Košarka

Podvig mladih Zadrana za finale Kupa

Iz Košarkaškog centra Dražen Petrović:Edvard Burić, Mirza Seferagić • srijeda, 09.02.2011.
Podvig mladih Zadrana za finale Kupa
Foto: Davor Sajko

Zadar je napravio veliko iznenađenje pobijedivši favoriziranu Cedevitu košem Batura u posljednjoj sekundi susreta. Iako u oslabljenom sastavu Zadar je šokirao Cedevitu i ušao u finale. Bila je ovo sjajna predstava mladih Zadrana.

Zadar je poveo 2:0 košem Bilana i to je bilo jedino vodstvo Bujanovog sastava u prvoj četvrtini. Mislili smo i jedino na utakmici, pogotovo krajem prve četvrtine kada Damjan Rudež tricom sa zvukom sirene diže prednost Cedevite na +7 (27:20). Ipak, borbeni Zadrani se nisu predavali.

ACO PODNIO OSTAVKU

Trener Cedevite Aco Petrović nakon utakmice je izjavio da podnsi neopozivu ostavku: "Ovo je neprocjenjiva šteta za klub i ja ovog trenutka podnosim neopozivu ostavku na mjesto glavnog trenera. Ne znam što se desilo s mojim igračima, prije tjedan dana smo igrali dobro, a ovo danas...", završio je vidno razočarani, ali i vrući Aco.

Zagrepčani su imali 29:20, a Zadar ih je do kraja poluvremena stigao. Od 43:36 (trica Vedran Princ), Zadar preko Marčinkovića (trica) dolazi na 43:42. Potom Šime Olivari s dva plus jedan ponovno nakon samog početka utakmice i prvog koša, vraća prednost na Zadrovu stranu. Poluvrijeme završava 51:51.

Cedevita nije igrala dobro prvo poluvrijeme, a Zadar je uz očekivanu borbenost pokazao i određenu kvalitetu pa rezultat ne mora čuditi. Momčad Ace Petrovića u nastavku utakmice ipak je podigla energetski nivo, ali Zadar se nije htio predati. Nakon 30 minuta igre Cedevita je imala malih plus tri (65:62).

Aco je rotirao, tražio raspoložene igrače, ali veću razliku nikako nije imao. Cedevita bi pobjegla, npr. kod 63:56, a onda bi Zadar opet uhvatio priključak. Iako je trener Zadra koristio samo pet igrača, Cedevita to nikako nije uspjela kapitalizirati i slomiti utakmicu.

TORNADO I BUBNJARI

Zadrane je u Draženovom domu pratilo 12 raspjevanih Zadrana. Tornado ljubav prema klubu pokazuje i u ovim teškim trenucima za klub. S druge strane, Cedevita je imala sada već tradicionalnu podršku bubnjara.

Polako se i nervoza uvlačila u redove zagrebačkog sastava, Zadar je bio sve goropadniji, a nakon 32 minute na semaforu je pisalo samo 69:68 za Cedevitu. Corsley Edwards je realizirao dva slobodna bacanja za 71:68, a onda Pavle Marčinković zakucavanjem i Miro Bilan košem dovode Zadar u vodstvo i tjeraju Aleksandra Petrovića na minutu odmora - 71:72. Bilan u nastavku nastavlja zadarsku seriju za 74:71. Princ smanjuje na 74:73.

Edwards košem ponovno vraća prednost na stranu Cedevite, ali Marko Car ne dozvoljava daljnje odvajanje Cedevite te vraća prednost Zadranima. Do posljednje minute smo gledali nekoliko izmjenjivanja u vodstvu, a onda je 18 sekundi prije kraja Marino Baždarić pogodio tricu za vodstvo Cedevite od 82:81. Tako su Zadrani imali posljednji napad koji je prodorom i košem u posljednjoj sekundi završio Batur za senzacionalnu pobjedu Zadrana.

KK Zadar je tokom cijele utakmice koristio samo pet igrača koji su odigrali svih 40 minuta. Predvodio ih je Car s 20 poena, sedam asistencija i šest skokova dok su po 17 poena dodali Marčinković (devet skokova) i Olivari. Sjajan je bio i Bilan sa 14 poena i 13 skokova, dok je 15 poena ubacio Ivan Batur.

Cedevitu je predvodio Bracey Wright s 18 poena, a 16 je postigao Vedran Vukušić. Po 12 poena upisali su Dontaye Draper i Edwards. Iako je Aco Petrović koristio čak deset igrača (nisu igrali Krstić i Butorac) nasuprot samo pet sa zadarske strane, Cedevita je izgubila. Vratili su se Baždarić i Tomislav Petrović i to je jedina dobra vijest za navijače Cedevite, ako ona uopće i postoji nakon ovakvog poraza.

Kup Krešimira Ćosića, polufinale:
Cedevita - Zadar 82:83 (27:20, 51:51, 65:62)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik10.02.2011. u 07:52
    sad je samo pitanje ima li uprava Zadra cojones da nastavi ovu priču... ili će i dalje šaltati 5-6 stranaca po sezoni, sa npr. Olivarijem koji ima 5 min. ukupno na 15 utakmica
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik10.02.2011. u 02:00
    Zadarsko srce je pokazalo da nije sve u lovi...tko bi u cedeviti pojeo dres za pobjedu?nitko...placenik do placenika s najsmjesnijim trenerom koji nema veze s vezom...bolje da ne igraju euroleague jer su zabrinjavajuce neaktivni
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik10.02.2011. u 01:48
    Svaka čast Zadrani,sa pet igrača i to golobradih dobit utakmicu nije mala stvar.Hvala sportklubu na prenosu,a naš htv prenosi nekakvu prijateljsku utakmicu sramota.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik09.02.2011. u 23:20
    skoro cijela dvorana bila protiv cedevite i još za kraj butorčeva trica -ludnica!!!!!!!!
    Obrisan korisnik
  • Gomez6909.02.2011. u 22:55
    odlično, svaka čast zadranima, odigrat 40 minuta, tj. cijelu tekmu svih 5 igrača i pobijediti , svaka čast,.... ovo bi trebalo u cijelom svijetu odjeknuti
    Gomez69