Nogomet

Hajdukovci traže "alternativna zadovoljstva"

Piše:Bernard Jurišić • petak, 25.02.2011.
Hajdukovci traže "alternativna zadovoljstva"
Foto: Bruno Karadža

Svijeće na rođendanskoj torti su se ugasile, spektakularne slike slavlje obišle su cijeli svijet, Hajduk je ušao u drugo stoljeće svog života. Ljepši dio zime je iza Hajdukovaca, što će donijeti nastavak? U proljeće splitski klub ulazi bogatiji financijski, ali siromašniji kvalitetom...

Jesen miješanih emocija je iza Hajduka, kao i zima u kojoj su se praktično sve važnije aktivnosti vezale uz proslavu stotog rođendana kluba. Minulih sezona zimski je prijelazni rok Hajduk koristio za "popunjavanje rupa" i dovođenje nekih zanimljivih i zvučnih imena, no ove zime promet je u Poljudu tekao gotovo isključivo u jednom smjeru. Izlaznom.

Došli/Otišli

učinak i raspored

Jesenski učinak: 2. mjesto, 12 pobjeda, četiri remija, dva poraza, 40 bodova, gol-razlika 39:15.

Raspored u prva tri kola: Inter (kući), Zadar (u gostima), Split (kući).

Jedan od najboljih transfera u svojoj povijesti Hajduk je napravio prodavši Ivana Strinića ukrajinskom Dnipru za otprilike tri milijuna eura odštete. Iako je povremeni reprezentativac i igrač koji se u bijelom dresu znao izdizati iznad svojih suigrača, navijači za njim neće proliti ni 1% suza koje će proliti za drugim zimskim milijunskim odlaskom - Senijadom Ibričićem. Strinić je ipak "samo" lijevi bočni i njegov će doprinos realno biti lakše nadomjestiti nego Ibričićev.

Dok se Strinićevim transferom klupska uprava može pohvaliti, odlazak Ibričića puno je teže pao svima koji vole bilu boju. "Ibro" je dvije i pol godine vukao Hajduk, odlučivao gomilu teških utakmica, svojim potezima višestruko isplatio ono što je u njega uloženo pri dovođenju iz Zagreba. Hajduk je odlaskom Ibričića izgubio puno pogodaka, asistencija, korisnih poteza, što će ostatak momčadi tek trebati nadomjestiti.

Samo jedno novo ime pojavilo se na Poljudu ove zime, lijevi bočni iz Širokog Brijega Josip Barišić, koji će biti alternacija Jozinoviću na mjestu koje je ispražnjeno odlaskom Strinića. S posudbe su se vratila dva Marija - Sačer i Tičinović

Trener

Goran Vučević konačno je "amenovan" bez prefiksa "v.d.", no prva "čestitka" stigla mu je u vidu prodaje dvojice Hajdukovih reprezentativaca. Vučević uživa široku podršku, ali to ne znači da će mu biti lako. Štoviše, u ruke je dobio mladu momčad, no rezultat se u Splitu traži uvijek i odmah i pitanje je koliko će strpljenja biti za sigurne "dječje bolesti" koje će Hajduk proživljavati s ov(akv)om momčadi kakvom će Vučević dirigirati na proljeće.

"Momčad je takva kakva je i ja kao trener nemam pritiska rezultata. Stav kluba je orijentacija na mlade igrače i morat ćemo u svakoj utakmici dati svoj maksimum da bismo bilo koga dobili. Moramo se maksimalno potrošiti u svakoj utakmici i do kraja ove sezone napraviti selekciju za novu", rekao je Vučević nakon neugodnog poraza od praške Slavije pred 40.000 navijača na klupskoj rođendanskoj proslavi.

Ovce ili novce?

Malo je klubova na svijetu koji su sposobni i zarađivati i pobjeđivati. Hajduk je ove zime zaradio, ali i oslabio. S obzirom da mu je do kraja sezone preostala bitka samo na još jednom frontu, prvenstvenom, Hajdukov stručni stožer trebao bi imati dovoljno vremena za žestoki rad i uigravanje mlade momčadi za ovo proljeće, ali i ljeto koje slijedi. Hoće li i klupski menadžment za ljeto uspjeti sačuvati ponešto sredstava za popunjavanje rupa koje se otvore na proljeće - vrhunskim pojačanjima?

Raspoloženje u svibnju

Teško je uoči početka proljetnog dijela sezone pronaći argumente za priču kako će hajdučki puk u svibnju imati razloga za veselje. Pet bodova iza Dinama uz gostovanje u Maksimiru koje ih tek čeka, bez dvojice reprezentativaca, s mladom momčadi koja tek treba pokazati je li dostojna tereta budućnosti koja joj je stavljena na leđa. Uz to neće biti ni prigode za "utješnu nagradu" jer je ove sezone oboren rekord u brzini ispadanja iz kupa.

Hajduk je ove sezone doživio mnoštvo lijepih trenutaka, od europske jeseni do fantastičnog rođendanskog slavlja, ali proljeće ne nudi nadu u optimzam. Barem ne rezultatski. Hajdukovci će na proljeće vjerojatno tražiti "alternativna zadovoljstva" ukoliko bude pozitivnih odgovora na pitanja poput "Je li Anas igračina ili bezveznjak?", "Mogu li Trebotić i Tičinović nadomjestiti Ibričića?", "Ima li Hajduk s ovim igračima budućnost" ili "Hoće li itko od ovih klinaca izrasti u reprezentativnu klasu".

To su trenutno puno realnija i smislenija pitanja od onog labavog i neuvjerljivog "možda" kad se spomene mogućnost da se u ovakvim uvjetima (pre)stigne Dinamo na vrhu ljestvice.

SuperSport HNL

1Dinamo 3360:25+3575
2Rijeka 3364:25+3971
3Hajduk 3346:22+2461
4Osijek 3358:42+1651
5Lokomotiva 3345:36+947
6Varaždin 3336:42-639
7Istra 1961 3333:51-1837
8Gorica 3330:47-1735
9Slaven Belupo 3340:60-2033
10Rudeš 3315:77-627

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik25.02.2011. u 12:53
    Jozinovic je tehnički i fizički limitiran igrač, ali s druge strane, kad je bia u igri trudia se i boria više od Strinića. Strina je zaigra za reprezentaciju pa diga nos umisto da mu to bude poticaj za više rada i bolju igru. Šteta šta to i njemu nije bilo u glavi pa je završia u prosječnom... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik25.02.2011. u 11:33
    Jozinovic je prespor za beka.Tj nema ubrzanje,sta je najvaznije za tu poziciji.Bek bez brzine je ko poluspica bez tehnike,to je osnovna kvaliteta za tu poziciju. Bar sta sam ga ja gleda,daj boze da me razuvjeri...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik25.02.2011. u 11:16
    Ne brini, imamo mi Jozu na toj poziciji, koji je također reprezentativac(mladi) i nije ništa lošiji od Strine, samo da malo manje pije...:))
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik25.02.2011. u 08:56
    Ti se Bernarde valjda zajebavaš? Prodati reprezentativca, ljevaka, za 3 milijuna eura je jedna od najboljih Hajdukovih prodaja u povijesti? Kako je teško naći kvalitetnog ljevaka, gledamo već godinama na primjeru Dinama... Ali dobro, ja sam dinamovac, pa mi ne smeta takvo razmišljanje :)
    Obrisan korisnik