjem susretu, bez obzira na ozljede koje prate njegov sastav. "Izostat će nam standardni Carvalho, Higuain i Khedira, ali i bez njih mi želimo pozitivan nastavak. Ne uspijemo li u tome to će biti samo zbog toga što je Ajax odigrao najbolje što može." Iako su u prvi plan izbili Realovi problemi, niti Ajax nije miran po pitanju izostanaka. Dvojbeni su Emanuelson, Sno i Oleguer, dok je otprije jasno kako u konkurenciji za nastup neće biti Florian Jozefzoon.

"Pobjeda protiv Ajax bila je sjajna za nas. Istina, igrali smo i ranije dobro, ali je uvijek nešto nedostajalo za bolji rezultat. Ne razmišljamo o drugom i trećem mjestu, želimo zadržati mir i koncentraciju. Naša je prednost u tome što igramo doma, ali i to što nemamo apsolutno ništa za izgubiti. Sve je moguće", otkrio je Jean Fernandez svoj pogled na dvoboj s Milanom. Osim na neopterećenosti Auxerre optimizam gradi i na povratcima Langila, Ndingae i Hengbarta. Nešto drugačija očekivanja od dvoboja ima Massimiliano Allegri. 43-godišnji stručnjak očekuje protivnika koji kreće po sve ili ništa. "Danas Auxerre mora dobiti i zato će utakmica biti drugačija od one koja je iza nas. Bit će to utakmica s puno intenziteta, samim time što će biti krucijalna za ostatak natjecanja. Igrat ćemo napadački, bez obzira na ozljede." Inzaghi i Pato u nove će izazove tek iduće godine, Oddo je još uvijek upitan, dok se u akciju vraća Bonera.

Skupina H

Puno pitanja ostalo je otvorenih i u skupini H - tek je poznato kako se Partizan oprostio od Europe za ovu sezonu. Da i takav protivnik može napraviti veliku štetu svjestan je strateg Šahtara, Mircea Lucescu. "Igrat ćemo na pobjedu, a u Beograd smo došli dan ranije kako bi se što bolje odmorili od puta. Partizan se neće samo tako predati, željet će u preostalim susretima obraniti svoju čast. Dočekao nas je kišom načet teren pa će koncentracija morati biti na svojoj najvišoj razini." Oba hrvatska reprezentativca, Darijo Srna i Eduardo, propustili su posljednji prvenstveni dvoboj nakon što su se s reprezentativne akcije vratili s manjim smetnjama, no prema očekivanju nalaze se u kadru 18-orice. Trener domaćina, Aleksandar Stanojević kratko je najavio: "Nažalost po nas ova utakmica nemam nikakvog natjecateljskog značaja. No dugujemo dosta toga našim navijačima i dat ćemo sve od sebe za pozitivan rezultat."

Dvije utakmice do kraja natjecanja po skupinama Braga se nalazi svega tri boda od Šahtara, odnosno Arsenala. Domingos Pacienca kroz pripremu za okršaj s Topnicima od svojih je igrača tražio agresivnost, a potiho je priznao kako se nada i pomoći Partizana. "Znao koliko vrijedi momčad Arsenala, ali i dalje smatram da je možemo svladati. Želimo vjerovati da će se našim navijačima dogoditi večer za pamćenje - povijesna pobjeda. Prvi cilj, Europska liga, već je tu, ali pokušat ćemo izvući što više." Arsene Wenger je vrlo dobro snimio portugalski sastav te je svjestan kako ga, na gostujućem terenu, očekuje protivnik s drugačijom taktikom od one iz Londona. "Došli smo u Portugal napraviti finalni korak prema daljnjem dijelu natjecanja. Braga je dobra momčad koja me impresionirala u prvih 20 minuta našeg posljednjeg susreta. Siguran sam da su zaboravili na tadašnji rezultat i ne mislim da će nam biti lako." Arsenal će biti lišen usluga Clichyja, Vermaelena, Almunije i Diabyja, ali Wengera veseli povratak Nicklasa Bendtnera.

Liga prvaka, skupina E

  • Rezultati
  • Ljestvica

5. kolo

Roma3:2Bayern
Basel1:0CFR Cluj
1Bayern 616:6+1015
2Roma 610:11-110
3Basel 68:11-36
4CFR Cluj 66:12-64

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!