Vodeni sportovi

Primorje protiv Juga, Mladost u Beogradu

Maja Giljanović • srijeda, 02.02.2011.
Primorje protiv Juga, Mladost u Beogradu
Foto: Sandro Donda

Vanja Udovičić u utorak je skinuo šavove nakon ozljede zadobivene na utakmici reprezentacije Srbije protiv Španjolske, a kako je gostovanje u Beogradu protiv Partizana rezultatski nebitno, u Mladosti je odlučeno da najbolji svjetski vaterpolist Banjicu preskoči i pripremi se za utakmicu Jadranske lige protiv Primorja tri dana poslije.

Tri su hrvatska kluba u Euroligi nastupila u natjecanja po skupinama i tri su i izborila plasman u četvrtfinale. Hrvatski prvak Jug u Skupini D je odigrao pet utakmica, pobijedio pet puta, četvrtfinale osigurao dva, a prvo mjesto kolo prije kraja.

Ništa manje impresivna nije ni Mladost koja je u sezonu kao viceprvak krenula u drugom kolu kvalifikacija. Izborili su Žapci natjecanje po skupinama i jedna su od samo tri momčadi - Jug je jedna, a druga europski prvak Pro Recco - koja je i nakon pet utakmica u svojoj skupini (C) na 15 bodova.

Primorje je prvo otvorilo sezonu, još krajem rujna i preko dva kruga kvalifikacija i pet utakmica u Skupini D iza jugaša na čelu i ispred španjolskog prvaka Barcelonete izborila četvrtfinale.

EUROLIGA, 6. kolo

Skupina A
Vasas - Szeged
Jadran - Primorac
Skupina B
Vojvodina - Budva
Spartak - Pro Recco
Skupina C
Olympiacos - Barcelona
Partizan - MLADOST (18)
Skupina D
Eger - Barceloneta
PRIMORJE - JUG (18)

U Skupinama A i B za prolaz u četvrtfinale u posljednje 32 minute grizu Miho Bošković u Vasasu i Ivan Žanetić u Budvi, a tri hrvatska kluba odličnim su predstavama došla u poziciju da im je posljednje kolo bitno isključivo zbog prestiža.

U Beogradu se sastaju dva najtrofejnija europska kluba i kako god utakmica završila, Mladost će osvojiti prvo, a Partizan drugo mjesto u skupini. Crno-beli su na Savi u 1. kolu izgubili 8:10 i odlučni su gostima iz Zagreba pokazati zube.

"Obje su momčadi osigurale četvrtfinale, ali daleko od toga da je utakmica revijalnog karaktera. Bitna je i kao uvod u drugu fazu natjecanja, a ništa manje važan nije ni povratak atmosfere koja nas je krasila prošle sezone", istaknuo je pomoćni trener Igora Milanovića Uroš Stevanović.

Voda na mlin Partizana je izostanak njihovog bivšeg igrača Vanje Udovičića. Najbolji vaterpolist svijeta u trećem se kolu Svjetske lige u Barceloni protiv Španjolske ozlijedio, u utorak je skinuo šavove, ali je procjena stručnog stožera Mladosti da nastup kapetana Srbije nije neophodan i da je pametnije da se strpi do subote i gostovanja vodeće momčadi JVL-a Primorja u Zagrebu.

Srpski reprezentativac Stefan Mitrović je zaključio: "Mladost je izuzetno jaka momčad, pokrivena na svim pozicijama. Od početka sezone bilježe odlične rezultate, ali i mi se dižemo u formi. U našoj prvoj utakmici pružili smo možda i najslabiju partiju u sezoni, sada smo spremniji, uigraniji i odlučni protiv velikog rivala ubilježiti pobjedu".

10 dana nakon što su u Jadranskoj ligi u Gružu u manje od minute nadoknadili dva gola zaostatka, protiv prvaka odigrali 9:9 i na Kantridu odnijeli bod koji im daje vjetar u leđa za osvajanje prve pozicije za play-off vaterpolisti Primorja u posljednjem euroligaškom kolu u Skupini D Jugu uzvraćaju gostoprimstvo.

PETAR PUPOVAC

Utakmica 6. kola Skupine D između Primorja i Juga ima i humanitarni karakter. Sav prihod od prodanih ulaznica koje koštaju 50 kuna bit će uplaćen na račun otvoren za pomoć u liječenju mladog primorjaša Petra Pupovca koji je teško stradao u prometnoj nesreći i još se bori za život.

U njihovom prvom susretu u Euroligi sredinom studenog još neuigrano Primorje provelo se protiv Juga u Dubrovniku kao boso po trnju, nakon 3:5 na poluvremenu Jug je treću četvrtinu dobio 4:0 i na koncu slavio 12:7.

U nastavku sezone Primorje pred svojim navijačima nije ispustilo ni bod, ni u Euroligi protiv Barcelonete (8:6) i Egera (7:4) ni u JVL-u protiv POŠK-a (13:5), Jadrana iz Herceg Novog (13:7) i Primorca (12:9).

Na Kantridi očekuju "tešku utakmicu", ali naglašavaju: "Želimo nastaviti s dobrim igrama i ne želimo da itko i pomisli uzeti bodove na Kantridi. Makar i u utakmici bez rezultatskog imperativa", izjavio je Nikola Franković.

Bod koji im je Primorje otkinulo u Jadranskoj ligi zabolio je jugaše jer su prokockanom pobjedom kompromitirali prvi dio sezone u prvenstvu, ali u Euroligi Jug je nedodirljiv.

KUP LEN

U Kupu LEN se igraju uzvratne utakmice četvrtfinala: Oradea lovi tri gola zaostatka protiv Honveda (9:12), Brixia Mira Kačića, Marka Eleza i Marina Franičevića gol zaostatka protiv Marseillea (6:7), Budapest je u izgubljenoj poziciji protiv Savone Gorana Volarevića (5:10), a puke teorijske šanse ima i Koper trenera Veselina Đuhe na gostovanju kod Panioniosa (8:12).

U pet utakmica postigli su igrači Elvisa Fatovića najviše golova od svih, 69, a prije nego su se otisnuli put Rijeke su naglasili: "Utakmica neće promijeniti kako u skupini stoje stvari, ali bilo bi lijepo prvi krug završiti neporažen. Pobjeda bi dobro došla i zbog ugleda i odnosa snaga pred drugi krug Eurolige, a i zbog samopouzdanja u nastavku sezone u svim natjecanjima".

U Skupini A visi europski viceprvak Primorac koji mora i pobijediti otprije sigurni Jadran Danijela Premuša i Željka Kovačića u Igalu i držati palčeve da Vasas Mihe Boškovića ne osvoji ni bod protiv Szegeda, a iza Pro Recca Damira Burića o drugom putniku iz Skupine B odlučuje susret između Vojvodine i Budve Ivana Žanetića kojoj je u Novom Sadu dovoljan i bod.

Euroliga - skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

6. kolo

Vasas11:10Szeged
Jadran Herceg Novi9:10Primorac Kotor
1Jadran Herceg Novi 661:57+412
2Primorac Kotor 658:48+1010
3Vasas 654:56-210
4Szeged 652:64-122

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik02.02.2011. u 15:06
    ajmo Mladost pobijedi
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik02.02.2011. u 10:31
    i ako ne osvoji budva bod spartaku ne bi pomogla pobjeda nad pro recom jer ima lošiji međusobni dvoboj s vojvodinom
    Obrisan korisnik