Nogomet

Najteža utakmica, najmanji pritisak

Damir Žbulj • četvrtak, 02.12.2010.
Najteža utakmica, najmanji pritisak
Foto: Kristijan Komarica

U četvrtak navečer na rasporedu je pretposljednje kolo skupine D Europske lige, a zagrebački Dinamo očekuje vjerojatno najteži ovosezonski europski ispit jer gostuju kod španjolskog Villarreala. El Madrigal nisu osvojili ni puno respektabilniji europski protivnici od Dinama, ali kao što je Halilhodžić već napomenuo prije odlaska, da igrači i trener ne vjeruju u svoje mogućnosti, ne bi niti putovali u Španjolsku.

Dinamo je u dosadašnja četiri odigrana kola osvojio sedam bodova, nalazi se na drugom mjestu, iza PAOK-a, ali zbog izjednačenosti ove skupine plasman u iduću fazu natjecanja vjerojatno će se odlučivati u posljednjoj utakmici, protiv Grka na Maksimiru.

Pobjeda, kojom bi Dinamo osigurao toliko željeno europsko proljeće, na gostovanju kod trećeplasirane ekipe španjolskog prvenstva teško se može očekivati, ali Villarreal je nadigran na Maksimiru i Vahini momci imaju se pravo nadati malom sportskom čudu.

Crnogorski reprezentativac Fatos Beqiraj golom protiv Rijeke, ali i zapaženim partijama u posljednje vrijeme, vjerojatno si je osigurao mjesto u početnom sastavu protiv Villarreala: "Znao sam kad sam došao u Dinamo da moram raditi. Srećom, našao sam šefa koji zna kako je igrati na mojoj poziciji i koji mi mnogo pomaže pri kretanju i dodavanjima. Napredovao sam u svakom segmentu nogometne igre, no ne planiram stati. Nikad se ne zna hoće li me krenuti ili lopta jednostavno neće u gol. Nekada sve ulazi, a nekad ništa. No, ako se u Villarrealu nađem u šansi... zašto ne bih zabio?"

U prvoj utakmici između ova dva suparnika Španjolci su, koliko god to nisu željeli priznati, podcijenili zagrebačku momčad. Zaigrali su bez nekolicine standardnih prvotimaca, a nakon što je isključen Senna, s desetoricom na terenu, povratka u utakmicu nije bilo.

Na svom travnjaku sigurno će drugačije ući u susret, bez opuštanja, želeći se revanširati za neugodan poraz u prvom kolu natjecanja. Dinamo je fantastično odigrao taj dvoboj, Sammir je bio maestralan, upisavši asistenciju i pogodak, obrana je bila nepogrešiva, Rukavina u formi, no pitanje je može li Dinamo ponoviti takvu predstavu te hoće li im nogometaši Villarreala dozvoliti takav nastup.

Domaći u najavama ove utakmice ozbiljno prijete, najavljuju pohod na sam vrh Europske lige, a utakmica protiv Dinama im je ključna za njihove daljnje europske ambicije. U Zagrebu su vjerojatno naučili lekciju te će ovaj put sigurno puno ozbiljnije shvatiti Halilhodžićevu ekipu.

Bez obzira na motiviranog domaćina, Vaha će sigurno znati pripremiti svoje igrače na vruću atmosferu El Madrigala. Dinamo je ove sezone dokazao da je čvrsta, stabilna i ozbiljna momčad, koja se može nositi sa svakim protivnikom i ako odigraju jednu hrabru i odgovornu utakmicu, mogu na ovom gostovanju do povoljnog rezultata.

Vahid Halilhodžić upoznat je s kvalitetama španjolske ekipe, u posljednjem kolu uvjerljivo su slavili kod Zaragoze, a nedavno su protiv izvanzemaljaca iz Barcelone odigrali dobru utakmicu te su prošli puno bolje od Mourinhovog Reala.

Vaha je o protivniku imao samo riječi hvale, ali bez straha putuje u Španjolsku: "Samo Villarreal se može približiti igri Barcelone. Ne mogu je dostići, ali mogu se uspoređivati. Imaju odličnu izmjenu mjesta, a krasi ih i vrhunska tehnika. Međutim, moji nogometaši moraju odigrati bez pritiska jer je nama ionako odlučujuća utakmica protiv PAOK-a. Svi moraju igrati i dobro natopiti Dinamov dres znojem, ne dozvoliti velike prostore između linija, i može se nešto napraviti ako svih 90 minuta budu maksimalno koncentrirani. Uvijek sam optimist, nemamo što izgubiti."

Vezni igrač Villarreala Borja Valero ima svoje viđenje dvoboja s Dinamom: "Moramo pobijediti bez obzira na sve. Gosti se na našem terenu pokušavaju zatvoriti, no navikli smo na to. Zato moramo prenijeti igru na Dinamovu polovicu kako bismo ih svladali. Dinamo je u dobroj formi i neće nam biti lako. Međutim, mislim da bi jedan rani pogodak Villarreala mogao riješiti cijeli susret, a imamo dvojicu brzih napadača koji mogu slomiti Dinamo."

Sastav Dinama ipak će se razlikovat od onog koji se suprotstavio Villarrealu u Zagrebu. Vrsaljko zbog ozljede i bolesti gotovo sigurno neće zaigrati, na njegovom mjestu očekuje se Etto, a Bišćan će vjerojatno biti spreman predvoditi plavu obranu. U sredini bi Vaha trebao zaigrati s dvojicom defenzivnih veznih igrača, a u napadu, kao najistureniji igrač, trebao bi se naći Beqiraj, kojeg je pogodak u Rijeci približio početnom sastavu.

Igrači Villarreala bit će posebno motivirani da uzvrate Dinamu za poraz iz Zagreba. Favorizirani Španjolci nalaze se na trećem mjestu skupine D, imaju šest osvojenih bodova, a ovaj susret mogao bi odrediti njihovu sudbinu u ovom europskom natjecanju. Ali način na koji su poraženi u prvoj utakmici, njihovo razočaranje i ljutnja poslije tog dvoboja, sigurno će kod njih probuditi želju za sportskom osvetom.

Želi li sačuvati svoje europske ambicije, trener Villarreala Juan Carlos Garrido ne smije si dopustiti opuštanje kao u prvoj utakmici te na teren El Madrigala mora protiv Dinama izvesti najjači mogući sastav. Joan Capdevila još uvijek je van stroja te neće bit u mogućnosti pomoći svojoj ekipi. Njegova zamjena, Joan Oriol, u posljednjem susretu španjolskog prvenstva, također se ozlijedio te je nedostatak dvojice kvalitetnih obrambenih igrača dobra vijest za Dinamovog stratega. Umjesto njega, iz B momčadi Villarreala, u sastav je pozvan Mario. U vezi bi trebali zaigrati Soriano, Cani, Borja Valero i Cazorla, dok bi napadački dvojac trebali činiti Rossi i oporavljeni Nilmar.

Villarreal ulazi u susret protiv Dinama kao izraziti favorit, ali ovo je jedna od onih utakmica u kojima igrači zagrebačke momčadi nemaju što izgubiti. Pobjeda bi im donijela europsko proljeće, no bilo koji drugi rezultat neće odrediti njihovu ovosezonsku europsku sudbinu. O njoj će se ipak vjerojatno odlučivati u posljednjem kolu ove skupine kada na Maksimir dolazi grčki PAOK.

Europska liga, skupina D

  • Rezultati
  • Ljestvica

5. kolo

Villarreal3:0Dinamo
PAOK1:1Club Brugge
1Villarreal 68:5+312
2PAOK 65:3+211
3Dinamo 64:5-17
4Club Brugge 64:8-43

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik02.12.2010. u 17:26
    Najveći je problem što Dinamo nije siguran niti s ovoliko bodova, pobjeda, malo primljenih golova i puno dobrih igara... Baš nam je sreća okrenula leđa, ali vrijeme je da nam nešto i vrati (idealno je večeras, a može i protiv PAOK-a). Sretno plavi danas i samo hrabro. Može se tu svašta napraviti!... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • bbbroman02.12.2010. u 16:22
    nemojte davat minuse pegazusu...cilj mu je prikupit što više minusa...jednostavno ne obračajte pažnju na budalu
    bbbroman
  • Obrisan korisnik02.12.2010. u 15:52
    ajmo Villarreal!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik02.12.2010. u 14:49
    Vaha je genijalac, napravio je tako dobru atmosferu oko svega ovoga, tako da igrači idu sa manjim opterećenjem u u takmicu, a u svakom slučaju Dinamo nema šta da izgubi, zadnje kolo je ionako presudno.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik02.12.2010. u 14:45
    treba bit realan i reci da nemaju skoro nikakve sanse.villarreal je jedna od dese najboljih momcadi u europi
    Obrisan korisnik