Nogomet

Video: Messi presudio Portugalu

Damir Žbulj • srijeda, 09.02.2011.
Video: Messi presudio Portugalu
Foto: EPA

Iako samo prijateljski, susret između Argentine i Portugala pobudio je veliko zanimanje javnosti. Mjesto obračuna bila je Ženeva, a u najavama susreta, dvoboj između ove dvije velike nogometne reprezentacije sveden je na još jedan obračun između Messija i Cristiana Ronalda. Nakon što je Argentinac slavio u njihovom ovosezonskom međusobnom klupskom dvoboju, na reprezentativnoj razini ponovno je bila bolja njegova ekipa...

ARGENTINA - PORTUGAL 2:1 (1:1)

Ženeva, Stade de Geneve, gledatelja: 30 000

Sudac: Massimo Busacca (Švicarska)

Strijelci: Di Maria (14'), Messi (90'); C. Ronaldo (21')

Argentina: Sergio Romero - Javier Zanetti (P. Zabaleta 62'), Nicolas Burdisso, Gabriel Milito, Marcos Rojo - Ever Banega (F. Gago 62'), Javier Mascherano, Esteban Cambiasso (L. Biglia 79') - Ezequiel Lavezzi (J. Martinez 84'), Lionel Messi, Angel Di Maria (J. Pastore 66')

Portugal: Eduardo (R. Patricio 46') - J. Pereira, Rolando, B. Alves, F. Coentrao - R. Meireles (Miguel Veloso 79'), C. Martins (Paulo Machado 85'), J. Moutinho - Nani (Ricardo Quaresma 61'), H. Almeida (Helder Postiga 60'), Cristiano Ronaldo (Danny 60')

Portugalci su u ovaj susret ušli na krilima fantastične 4:0 pobjede protiv svjetskih prvaka Španjolaca, u studenom prošle godine, dok je Argentina u posljednjoj prijateljskoj utakmici, pogotkom Messija pred sam kraj dvoboja, slavila protiv najvećeg rivala Brazila.

Sergio Batista, argentinski izbornik iz ekipe je izostavio napadača Manchester Cityja Carlosa Teveza, a zbog ozljeda na raspolaganju nije imao Diega Milita te Gonzala Higuaina

Portugalci su u Ženevu doputovali bez ozlijeđenih Pepea i Ricarda Carvalha, a njihov izbornik Paulo Bento na teren je poslao napadačku trojku Nani, Ronaldo i Hugo Almeida, dok je veznim redom dirigirao Liverpoolov Raul Meireles, uz C. Ronalda sigurno trenutno njihov najbolji igrač.

Bez puno ispitivanja snaga, susret je započeo otvoreno i sa željom da se stigne do gola u što ranijoj fazi susreta. Već u drugoj minuti opasno ubacivanje Portugalaca s lijeve strane, Gabriel Milito, pomalo panično izbacuje u korner. U sedmoj minuti prvi puta su zaprijetili argentinski nogometaši i to naravno preko Messija. Di Maria je prošao po desnoj strani, u kaznenom prostoru pronašao je igrača Barcelone , ali njegov udarac glavom odlazi malo pored vratnice. Messi se u otvaranju utakmice nije upisao u strijelce, ali je u 14. minuti odlično pronašao Di Mariju, koji šalje loptu pored istrčalog vratara Portugala, za početno vodstvo Argentine.

Portugal, bez obzira na zaostatak, i dalje u tim minutama dobro stoji na terenu te u 19. minuti opasno prijeti na gol Argentinaca. Nani je ubacio s desne strane, a Sergio Romero, vršcima prstiju, skida loptu s glave portugalskog napadača. Samo dvije minute kasnije Portugal dolazi do izjednačenja. Nakon ubacivanja s desne strane, lopta se u kaznenom prostoru odbija od Almeide, odlično se ispred Romera snalazi C. Ronaldo te loptu pored vratara šalje u mrežu.

Nekoliko minuta kasnije Ronaldo je, nakon solo prodora, pokušao ugroziti argentinski gol udarcem iz daljine, ali lopta na putu pogađa nekog iz obrane Argentine te završava u korneru. Pred kraj poluvremena Argentina je propustila dvije odlične prilike za postizanje pogotka. Prvo je Lavezzi u 40. minuti, jedno ubacivanje s lijeve strane, neometan s desetak metara, poslao visoko preko gola, a samo dvije minute kasnije Banega je opasno zaprijetio iz slobodnog udarca s 20-ak metara, ali lopta je prohujala iznad grede.

Na samom otvaranju drugog poluvremena Portugal je mogao, i trebao, povesti. Odmah, u prvom napadu, C. Ronaldo je prošao po lijevoj strani, na petercu je pronašao Almeidu, ali njegov udarac glavom odlazi preko gola. U četvrtoj minuti nastavka, nakon ubacivanja rukom na visini kaznenog prostora, Almeida je ponovno najviši u skoku, ali pogađa gredu. U nastavku akcije, Ronaldov udarac odlazi iznad gola Argentinaca.

Nakon desetak minuta nastavka Argentina prvi put prijeti. Messi je srušen u jednom prodoru na 20-ak metara od gola, sam izvodi slobodan udarac, a golman Portugala odlično spašava svoja vrata i vadi loptu iz gornjeg desnog kuta. Tri minute kasnije Almeida je promašio gotovo nemoguće. C. Ronaldo je pucao iskosa s lijeve strane, Romero je obranio njegov udarac, a na odbijenu loptu natrčava Almeida te ju iz neposredne blizine ne uspijeva poslati u nebranjenu mrežu.

Oko 60. minute susreta treneri su zaredali s izmjenama što je utjecalo na kvalitetu igre u posljednjih pola sata, ali daleko od toga da nije bilo prilika. Međutim, većinom su bile ispred portugalskog gola. U 73. minuti Rojo je glavom, s tri metra, promašio fantastičnu priliku, a Messi se u 78. našao sam ispred vratara Portugala, no pucao je ravno u Patricija.

Carlos Martins je u 82. minuti pokušao ugroziti argentinska vrata udarcem iz daljine, ali lopta je otišla malo iznad grede. U završnici susreta Argentinci su bili bolja ekipa te su odlučno krenuli po pobjedonosni pogodak. Prvo je, nakon ubacivanja s lijeve strane, Pastore, glavom s pet metara propustio svladati portugalskog vratara. Međutim, u posljednjoj minuti utakmice, Argentinci su izborili kazneni udarac. Martinez je pao u 16-ercu Portugala, a siguran realizator bio je Messi, koji je tako u samom finišu utakmice donio pobjedu svojoj ekipi.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik10.02.2011. u 13:58
    Odlicno 1.pol.Odlicno su odigrali i C.Ronaldo i Messi.Steta sto je Ronaldo izasao u 60.minVidi se kakav je trener bio Maradona.Jucer je Argentina igrala s Cambiassom i Zanettijem koje Maradona nije zvao.Upravo njih 2 cine ovu reprezentaciju defenzivno stabilnom,dok ofenziva nikad nije bila... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik10.02.2011. u 13:04
    Fantazija od asistencije i odlična reakcija Di Marie. Puno Xavieve čarolije ima u ovom dodavanju, čini mi se da Messi na treninzima puno uči od njega. S obzirom da su uvijek barem 2 igrača na njemu logično je da se okreće asistencijama u zadnje vrijeme. I radi to fenomenalno...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik10.02.2011. u 10:42
    Uskoro u fanatiku očekujem promašaj blesavog Almeide,još jedan ala Sivonjić
    Obrisan korisnik
  • cimbo10.02.2011. u 08:34
    Što drugo reći nego- majstor, samo me zanima koliko će sezona trajati ova njegova ćarolija.
    cimbo
  • Obrisan korisnik10.02.2011. u 08:27
    odličan asist za 1-0..
    Obrisan korisnik