Košarka

UConn briljantnom obranom do naslova

Tomislav Pacak • utorak, 05.04.2011.
UConn briljantnom obranom do naslova

Kada protivnika zadržite na samo 53 poena, obično imate dobre izglede za pobjedu. No, Connecticutu je ta brojka bila sasvim dovoljna za ugodnu pobjedu u najvažnijoj utakmici sveučilišne košarke. Butlerov san drugu je godinu zaredom prekinut na posljednjoj stepenici...

Relativno malo sveučilište iz Indiane (4.500 studenata) ponovno je iznenadilo cijele SAD i "uništilo" puno bracketa na svom putu do još jednog finala, no Bulldogsi opet nisu mogli napraviti završni korak. Lani je protiv Dukea završni šut za pobjedu s polovice parketa završio na obruču, a noćas je protiv UConna na obruču završio gotovo svaki šut koji su igrači Butlera uputili.

Naime, u vjerojatno najružnijem finalu NCAA turnira – barem za one koji vole napadačke rapsodije – Connecticut je prisilio Butler na šut 12-64 (18.8 posto), što je, dakako, najlošiji postotak u povijesti finalne utakmice.

Kemba Walker nije ni u finalu ostavio dvojbe tko treba biti proglašen najboljim igračem turnira, 16 poena je u ovakvoj utakmici bilo više nego dovoljno od vodećeg igrača Huskiesa. Atletski moćniji Uconn u potpunosti je dominirao u reketu gdje je ostvario nevjerojatnu prednost od 26-2, a u drugom su dijelu u jednom periodu od 13 i pol minuta zaustavili Butler na jednom jedinom pogođenom šutu.

"Butler zaista igra obranu. A mi isto stvarno igramo obranu. Mislim da ih je konačno naša brzina i visina počela smetati u drugom dijelu. Ako zaista volite dobre obrane, onda uzmite snimku ove utakmice", izjavio je Jim Calhoun, pobjednički trener.

Jeremy Lamb dodao je 12 poena za pobjednike, a vrijedi istaknuti i dominantnu predstavu Alexa Oriakhija s 11 poena, 11 skokova i četiri blokade.

UConn je u potpunosti zaustavio dvojicu najboljih igrača Butlera - Matt Howard šutirao je 1-13, a Shelvin Mack 4-15, pa ne čudi što je Butlerov konačni učinak za 10 poena lošiji od do sada najslabijeg učinka otkad je uvedeno vremensko ograničenje u napad (Michigan je zabio 51 koš Dukeu 1992. godine).

Jim Calhoun je sa 68 godina postao najstariji trener koji je osvojio NCAA turnir, a s trećim naslovom pridružio se Woodenu, Ruppu, Krzyzewskom i Knightu kao jedinim trenerima s tri ili više naslova: "Otac mi je davno rekao – poznat si po društvu kojem pripadaš. To je zaista lijepo društvo."

Koliko god Butler bio veliko iznenađenje, ni Uconn nitko nije očekivao ovako daleko nakon što su regularnu sezonu okončali s prosječnih 9-9 unutar jake Big East lige. No, Connecticut je uhvatio sjajan zalet s pet pobjeda u pet dana na Big East turniru, a Walker i društvo nisu prestali pobjeđivati sve do kraja.

I zato su na kraju upravo oni rezali mrežice u dvorani u Houstonu. Ni popularni Kemba nije mogao suspregnuti emocije: "Vidite suze na mom licu. U meni je toliko sreće da je to nevjerojatno. Jednostavno sam toliko sretan sada. Postali smo nezaustavljivi u pravom trenutku. Zato smo nacionalni prvaci – najbolja smo momčad u zemlji."

NCAA turnir, finale: Connecticut – Butler 53:41

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik05.04.2011. u 19:57
    irvinga bi kao prvog uzeo sigurno sacramento...cavsima i minesoti dodje na isto,makar mislim da ce uzeti williamsa,wizardsi moraju uzeti williamsa jer nema smisla pored walla uzeti i irvinga...od ostalih toronto i netsi bi isto vjerojatno radije uzeli williamsa,nego irvinga,ali oni vec imaju male... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.04.2011. u 18:56
    Williams je 99% na draftu
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.04.2011. u 13:38
    Kyrie će biti prvi pick, drugi u slučaju da Wizardsi biraju prvi. Drugi pick Williams, treći Barnes, četvrti Perry Jones, peti Kemba. Najvjerojatnije Williams i Barnes preskaču ovogodišnji draft i ostaju na sveučilištu.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.04.2011. u 13:34
    Nemogu zamislit da je Alkar sa katastrofalnom igrom i sutom protiv Zadra, uspio zabiti vise koseva od obiju momcadi, hahaha...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.04.2011. u 13:29
    mislim da ce prvi biti gotovo sigurno williams...u top 5 bi jos smjestio walkera,barnesa,mozda irvinga... nekako mi osobno ovogodisnji draft i nije nesto pretjerano sjeo po igracima...mislim da bi solidno u prvom krugu,pa mozda cak i u top 15 mogli proc i nekolicina europljana...
    Obrisan korisnik