Europska liga, završnica, četvrtfinale, 14.04.2011, 19:00 h
Spartak Moskva
Spartak Moskva 2:5 Porto
Porto

Video: Porto pobjedom potvrdio prolaz

Damir Žbulj • četvrtak, 14.04.2011.
Video: Porto pobjedom potvrdio prolaz
Foto: EPA

U uzvratnom susretu četvrtine finala Europske lige između Spartaka i Porta nismo vidjeli iznenađenje. U utakmici punoj golova gosti su pobjedu iz prvog susreta potvrdili novim slavljem. Ponovno su u mrežu Spartaka ubacili pet lopti, dok su Rusi bili bolji nego u Portugalu. U dva navrata svladali su gostujućeg vratara.

Porto je na svom travnjaku u prvom susretu četvrtine finala Europske lige deklasirao goste iz Rusije. Spartak je pao s pet komada u svojoj mreži, postigli su samo jedan pogodak te je nogometaše Andréa Villas-Boasa čekala lagana zadaća čuvanja velike prednosti ostvarene prije sedam dana.

Trener Spartaka Valerij Karpin, bez obzira na izrazito negativan rezultat iz prvog dvoboja, nije unaprijed htio potpisati kapitulaciju. U prvom susretu šanse za prolaz pokvarili su tek u posljednjih šest minuta, primivši dva gola u završnici. Za uzvrat je najavio bolju igru i obranu časti ruske ekipe. U planovima trenera domaće ekipe nije bilo mjesta za našeg Filipa Ozobića, koji je susret protiv Porta odgledao s klupe.

Rusi su otvoreno ušli u utakmicu sa željom da stignu do ranog pogotka, a već u sedmoj minuti imali su priliku da dođu do prednosti. McGeady je solo prodorom došao u poziciju za udarac u kaznenom prostoru, ali vratar gostiju Helton odbio je loptu u korner. Porto je odgovorio u 13. minuti Moutinho je pokušao iz daljine, no, nije bilo potrebe za intervencijom Dykana.

Gosti su do vodstva stigli u 28. minuti. Hulk se sjurio iz svoje polovice prema golu Spartaka, u prodoru je nanizao nekolicinu domaćih igrača i sigurno poentirao pored Dykana. Spartak je pritisak na terenu pretvorio u prilike u 38. Yakovleva i 41. minuti Alexa, no, Brazilčev udarac otišao je preko gola. Porto do drugog pogotka dolazi u samoj završnici prvog poluvremena. U drugoj minuti sudačke nadoknade udarac Hulka golman je odbio u korner, a na ubačaj iz kuta odlično reagira Cristian Rodríguez i glavom loptu šalje u mrežu.

Odlično otvaranje vidjeli smo na početku nastavka utakmice. Gosti su stigli i do trećeg pogotka. Falcao je pucao prema vratima, Dykan je odbio njegov udarac, na loptu je natrčao Guarin i odmjerenim udarcem poslao ju u mrežu.

Spartak je pokušao uzvratiti u 51. minuti. Alex se ponovno našao u prilici, i to čak u dvije u jednom napadu. Udarac glavom i ponovni pokušaj iz odbijene lopte, zaustavio je Helton. Što nije uspjelo Alexu, napravio je Dzyuba u 52. minuti utakmice. Solo prodorom oslobodio se svojih čuvara te mu nije bilo teško poslati loptu pored gostujućeg vratara.

Slavlje domaćih nogometaša zbog počasnog pogotka nije trajalo dugo. Porto je nakon samo dvije minute vratio prednost na tri pogotka razlike. Hulk je izveo udarac iz kuta s desne strane, Cristian Rodríguez glavom je prebacio loptu na peterac, gdje Falcao, također glavom, postiže četvrti pogodak za goste. Kolumbijac je zabio svoj 11. pogodak u Europskoj ligi.

U igri bez rezultatskog imperativa, novi pogodak vidjeli smo u 72. minuti. Odličnu akciju završio je Ari, koji je ušao u nastavku susreta. Zaobišao je vratara Porta i poslao loptu u nebranjenu mrežu, za 2:4. Ari je nekoliko minuta kasnije upropastio novu priliku za Spartak, umjesto da je uposlio suigrača lopta mu je pobjegla u gol-aut.

Do kraja utakmice domaći nogometaši mogli su u nekoliko navrata smanjiti prednost gostiju, ali do novog pogotka stigli su nogometaši Porta. James Rodríguez pogodio je gredu, lopta se odbila do Rúbena Micaela, koji postiže i peti pogodak za svoju ekipu. Porto je potvrdio pobjedu iz prvog susreta te se ukupnim rezultatom 10:3 plasirao u polufinale ovosezonske Europske lige.

Europska liga, završnica

četvrtfinale

Benfica4:1PSV Eindhoven
Dynamo Kijev1:1Braga
Porto5:1Spartak Moskva
Villarreal5:1Twente
Spartak Moskva2:5Porto
Braga0:0Dynamo Kijev
PSV Eindhoven2:2Benfica
Twente1:3Villarreal

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Cholo15.04.2011. u 20:11
    Benfica!!!
    Cholo
  • snoopy15.04.2011. u 11:08
    pa igra dosta s obzirom da mu je tek 19 godina, i prva mu prava seniorska sezona igra dosta u prvenstvu, u jakom klubu i ligi
    snoopy
  • Obrisan korisnik14.04.2011. u 22:25
    mislim da je vrijeme da se napiše jedna kolumna o ovom gigantu iz Portugala...najuspješnijoj momčadi u Europi
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.04.2011. u 22:25
    kako stvari stoje 3 portugalca u 1/2...svaka im cast...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.04.2011. u 22:04
    naslov prvaka...25. po redu...polufinale europa lige...u dvije tekme četvrtfinala zabili 10 golova...hulk 29. golova ove sezone...falcao 11 golova samo u europa ligi...RESPECT!!!
    Obrisan korisnik