Nogomet

Preko AEK-a do utakmice sezone?

Marin Pintur • srijeda, 01.12.2010.
Preko AEK-a do utakmice sezone?
Foto: Bruno Karadža

Novi europski ispit je pred Hajdukom. Ispit koji, ako se uspješno položi, može dovesti Hajdukovce pred vrata plasmana u europsko proljeće. No, protiv grčkog AEK-a neće biti nimalo lako doći do slavlja...

U nogometu je tanka linija između euforije i depresije, a to se uvijek posebno osjećalo u Splitu. Iako Hajduk nije u lošoj situaciji za ostvarivanje fenomenalnog rezultata, plasmana u nokaut fazu Europske lige, među navijačima Hajduka nema prevelikog iščekivanja dvoboja s AEK-om. Atmosfera pomalo podsjeća na onu prije uzvratnog dvoboja s Dinamom iz Bukurešta kada su samo najveći optimisti očekivali prolaz Hajduka nakon poraza u prvom susretu. Nadajmo se da će i krajnji ishod večeras podsjetiti na dvoboj s Rumunjima.

Trener Bijelih Goran Vučević je podsjetio da je sam plasman u Europsku ligu veliki uspjeh, ali i da ga u susretu s Grcima zanima samo osvajanje tri boda. ”Već je ostvaren iznimno značajan uspjeh, a svaki idući pozitivni rezultat samo je bonus. Siguran sam da će naši igrači dati sve od sebe, zanima nas isključivo pobjeda, te ćemo njoj i težiti”, rekao je vršitelj dužnosti trenera Splićana koji je dobro proučio današnjeg protivnika. ”AEK moramo respektirati, promijenili su trenera, baš kao i mi, igraju u drukčijem sustavu, imaju i oni svojih izgleda te će sve učiniti da nas pobijede. Iznimno su disciplinirani, igrat će na protunapade, stat će duboko, neće se lako otvoriti te će trebati biti strpljiv”, najavio je Vučević.

težak teren

Već u prvenstvenom susretu protiv Osijeka se moglo nagovijestiti kakav će teren dočekati nogometaše Hajduka i AEK-a čime Vučević nije zadovoljan. ”Bit će teško igrati na željenoj razini, travnjak i vremenske prilike neće biti naklonjeni ni njima ni nama, a mislim da će presuditi glad za pobjedom, veći žar, želja, a ne kombinatorika”

Hajdukovi gosti su u sličnoj situaciji kao i Splićani. Cilj je doći do pobjede, međutim niti neriješen rezultat ne bi bio loš. U tom slučaju odluka tko će u troboju između AEK-a, Anderlechta i Hajduka proći u drugi krug prolongirala za posljednje kolo koje je na rasporedu 16. prosinca. Grci su također mijenjali trenera ove jeseni, Dušana Bajevića je zamijenio nekadašnji trener Seville Španjolac Manolo Jimenez.

Mnogo je kalkulacija kako doći do drugog mjesta. Najbitnije je reći da ako Hajduk ostane neporažen, ostaje i u igri za daljnji plasman. Ako Grci odnesu sva tri boda, onda je za Hajduk europska priča završena, te ih u Bruxellesu protiv Anderlechta čeka gostovanje bez rezultatskog imperativa. Idealno bi bilo da Vučevićevi puleni svladaju AEK-a s 2:0 ili višim rezultatom, te da istrovremeno Zenit ne izgubi od Anderlechta. U tom slučaju Hajduka bi u Belgiji definitivno čekala utakmica godine.

Prisjetimo li se rujna i prvog susreta ove dvije momčadi, dojam je ostao da su Splićani mogli doći do boda, te je im je u jednu ruku grčka momčad ostala dužnikom. Strijelac jedinog pogotka tada za Hajduk je bio Senijad Ibričić koji će kao kapetan povesti Bijele u ovu tešku utakmicu. Vučević je najavio neke promjene u sastavu koje su još uvijek tajna. Za očekivati je da će umjesto kartoniranog Maloče zaigrati Oremuš, te da će svoju priliku opet dobiti Dinko Trebotić. Čini se da dileme još postoje između Bulkua i Brkljače, te na lijevom boku između Strinića i Jozinovića.

Europska liga, skupina G

  • Rezultati
  • Ljestvica

5. kolo

Zenit3:1Anderlecht
Hajduk1:3AEK Atena
1Zenit 618:6+1218
2Anderlecht 68:807
3AEK Atena 69:13-47
4Hajduk 65:13-83

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik01.12.2010. u 18:10
    nisam navijac hajduka,al zelim im sve najbolje danas jer bilo bi veliko ostvarenje za hrvatski nogomet ako bi i dinamo i hajduk igrali proljece u europi,zato samo naprijed
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.12.2010. u 17:43
    Vučeviću samo nemoj piriju napravit i imate jebeno velike sanse....ajmo hajduk
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.12.2010. u 14:37
    Hajmo Hajduce za dva hrvatska kluba u Europi u Proljece. Pozdrav od BBB Boston!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.12.2010. u 14:15
    realno haduk nema baš neku kvalitetnu ekipu,ali opet sigurno su bolji od aeka.trpajete svi na 1,kvota 2.5 u psk
    Obrisan korisnik
  • The_Killer_000701.12.2010. u 13:59
    AJMO HAJDUČE
    The_Killer_0007