Nogomet

Štimac: "Uredimo svoju kuću"

Iz Novinarskog doma:Damir Žbulj • petak, 26.11.2010.
Štimac: "Uredimo svoju kuću"
Foto: FaH

Igor Štimac predstavio je svoju kandidaturu za predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza te je ujedno i prezentirao svoj program rada i viziju HNS-a u razdoblju od 2010.-2014. godine.

Igor Štimac u Zagrebu je okupio delegate, skupštinare Hrvatskog nogometnog saveza i predstavnike medija kako bi predstavio svoju kandidaturu za predsjednika Saveza. Njegov cilj je vratiti ugled nogometnom savezu te krenuti putem ozdravljenja hrvatskog nogometa u cjelini.

Toliko spominjana transparentnost rada saveza i decentralizacija organizacije na vrhu su liste prioriteta Igora Štimca. Komisija HNS-a trebala bi se sastojati od pet članova, a svaka regija trebala bi dati jednog. Sklapanje sporazuma i ugovora isključivo se mora obavljati putem javnih natječaja, a transparentnost svakog od njih bit će prioritet.

Glavni problemi

Igor Štimac detektirao je najveće probleme hrvatskog nogometa te ponudio rješenja, a ti problemi su, prema njemu, nebriga za domaća natjecanja, nestabilnost sustava natjecanja, kršenje Zakona o sportu, netransparentni rad, neodgovorno trošenje društvenih sredstava, promocija slovenskog turizma kroz pripreme reprezentacije, slaba posjećenost utakmica, huliganizam, nepovjerenje društva i publike prema HNS-u.

Dotaknuo se i problema sustava natjecanja, jer se u 19 sezona promijenilo 13 različitih sustava. U Ligi 16 i dalje vidi budućnost hrvatskog nogometa, a stabilizacija sustava natjecanja je također na vrhu liste prioriteta. "Austrija i njihova liga ne može nam biti uzor. Kod njih je nogomet četvrti sport. Smatram da bi nizozemski model bio primjereniji za našu ligu. HNS i HNL moraju biti servis nogometašima i struci, kako bi talenat mladih igrača došao do izražaja, a oni bi poslije egzistenciju osigurali u nekoj bogatijoj zemlji", pojasnio je Štimac.

Štimac je naglasio brigu koju bi preuzeo za klubove: "Odredili bi četverogodišnji sustav natjecanja, a odgovornost bi preuzeli i za prvu, ali i za drugu ligu. U potpunosti bi financirali troškove natjecanja prvoligaških klubova. Svi bi koristili hotele, prijevoznike, koji bi bili u partnerskom odnosu sa Savezom te bi tako uštedjeli značajna financijska sredstva. Pomagali bi drugoligašima, posebno razvoj njihove infrastrukture, a amaterskim klubovima, a ima ih 1600, osigurali bi sportsku opremu za njihov seniorski pogon."

Obrušio se i na strance koji dolaze u Hrvatsku zarađivati svoj nogometni kruh: "Nisam protiv stranaca, ali neki kriteriji moraju postojati. Na strane igrače potrošeno je gotovo 30 milijuna eura, preko 300 ih je prošlo kroz našu ligu. Samo četvorica su ostavila trag te kasnije donijela korist klubovima u kojima su igrali, a to su Viduka, Skoko, Šerić i Eduardo. HNS mora davati 'zeleno svjetlo' za njihov dolazak u naš nogomet, pri čemu bi kvaliteta bila glavni kriterij.

Veliki problem vidi i u broji igrača koje klubovi imaju pod profesionalnim ugovorima: "Hajduk i Dinamo su u jednom trenutku zajedno imali preko 100 igrača pod profesionalnim ugovorima. Optimalan broj je 25, a smanjenjem bi smanjili menadžerski upliv i tako omogućili struci da radi svoj posao."

Igor Štimac: "Svaka nogometna nacija ima na dresu i grb svoje države. Jedino se na našem dresu nalazi grb HNS-a. Nogometni savez nije privatni savez, nego savez naše države, svih njenih građana i pobrinut ću se da na našem dresu bude grb Republike Hrvatske."

Smatra i da su igrači pod ugovorom preplaćeni za naše prilike te bi uveo ograničenja po uzoru na NBA ligu: "Uveli bi 'salary cap' po uzoru na NBA. Igrači su preplaćeni, a preuzeli bi i model izrade prvog profesionalnog ugovora. Njegovo trajanje bilo bi minimalno pet godina. Postojala bi fiksna plaća, a ona bi rasla razmjerno broju nastupa za pojedini klub.

Ulaganje u infrastrukturu i njezin razvoj rak rana su hrvatskog nogometa. Štimac ima plan koji obuhvaća bazni kamp u Varaždinskim toplicama: "Varaždinske toplice imaju vlastito zemljište na izvorima termalne vode te su nam ponudili partnerstvo. Kome je u interesu da se otkupljuje privatno zemljište, kada nam se ovdje lokacija nudi. U idućoj fazi, cilj nam je, uz bazni kamp u Varaždinskim toplicama, izgraditi još četiri kampa slabije kvalitete u hrvatskim regijama po istom modelu izgradnje. Radimo promociju turizma druge države i ta praksa se mora prekinuti.

Stvaranje kulta HNS-a, edukacijsko-humanitarni rad te program 'karijera nakon karijere' također su bitne sastavnice njegovog programa. Cilj mu je posvetiti se područjima od posebne državne skrbi te sagraditi primjerene stadione kapaciteta do 5000 mjesta u Vukovaru i Kninu gdje bi mlađe nacionalne selekcije igrale svoje utakmice. Posebnu pozornost posvetila bi se i igračima koji su se odlučili profesionalno posvetiti športu, ali nisu kroz njega uspjeli osigurati materijalnu egzistenciju. "Od 1000 igrača samo jedan uspije. Što je s ostalima? Oni završe u nižerazrednim klubovima, a po završetku njihove karijere imamo mlade ljude bez obrazovanja. Potičemo ih na bavljenje športom pa se moramo i pobrinuti za njih jer inače stvaramo društveni problem.

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3263:23+4071
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3255:41+1448
5Lokomotiva 3244:33+1147
6Varaždin 3235:42-736
7Gorica 3229:43-1435
8Istra 1961 3230:50-2034
9Slaven Belupo 3236:59-2330
10Rudeš 3214:74-607

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik27.11.2010. u 11:16
    Ja to gledam kao dvije sukobljene interesne skupine koje u pozadini imaju političke zaštitnike, a cilj nije dobrobit našeg nogometa, nego kak veli ona pjesma "nase, use i podase".
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik27.11.2010. u 11:07
    Danas sam tek shvatio pravi motiv stimca - blagajna hns-a. Prilicno je puna i raznim 'projektima' je treba ispraznit. Tako je hajduk dobro prosao kad je stimac bio gazda. Srna i pletikosa u ukrajinu za 7 milja, a prijavljeno 1,5... vjerujem da stimac vec ima prijatelje - poduzetnike koji ce gradit... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik27.11.2010. u 10:58
    Nogometni stadion za reprezentaciju???? Zar oni nisu hrvatska reprezentacija? Zašto bi netko imao ekskluzivno pravo gledanja repke? Ja je osobno u takvom slučaju neću gledati nika. Kamp za pripreme u redu i dalje misloim da je dosadašnja praksa priprema u Sloveniji hohštapleraj, jer ova zemlja ima... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik27.11.2010. u 10:53
    Možda nogometni savez prejde ko kladionica, pa bu konačno porezni novac umjesto poluprofesionalnim majstorima odlazil u druge sportove i na razvoj mladih sportaša ( i nogometnih naravno). Mešetarima u nogometu, rukometu treba konančno zatvoriti državnu pipu.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik27.11.2010. u 08:35
    Najgore mi je sto za Stimca vecina kaze "ma neka i on, samo neka se makne Markovic" Stimac ima nerazjasnjenu kriminalnu proslost (premlacivanje covjeka bez razloga), koju su nekako svi zaboravili. Kao drugo, koja je garancija da je Stimac imalo dobar kandidat? Prihvatio se treniranja Hajduka, pa... [više na forumu]
    Obrisan korisnik