SP 2011., završnica, finale, 30.01.2011, 17:00 h, Švedska, Malmö, Malmö Arena, gledatelja: 12.462
Suci: Oscar Raluy López, Ángel Sabroso Ramírez (oba Španjolska)
Francuska
Francuska
37:35 Danska
Danska

Kroz dramu do obrane naslova!

Iz Malmö Arene:Tomislav Pacak • nedjelja, 30.01.2011.
Kroz dramu do obrane naslova!
Foto: EPA

Često to ostane samo želja, no u Švedskoj se ostvarilo – SP u rukometu okončano je najdramatičnijom, najnapetijom i najboljom utakmicom na turniru. Dvije uvjerljivo najbolje momčadi na turniru pružile su gledateljima nezaboravno finale u kojem su nakon produžetaka, teško, ali ipak zasluženo slavili Francuzi. Svjetskom, europskom i olimpijskom zlatu pridodali su još jedno svjetsko, i koliko god dobar otpor Danci pružili, nema nikakve dvojbe tko je najbolja rukometna momčad na svijetu…

Francuska
Danska
Francuska
Danska
IgračiGO7mIsk.
2Jérôme Fernandez 5-1/11
3Didier Dinart ----
4Xavier Barachet 3---
6Bertrand Gille 4--2
9Guillaume Joli 1-1/2-
11Samuel Honrubia ----
12Daouda Karaboue ----
13Nikola Karabatić 10---
15Franck Junillon ----
16Thierry Omeyer -100/-
18William Accambray 2--1
19Luc Abalo 5---
20Cédric Sorhaindo ----
21Michael Guigou 7-2/4-
23Sébastien Bosquet ----
27Arnaud Bingo ----
 
Trener: Claude Onesta  
UKUPNO37104/4
IgračiGO7mIsk.
1Niklas Landin Jacobsen -21/-
2Thomas Mogensen ----
3Mads Christiansen 1---
4Lasse Boesen 2---
8Rasmus Lauge Schmidt ----
9Lars Christiansen 5-2/2-
11Anders Eggert Jensen 3-1/1-
12Sorenn Rasmussen -1--
13Bo Spellerberg 4--1
14Michael V. Knudsen 2---
15Jesper Noddesbo 3--1
17Lasse Svan Hansen ----
18Hans Lindberg 3--1
19René Toft Hansen 2---
22Kasper Sondergaard Sarup ----
24Mikkel Hansen 10--1
26Kasper Nielsen ---1
Trener: Ulrik Wilbek  
UKUPNO3522/5

Francuska i Danska bez poraza su došle do finala (tek je Španjolska otkinula bod Francuskoj u prvom krugu), a u završnoj utakmici su zorno pokazale da se radi o dvije najbolje momčadi koje smo vidjeli na SP-u u Švedskoj. Vidjeli smo odlične akcije, vidjeli smo i nervozu, vidjeli smo Karabatićevo izdanje kojim je prigrlio status najboljeg svjetskog rukometaša, vidjeli smo važne obrane vratara i važne pogotke, no više od svega vidjeli smo dramatičnu završnicu u kojoj su Francuzi opet izdržali pritisak domaćeg terena kojeg je Danska praktički imala u švedskom Malmöu čime su obranili naslov svjetskih prvaka stečen u Hrvatskoj i osvojili svoj ukupno četvrti u povijesti.

Najbolju atmosferu osjetila je Hrvatska

Finalna utakmica ispunila je do posljednjeg mjesta Malmö Arenu, no kako su utakmice za medalju igrali i Šveđani i Danci, niti jedna od dvije "domaće" reprezentacije nije imala onakvu podršku kakvu su, primjerice, imale Njemačka 2007. ili Hrvatska 2009. godine.

Vezane vijesti

Stoga će kao najdojmljivija atmosfera s ovog SP-a ostati ona s utakmice Danska – Hrvatska kada je 11.000 Danaca zaista napravilo spektakl na tribinama, noseći dansku reprezentaciju do važne pobjede nad Kaubojima. Domaćin se na završnoj konferenciji za novinare pohvalio s ukupno 430.000 navijača, što je 23.000 više nego u Hrvatskoj 2009., kao i činjenicom da su ispunili svoj cilj od 80 posto prodanih karata. Uživo se i nije činilo baš tako, ali nismo ni sumnjali da će se pronaći podaci kako je ovo bilo "najbolje SP u povijesti".

Francuzi su već u prvom danskom napadu pokazali Wilbekovoj momčadi da je pred njima dugačko poslijepodne. Naime, taj prvi napad trajao je čak dvije minute, no nakon nekoliko blokova i prekršaja, sva muka bila je uzalud – Danci nisu postigli gol.

Prvi su zabili u petoj minuti, iz teške situacije izvukao se Eggert, no Francuzi su do tada već preuzeli kontrolu nad utakmicom. Nikola Karabatić držao je sve pod kontrolom u napadu, a posao mu je olakšao Claude Onesta koji je u odnosu na polufinale promijenio postavu pa Karabatić dobar dio poluvremena nije igrao u obrani – taj posao odrađivao je Fernandez.

Prvi puta su osjetniju prednost Francuzi napravili odlaskom na 9:6, no tu krizu Danci su dobro "preživjeli" zahvaljujući golovima Knudsena, Hansena i Eggerta. Pomogli su i olimpijski pobjednici s dva propuštena sedmerca - Guigouu je skinuo Landin Jacobsen, a Joliju drugi vratar Rasmussen.

No, Francuzi su potom opet ubacili u višu brzinu. Razigrao se mladi desni vanjski Francuske, Xavier Barachet, s dva njegova i jednim Karabatićevim golom Francuzi su prisili Wilbeka na minutu odmora pri rezultatu 12:9, no ovoga puta Danska nije uspjela napraviti mini-seriju za povratak.

Francuska je "poludomaćinu" oduzela najjače oružje, kontru i polukontru, a bez tog segmenta igre Wilbekova momčad jednostavno nije imala dovoljno kreativnosti u napadu. Često je napad bio previše statičan, a samo su Hansenove "bombe" pored najslabije obrambene karike Francuza, Baracheta, držale Dansku na dohvatljivom zaostatku (pet golova u prvom dijelu).

S druge je strane sve polazilo od raspoloženog Karabatića, koje je dobro birao kada će proći, kada će se dignuti s devet metara, kada će asistirati beku, a kada pivotu – o dobroj distribuciji lopte svjedoči i podatak da sva tri vanjska igrača Francuske zabila po tri gola u prvom dijelu. Na odmor su les experts, kako su se ova francuska generacija prozvala u Pekingu, otišli sa zasluženih 15:12 nakon gola Baracheta, uz dojam da imaju i brzinu-dvije više ako bi utakmica i protivnik to zahtijevali.

No, Wilbek je uspio u naumu da u drugom dijelu cijelu utakmicu ubaci u brzinu-dvije više, a to je jasno bila igra koja više odgovara Dancima. Početni nalet Francuzi su izdržali zahvaljući golovima Accambraya i Karabatića, no bilo je vidljivo da Danci igraju puno brži rukomet, s kakvim su i uspjeli svladati sve dosadašnje protivnike. Dobili su konačno ponešto s krila (ušao i zabijao Lars Christiansen), dobili su pokoju kontru, a i u postavljenom napadu igrali su puno brže i tražili što ranije šut.

Komadić po komadić, francuska prednost se topila, pa je tako u 46. minuti Bo Spellerberg zabio za -1, a uskoro je nezaustavljivi Hansen zabio za 24:24. Povratak je razbudio i do tada uspavanu publiku, pa su se Danci konačno osjećali kao da igraju kod kuće – ili barem jako blizu kuće.

Francuzi su, međutim, u Hrvatskoj pokazali da znaju igrati u takvoj atmosferi "sami protiv svih". Kada im je bilo teško, pronalazili su ili dobrom akcijom ili zahvaljujući individualnoj klasi Karabatića put do mreže razbuđenog Landina. Za 26:25 zabio je Gille, a na +2 opet je vratio Abalo koji je u drugom dijelu pronašao puno više prostora nego u prvom.

Peti puta produžeci u finalu SP-a

Francuska je već jednom igrala produžetak u finalu SP-a: 2001. su na svom terenu Richardson i društvo svladali Švedsku. Rumunjska je dva puta osvojila SP u produžetku (1961. protiv Čehoslovačke i 1970. protiv Istočne Njemačke), dok je 1982. SSSR svladao Jugoslaviju.

No, puno je prostora pronašao i Lars Christiansen – danska rukometna legenda zabijala je i s krila i sa sedam metara, pa je njegovim golovima, uz jedan Lindbergov, Danska izjednačila tri i pol minute prije kraja na 29:29!

Sa sedam metara potom je zabio Guigou, no Danska s igračem manje uspijeva izvući 1:1 (i ukupnih 30:30) zahvaljujući Jacobsenovoj obrani zicera Gilleu i Boesenovom golu s druge strane.

Nikola Karabatić još je jednim pogotkom, na početku posljednje minute, pokazao zašto je izabran za najkorisnijeg igrača turnira, a Danskoj je ostao napad za izjednačenje 30 sekundi prije kraja. Pet sekundi prije kraja isključen je Gille, što se pokazalo vrlo važnim jer je dvije sekunde prije isteka utakmice Bo Spellerberg probio Omeyera za izjednačenje i oduševljenje u Malmö Areni.

Karabatić je danas nedodirljiv

Iako je i Mikkel Hansen s 10 pogodaka odigrao nezaboravnu utakmicu, potvrdivši se kao najbolji lijevi vanjski ovog natjecanja, iako je Spellerberg zabio za produžetak, iako je Fernandez zabio ključne golove - igrač finala bez dvojbe je bio Nikola Karabatić. Briljantni srednji vanjski postigao je 10 pogodaka, mnoge u kritičnim trenucima kada Francuska drugog rješenja nije imala. Uz to, Karabatić je stigao i asistirati i igrati odličnu obranu, pa se može konstatirati da je u stilu najvećih podigao svoju razinu igre na maksimum kada je pozornica to zahtijevala. Ovo je definitivno razdoblje francuske, ali i Karabatićeve dominacije u svjetskom rukometu, bez obzira što titulu najboljeg igrača svijeta prošle godine nosi Filip Jicha...

Usprkos igraču manje, Francuzi su bolje otvorili produžetke – Abalo je postavio 32:31 na semaforu, prije nego su tek pri isteku igrača više Danci uspjeli poentirati zahvaljujući Spellerbergu.

No, Danska je imala puno raspoloženijeg vratara – Landin je skinuo udarac Fernandezu, potom je obranio i sedmerac Guigouu, omogućivši suigračima da golom Knudsena preuzmu vodstvo. No, Francuzi su s razlogom trostruki najbolji na svijetu – Karabatić je izjednačio, a nakon što su konačno dočekali obranu Omeyera, Francuzi su preko Guigoua došli do 34:33 na kraju prvog produžetka.

Iako nisu briljirali tijekom utakmice, Fernandez i Omeyer su u drugom produžetku pokazali zašto su francuske uzdanice u svim velikim utakmicama. Fernandez je realizirao sedmerac za 35:34, potom je uspio zabiti i za +2, a Omeyer je obranio udarce Boesena i Hansena kada je to Francuskoj najviše trebalo. Na kraju je na semaforu pisalo 37:35 – teških, mukotrpnih, ali ipak zasluženih.

Četiri velika finala zaredom, četiri velike pobjede – tako zvuči kandidatura ove Onestine momčadi u izboru najbolje rukometne reprezentacije u povijesti. Skidamo kapu…

SP 2011. - Završnica

finale

Francuska37:35 *Danska

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik31.01.2011. u 16:04
    pa da tražimo adidas, mogli bi i nama staviti 1* za naslov iz 2003.! sumnjam da bi nas odbili, jer nemaju ni osnove. a kad nastupamo na OI, onda možemo na dresu imati 2*, ali isto tako, treba se toga 'sjetiti'. na tom, naoko nebitnom detalju, se vidi koliko je gopcu stalo do saveza i opčenito... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik31.01.2011. u 15:52
    u svakom slucaju lijepo je vidjeti takvo sto na svome dresu,u nogometu je to normalna praksa...makar mislim da to ovisi dosta i o dizajneru dresova (znamo da su francuzi dobili posebne dresove od adidasa,specijalno kreirane samo za njih,nesto u stilu na nogometne dresove sa proteklog SP-a )
    Obrisan korisnik
  • Bogomdani31.01.2011. u 15:06
    Hvala na pojašnjenju, zbilja bi ih mogli staviti (i na SP-u, i na OI).
    Bogomdani
  • Bogomdani31.01.2011. u 15:04
    Koliko je i meni poznato, točno je da trenutno u momčadskom sportu nema nitko sa ovakvim nizom, ali je ovakvih nizova bilo pa nije neviđena dominacija. Mogla bi postati, a Francuzima svakako kapa do poda.
    Bogomdani
  • Obrisan korisnik31.01.2011. u 14:28
    i da ne zaboravim... Ovim našim papcima iz saveza prporučujem da se ogledaju na dance i neka odu kod njih da nas nauče što je to lobiranje i kako se cijelu naciju dofura na tribine!!
    Obrisan korisnik