Nogomet

Englezi uspješni u Kopenhagenu

Maj Gašparac • srijeda, 09.02.2011.
Englezi uspješni u Kopenhagenu
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Na gostovanju u Kopenhagenu reprezentacija Engleske svladala je Dansku rezultatom 2:1. Obje momčadi igrale su otvoreno i napadački te je susret mogao završiti i s mnogo više postignutih pogodaka.

Susret su obje momčadi počele vrlo otvoreno i napadački te su već u prvih deset minuta postignuta dva pogotka, po jedan sa svake strane. Već u trećoj minuti engleskom golu zaprijetio je Nicklas Bendtner, a ubrzo je uzvratio i Wayne Rooney koji nije uspio postići pogodak iz izgledne prilike pred danskim vratima. Domaćini su poveli u 10. minuti susreta nakon što je Daniel Agger poentirao na asistenciju Christiana Eriksena. Odgovor Engleza stigao je dvije minute kasnije kada je Darren Bent zatresao mrežu nakon proigravanja Thea Walcotta.

Nakon izjednačujućeg pogotka Danci su pokušali povratiti vodstvo te se u narednih desetak minuta uglavnom igra na engleskoj polovici terena. No, unatoč terenskoj inicijativi, domaćini ne uspijevaju stvoriti ozbiljniju priliku. U 20. minuti susreta Engleska je imala priliku doći u vodstvo, ali Bent nije uspio iskoristiti dodavanje Jamesa Milnera te promašuje iz izgledne prilike.

Do kraja poluvremena danski reprezentativci u par su navrata bili vrlo blizu postizanju pogodaka. U 34. minuti Eriksenov udarac zaustavlja okvir gola, a četiri minute kasnije isti igrač asistirao je Dennisu Rommedahlu, no njegov udarac obranio je Joe Hart.

Drugo poluvrijeme bolje su otvorili engleski reprezentativci koji su u dva navrata bili blizu postizanja pogotka. U 51. minuti Bentov udarac glavom brani Thomas Sorensen koji, minutu kasnije, lako zaustavlja i pokušaj Ashleyja Younga. Engleska je nastavila s boljom igrom u drugom poluvremenu i preuzela kontrolu nad utakmicom. Tako je u 56. minuti ponovno u dobroj prilici u danskom kaznenom prostoru bio Bent, no njegov udarac bio je neprecizan.

Pritisak engleskih nogometaša isplatio se u 69. minuti susreta kada je Young poentirao za englesko vodstvo. Glen Johnson probio je dansku obranu i asistirao Youngu koji puca s 16 metara i posprema loptu u mrežu iza Sorensena. Danski nogometaši pokušali su izjednačiti, ali njihovi napadi nisu bili uspješni te je Engleska lagano očuvala vodstvo do kraja.

Reprezentacija Švedske poražena je na domaćem terenu od Ukrajine nakon izvođenja jedanaesteraca. Regularni dio utakmice završio je rezultatom 1:1, a nakon izvođenja kaznenih udaraca uspješniji su bili Ukrajinci koji su slavili ukupnim rezultatom 6:5. Švedska je povela zgoditkom Johana Elmandera u sedmoj minuti susreta, a rezultat je poravnao Marko Dević u 20. minuti. Uspješni u udarcima s jedanaest metara za reprezentaciju Švedske bili su Sebastian Eriksson, Andreas Granqvist, Sebastian Larsson i Mikael Lustig, dok su za Ukrajinu pogađali Aleksandar Aliev, Jevgenij Konoplyanka, Mikola Morozyuk, Ruslan Rotan i Anatolij Tymoščuk.

Na stadionu Tasos Markou Rumunjska je svladala Cipar, ali također tek nakon izvođenja jedanaesteraca. Rumunjska je povela pogotkom Gabrijela Torjea u 54. minuti, a Ciprani su izjednačili zgoditkom Michalisa Konstantinua u 85. minuti. Do kraja susreta više nije bilo pogodaka te se pristupilo izvođenju jedanaesteraca u kojima su uspješniji bili rumunjski reprezentativci.

Reprezentacija Slovenije slavila je na gostovanju kod Albanije rezultatom 2:1. Slovence je u vodstvo doveo Milivoje Novaković u 24. minuti susreta, a izjednačio je Ervin Bulku u 62. minuti. Sloveniji je pobjedu omogućio Zlatko Dedič koji je poentirao iz jedanaesterca u 90. minuti.

Bugarska je na domaćem terenu odigrala neriješeno protiv Estonije, susret je završio rezultatom 2:2, a sva četiri pogotka postignuta su iz kaznenih udaraca. Dvostruki strijelac za domaćine bio je Ivelin Popov, dok je oba pogotka za gostujuću ekipu postigao Konstantin Vassiljev.

Reprezentacija Luksemburga na domaćem je terenu svladala Slovačku rezultatom 2:1. Poveli su gosti zgoditkom Erika Jendrišeka u 55. minuti, a domaći nogometaši rezultat su preokrenuli dvama pogocima Danijela De Mote koji je mreže tresao u 62. i 82. minuti.

Susret između nacionalnih momčadi Belgije i Finske završio je rezultatom 1:1. Povela je Belgija zgoditkom Axela Witsela u 61. minuti, a izjednačujući pogodak postigao je Roni Porokara u 90. minuti.

Nogometaši Poljske slavili su na gostovanju u Norveškoj rezultatom 1:0, a strijelac jedinog pogotka bio je Mariusz Lewandowski koji je poentirao u 19. minuti susreta.

Reprezentacija Nizozemske je na domaćem terenu svladala Austriju rezultatom 3:1. Za pobjedničku momčad strijelci su bili Wesley Sneijder u 28., Klaas-Jan Huntelaar u 48. i Dirk Kuyt u 71. minuti. Počasni pogodak za reprezentaciju Austrije postigao je Marko Arnautović iz jedanaesterca u 84. minuti susreta.

Škotska je uvjerljivo svladala Sjevernu Irsku na domaćem terenu rezultatom 3:0. Škote je u vodstvo doveo Kenneth Miller u 19. minuti, prednost je povećao James McArthur u 32., a za konačnih 3:0 poentirao je Kris Commons u 51. minuti utakmice. Susret između Malte i Švicarske završen je bez pogodaka.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik10.02.2011. u 07:16
    Bravo Buljku!! e i švedska nije igrala na domaćem terenu, nego na turniru na cipru...
    Obrisan korisnik