Nogomet

Opet problemi u Varaždinu

Piše: Ivana Strahija • utorak, 04.01.2011.
Opet problemi u Varaždinu
Foto: Davor Sajko

Umjesto da se uživa u zasluženom odmoru, na gradskom nogometnom stadionu u Zagrebačkoj ulici u Varaždinu nema mira. Račun kluba opet je u blokadi, a nešto se čudnog događa i s izborom novog direktora.

Nažalost, interesantno

Iako se već zagazilo u 2011. godinu, i iako je to pitanje već odavno trebalo biti riješeno, NK Varaždin još uvijek nema direktora. Ima doduše nekolicinu drukčijih direktora, pa i vršitelja dužnosti direktora, no onog pravog, koji će sve imati pod kontrolom, imati opći plan i potaknuti marketing kluba, e takvog još nema.

S Goranom Jukićem je, podsjetimo, ugovor o radu sporazumno raskinut još 15. studenog, pa stoga čudi što je on u ponedjeljak bio na svom (bivšem?) radnom mjestu u prostorijama Kluba. Također, natječaj za novog direktora raspisan je krajem studenog, pristigle su tri zamolbe, ali se tročlana komisija ni nakon mjesec dana još nije stigla sastati i uopće otvoriti molbe.

Jedan od članova komisije za izbor direktora je i glasnogovornik Siniša Kalajdžija, koji ni uz najbolju volju nije imao objašnjenje: "Komisija će se uskoro sastati, otvoriti ponude i vidjeti tko zadovoljava uvjete. Nakon toga će predložiti Izvršnom odboru najboljeg kandidata", bilo je jedino što se od njega po tom pitanju moglo saznati. Nema određenog datuma sjednice IO-a, no Kalajdžija kaže: "Za pripreme ekipe ne treba brinuti, imamo vršitelja dužnosti direktora i sve je pod kontrolom."

Na žalost, saznali smo da je račun Nk Varaždina opet blokiran, a ovog je puta na njega 'sjela' država, kojoj Klub po pitanju poreza duguje 7.5 milijuna kuna. Svega dva dana nakon što je na račun stigao novac od kredita, osam milijuna kuna, Porezna uprava blokirala je tako poslovni račun Varaždina. Na sreću – u tom trenu prazan, jer su Varaždinci stigli na brzinu potrošiti novac i isplatiti plaće.

To je trenutno iznimno velik problem, jer su već napravljeni novi dugovi za plaće, ovog puta od rujna. Kako saznajemo, čak i ima novca u pripremi, no nema ga se kamo isplatiti, kako ga ne bi oduzela država. A Varaždinci se odbijaju poslužiti trikom kojim se redovno pomažu mnogi hrvatski nogometni prvoligaši, pa posluju preko svojih omladinskih škola i njihovih računa. To ne bi bilo pošteno, a ni zakonito, smatraju čelni ljudi Varaždina, neslužbeno doznajemo.

Inače je i prošle godine u to vrijeme stigla blokada iz Porezne uprave, doduše tad na manji dug, ali je ona brzo povučena, u skladu s naputkom iz Ministarstva financija da će se porezni dugovi nogometnih klubova pretvoriti u udjele jedinica lokalne samouprave, kad se krene u proces preoblikovanja. Hoće li tako biti i ove godine, s obzirom na promjene koje su se dogodile u Vladi, ne zna se.

O ekipi sve najbolje

I dok se u Upravi stvari (opet) ne odvijaju najbolje, u igračkom je kadru sve u najboljem redu. Samir Toplak i 12 njegovih igrača vratilo se s turnira u Hamburgu, gdje su u borbi s par jakih klubova propustili izboriti nastavak natjecanja i ispali su u grupnoj fazi.

"Turnir je bio odlično iskustvo za moje nogometaše. Cijela organizacija bila je savršena, a moji su igrači osjetili kako je to igrati nogomet u Njemačkoj", kazao je trener Toplak. Isto je tako uvjeren da će njegovi momci, odreda ozbiljni nogometaši, raditi sami po planu kojeg im je zacrtao te da će na pripreme 17. siječnja stići spremni.

Za sad Varaždinci osim prvog dijela priprema u baroknom gradu i drugog dijela u Turskoj, imaju dogovoreno i par utakmica, a protivnici će im među ostalima biti i Cluj, Metal Zaprožje, Šerif, HAŠK i Zelina. Još se traži partner za generalku 19. veljače, a 26. veljače opet počinje prvenstvo.

Što se igračkog kadra tiče, za sad promjena nema. "Suntešić i Kokot idu u Međimurje, Dudić ostaje, a za Dinu Škvorca još nemamo konkretnu ponudu. Drago mi je što je ostavio odličan dojam na škotski stručni stožer, dokazao je u Celticu da je karakteran momak. Također, nema konkretnih službenih ponuda ni za druge igrače, iako ima upita, a menadžeri se svuda muvaju. No, svi su naši igrači pod ugovorom", objasnio je Toplak.

Na pripremama će svakako biti, uz juniore koje Toplak želi priključiti momčadi, i tri-četiri igrača 'sa strane', no one ne očekuje da će ga itko impresionirati: "S obzirom na kvalitetu u igračkom kadru kojom raspolažen, netko sa strane morao bi biti ekstra klasa da dođe u obzir", kaže Toplak.

Još nije riješen status Marija Sačera, koji je u Varaždinu bio na posudbi iz Hajduka: "Tek sam ovaj tjedan uspio stupiti u kontakt s nekim iz Hajduka, tamo nitko o ničem nije želio razgovarati prije no što je imenovan trener. Meni je jasno da bi Sačer svom silom želio nazad u Split, a moram kazati da je imao kod nas dosta veliku minutažu, koju nije najbolje iskoristio. Ja znam da on može bolje."

Postavilo se i pitanje Leona Benka, koji je trenirao s Varaždincima: "On još uvijek traži inozemni angažman, a ako mu to ne uspije i bude želio u Varaždin, to mora biti čiste glave. Također, pitanje je koliko ga klub može financijski pratiti", odgovorio je Toplak.

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3263:23+4071
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3358:42+1651
5Lokomotiva 3345:36+947
6Istra 1961 3333:51-1837
7Varaždin 3235:42-736
8Gorica 3330:47-1735
9Slaven Belupo 3340:60-2033
10Rudeš 3315:77-627

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik04.01.2011. u 18:21
    uvijek neki problemi u "upravi"......di je taj glavni sponzor kojeg je "uprava" najavljivala?
    Obrisan korisnik
  • Vilenjak04.01.2011. u 12:20
    normalno,nema frke,opet se vam nećemo naguziti ko ostali...
    Vilenjak
  • ian wright04.01.2011. u 12:18
    ma nema frke, uskocit ce Dinamo i opet kupit nekog za pola milijuna necega
    ian wright
  • Obrisan korisnik04.01.2011. u 12:14
    uprave? kaj varteks ima upravu?
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.01.2011. u 06:47
    nova godina,stari problemi nesposobne uprave
    Obrisan korisnik