Rukomet

Pobjedom dovršiti posao u skupini

Damir Žbulj • subota, 05.03.2011.
Pobjedom dovršiti posao u skupini
Foto: Kristijan Komarica

Rukometaše CO Zagreb u 17.30 sati u zagrebačkoj Areni očekuje susret posljednjeg, desetog, kola u skupini D rukometne Lige prvaka. U goste im dolazi ruski St. Petersburg, a bez obzira što Rusi na spadaju u sam europski rukometni vrh, bit će to teška utakmica za Zagrebaše.

Ovaj dvoboj rukometašima hrvatskog prvaka u rezultatskom smislu ne znači apsolutno ništa. I prije posljednjeg kola znali su svoju poziciju na tablici, jer će bez obzira na rezultat protiv St. Petersburga ždrijeb za osminu finala Lige prvaka čekati s trećeg mjesta u skupini. Međutim, njihovim protivnicima ovaj susret ima veliku rezultatsku važnost. Pobjedom ili neodlučenim rezultatom Rusi bi na ljestvici preskočili sarajevsku Bosnu te bi tako ostvarili povijesni uspjeh za svoj klub, plasman u osminu finala Lige prvaka.

Trener Zagrebaša Ivica Obrvan, bez obzira na nedostatak rezultatskog imperativa u ovom dvoboju, najavio je igru na pobjedu, naglasivši kako će ona biti bitna za samopouzdanje igrača pred dvoboj osmine finala Lige prvaka, pogotovo mladića koji će morati uskočiti na mjesta ozlijeđenih ili nedovoljno oporavljenih igrača. "Očekujem pobjedu i protiv St. Petersburga, trebat će nam zbog samopouzdanja ovih mladih igrača i dobre atmosfere pred nastavak natjecanja,'' naglasio je trener CO Zagreba.

BIJELI LAVOVI

Kapetan Zlatko Horvat, kao prvi od igrača, postao je počasnim članom Kluba navijača Bijeli lavovi. Dečki i cure iz Bijelih lavova uručili su mu navijačku majicu za koju očekuju da će odjenuti bodreći svoju ekipu s tribina, oporavljajući se od teške ozljede koljena. Nakon Zlaje, članom Bijelih lavova postao je i Ljubo Vukić, još jedan od Zagrebaša koji je trenutno van stroja i pred kojim je dug oporavak od teške ozljede. Bijeli lavovi pozvali su i ovom prilikom pozvali Zagrepčane da navrate do Arene, pruže podršku rukometašima Zagreba u dvoboju Lige prvaka i uživaju u rukometnoj predstavi.

Zdravstveno stanje u klubu je alarmantno i dok će se protiv St. Petersburga još nekako pokrpati rupe, u dvoboju osmine finala koji ih uskoro očekuje, bit će teško bez obzira na protivnika kojeg im ždrijeb dodijeli. Najviše brine iznenadni izostanak Tončija Valčića, motora ekipe. No, iako Valčić nije u posljednje vrijeme igrao u vrhunskoj formi, bio je oslonac ekipi, posebnu u obrani, ali i u napadu. Operacija crvuljka zahtjeva pauzu od dva do tri tjedna i pitanje je hoće li Tonči biti spreman za ključni ovosezonski dvoboj, u knock-out fazi Lige prvaka. Priliku će u ovom susretu dobiti i igrači koji su imali manju minutažu u dosadašnjim utakmicama Lige prvaka, ali trener Obrvan očekuje kako će igrači iskoristiti priliku koja će im se pružiti: "Najviše me, kao trenera, neugodno iznenadio izostanak Valčića. Sve se iznenada dogodilo, a on mi je glavni igrač i prva opcija, i u napadačkim i obrambenim zadaćama. Priliku će na njegovoj poziciji dobiti Gojun i Bogunović. Od njega pogotovo ne možemo očekivati čuda, ali momci će dobit šansu te se nadamo kako će ga na najbolji način nadomjestiti."

No, ozljeda Valčića nije jedina briga trenera, nego je nažalost pola ekipe CO Zagreb van stroja. Ivano Balić ima već dulje vrijeme problema s trbušnim zidom, trenira minimalno i za njega, ali i za klub bi možda bilo važnije da ga se pokuša što više sačuvati za dvoboje osmine finala. Štrlek ima distorziju zgloba, ali će za ovaj dvoboj stisnuti zube i odigrati pod bandažom. Kopčo i Stepančić imali su virozu ovaj tjedan, Špiler je dobio izuzetno neugodan udarac u butni mišić u dvoboju s Dinartom proteklog vikenda, Kopljarovo stanje je neizvjesno, vuče već neko vrijeme ozljedu koljena desne noge i pitanje je koliko će biti spreman za ovu utakmicu. Na dugotrajnom oporavku su odavno već kapetan Horvat, Vukić i Kovačević, a Škof se nakon svoje ozljede tek polako vraća treninzima i vjerojatno će biti spreman za osminu finala.

Rusi su debitantska ekipa u Ligi prvaka. Momčad vodi bivši ruski reprezentativac Dimitrij Torgovanov, ekipa je sastavljena od uglavnom domaćih igrača, a mjesta za strance rezervirana su za dvojicu Ukrajinaca, Višnevskyga i Ostrouška. Najpoznatije ime u ruskom sastavu je svakako odlični vratar Aleksej Kostigov, koji, ako ima svoj dan, može biti neprelazna prepreka za svakog protivnika. St. Petersburg će u Zagreb doputovati bez kažnjenog Aleksandra Piškina, kojeg je disciplinska komisija EHF-a dodatno kaznila zbog isključenja kojeg je zaradio u susretu protiv Bosne u Sarajevu. Najviše opasnosti Zagrebašima prijeti s desnog ruskog krila, gdje je prvo ime Aleksej Šindin, njihov najbolji strijelac s 42 postignuta pogotka u dosad odigranih devet kola. Prati ga lijevi vanjski Eldar Nasirov s 38 zgoditaka te će zaustavljanje ove dvojice igrača biti glavni put prema dobrom rezultatu u ovom dvoboju.

St. Petersburg nije ekipa koje bi se Zagrebaši trebali pribojavati pa čak niti u ovakovom okrnjenom sastavu. Prvi međusobni ovosezonski susret ovih protivnika završio je uvjerljivom gostujućom pobjedom CO Zagreba, bilo je 28:35. Međutim, za pobjedu će svi igrači koji budu na terenu morati pružiti maksimum, jer Rusi u Zagreb ne dolaze s bijelom zastavom. Njima bod ili dva donosi plasman u osminu finala rukometne Lige prvaka, što bi bio nevjerojatan uspjeh znajući da im je ovo debitantska godina i sigurno će biti izuzetno motivirani kako bi došli do željenog rezultata.

Liga prvaka, skupina D, deseto kolo
CO Zagreb - St. Petersburg 17.30 sati, zagrebačka Arena

Liga prvaka - Skupina D

  • Rezultati
  • Ljestvica

10. kolo

Flensburg25:18Bosna BH Telecom
CSM Constanta25:34Atletico de Madrid
RK Zagreb31:21St. Peterburg
1Atletico de Madrid 10303:236+6717
2Flensburg 10288:249+3916
3RK Zagreb 10303:261+4214
4Bosna BH Telecom 10222:286-645
5CSM Constanta 10261:302-414
6St. Peterburg 10259:302-434

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!