Košarka

Cibona "zapakirala" četvrto mjesto

Iz Doma Dražena Petrovića:Ivor Krapac • subota, 07.05.2011.
Cibona "zapakirala" četvrto mjesto
Foto: FaH

Vrlo nervozna i prilično ružna košarkaška predstava u Domu Dražena Petrovića dovela je Cibonu mali korak do osiguranja plasmana u polufinale hrvatskog prvenstva. Ogled sa Splitom, u kojem su gosti pokazali nezadovoljstvo sudačkim odlukama već u ranoj fazi susreta, donio je Cibosima i pobjedu i razliku kakvu su željeli, veću od četiri poena, s koliko su izgubili u Splitu. Taj cilj ostvarili su bez puno kvalitetne igre...

Cibona je nadjačala Split s 96:78 i ne bude li čuda u dva kola do kraja Lige za prvaka, momčad Josipa Vrankovića nastavit će borbu za novi hrvatski naslov i u polufinalu doigravanja. Cibosi mogu biti zadovoljni zbog visoke pobjede i bijega u drugom poluvremenu, kada su gosti sasvim izgubili živce i zaradili tri tehničke prosvjedujući zbog suđenja koje je, da formuliramo to diplomatski, puno više odgovaralo domaćoj momčadi - no, bez obzira što je završilo kako su željeli, Vrankovićevi igrači nemaju puno razloga za zadovoljstvo vlastitim nastupom. Split ih je jako dugo držao "na iglama".

U prvih 20 minuta vidjeli smo jako puno nervoze i podjednako malo kvalitetne košarke, a Cibona je imala razloga biti vrlo zadovoljna jedino zbog toga što je na kraju druge četvrtine bila u plusu, s vodstvom od 39:38. Iz domaćeg kuta gledanja, stvari nisu djelovale baš tako neuvjerljivo kao u posljednjim utakmicama pod Draženom Anzulovićem, no Vranković je imao dovoljno razloga biti zabrinut kako je njegova momčad izgledala na parketu. S druge strane, razloga za zadovoljstvo nije mogao imati ni gostujući trener Mladen Vušković - njegova momčad nije vodila, iako je trebala.

Bogdanović najefikasniji

U pobjedi Cibosa najviše je zabio Bojan Bogdanović, 24 poena, uz 13/13 iz slobodnih bacanja, a dodao je i osam skokova. Tomislav Zubčić bio je prvi u pratnji, s 13 poena.

Goste je s 18 poena i pet asistencija vodio Toni Katić, a nakon povratka u igru nakon što je dugo sjedio s četiri prekršaja, Luka Babić na koncu je ubilježio 15 poena.

Prva četvrtina donijela je previše zvižduka trojca Anzulović - Hordov - Galiot, u čemu je najviše stradao Luka Babić, jedan od najboljih Splitovih igrača u pobjedi nad Cedevitom prije nekoliko dana, koji je već u osmoj minuti dobio četvrtu osobnu i dakako, morao na klupu. Gostima nikako nije odgovarao kriterij sviranja svega i svačega, kako bi se najbolje moglo opisati tih deset minuta, rano su izašli iz bonusa, što je u završnici prve četvrtine pomoglo Ciboni da i bez puno kvalitetne igre drži prednost na svojoj strani. Iz slobodnih bacanja uglavnom nisu griješili.

No, bez obzira na te gostujuće probleme s prekršajima i brzo iskorištenim bonusom, početna dionica nije donijela veće odvajanje bilo koje momčadi. Dobrim otvaranjem utakmice Tonija Katića i Josipa Sobina, gosti iz Splita su rano imali 7:3, dok je najveća prednost Cibosa također bila četiri razlike, s koliko su i završili prvu četvrtinu (27:23).

Ako ste pomislili da će tih četiri poena prednosti rasteretiti objektivnog favorita u ovoj utakmici, prevarili ste se. Druga dionica donijela je još više nervoze i pad u igri Cibosa, pri čemu se s nekoliko nespretnih reakcija u napadu u tom razdoblju posebno istaknuo Leon Radošević, koji će te minute vjerojatno htjeti zaboraviti što brže.

S domaćim mučenjem da izvedu nešto što bismo mogli nazvati košarkaškom akcijom, Splićani su zaista mogli biti nesretni što u tom periodu to nisu bolje iskoristili. U jednom trenutku činilo se da bi možda i mogli, sa serijom od 7:0 s kojom su otišli do 38:33, uz dvicu i tricu Ivana Mimice u tom nizu - no, Cibona se vrlo brzo vratila, sa svojih 6:0 za 39:38 na poluvremenu.

Treća četvrtina donijela je odluku. Gostujuće nezadovoljstvo koje je tinjalo već od prve dionice tada je sasvim eskaliralo, za što su platili visoku cijenu s čak tri tehničke u Ciboninom bijegu do +25.

Prvi je izgubio živce Ivan Mimica. Nakon što mu je dosuđen prekršaj prilikom polaganja Pankracija Baraća, što je Barać naplatio i dodatnim bacanjem za Ciboninih 44:40, iskusni gostujući šuter zaradio je prvu Splitovu tehničku, a kako mu je to bila peta osobna, morao je na klupu. Bojan Bogdanović je s dva slobodna bacanja kapitalizirao tu tehničku i povisio na 46:40, da bi potom, s nekoliko dotad najkvalitetnijih minuta, Cibosi to povisili na 53:43 tri i pol minute do kraja četvrtine.

Što nas čeka do kraja?

U posljednja dva kola, Cibona će braniti četvrto mjesto u Sinju i kod kuće protiv Zagreba CO, a s obzirom na pobjedu više i prednost u koš-razlici sa Splitom, za polufinale im je dovoljna jedna pobjeda.

Prvi pratitelj Vrankovićeve momčadi se, pak, mora nadati da će Cibosi sasvim posrnuti, što je potpuno nerealno očekivati.

U toj seriji, Radošević je pokazao znakove buđenja i dvaput zakucao, a Bogdanović dodao tricu za +10, nakon koje je eksplodirao Mladen Vušković. Buneći se zbog nedosuđene napadačke osobne Baraću na Katiću prije nego je Bogdanović ostao sam na trici, što je izgledalo prilično evidentno, Splitov trener prvo je dobio jednu, a odmah potom i drugu, isključujuću tehničku, što je Bogdanović novom serijom slobodnih iskoristio u odmaku do 59:43.

Nakon tih +16, Cibona se više nije našla u brigama. Jedino pitanje ostalo je s koliko će razlike završiti, no i utakmica i prestizanje Splitovih +4, s koliko su slavili u ogledu kod kuće, bili su riješena stvar.

U utakmici koju nećemo pamtiti po kvaliteti, Cibosi su napravili golem, vjerojatno i presudan korak prema četvrtom mjestu i izglednom polufinalu protiv Cedevite.

Liga za prvaka

  • Rezultati
  • Ljestvica
1Cedevita 122+153
2Zadar 113+166
3Zagreb 113+181
4Cibona 77+38
5Sonik Puntamika 59-97
6Split 59-104
7Alkar 410-91
8Zabok 113-246

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Peter Schmeichel08.05.2011. u 11:57
    Poštovani novinari Sportneta- jedna stvar mi već dugo smeta, a to je komentiranje sa ,,glavom u pijesku.'' Ako želite dobro Hrvatskom sportu, pišite kako spada. Npr. Toma Dragičević je u Jutarnjem napisao članak s mudima (iako u Jutarnjem piše ekipa koja se s vama ne može po kvaliteti izvještavanja... [više na forumu]
    Peter Schmeichel
  • manu08.05.2011. u 01:38
    pa s tim da je Splitov trener koji inače nije neki teatralni tip ulazi na egal rezultatu na teren i praktički rješavaju utakmicu zaredanim tehničkim greškama rekao si sve o suđenju.
    manu
  • Obrisan korisnik08.05.2011. u 01:01
    Početak 3. četvrtine - Cibona ima napad.. Cibonin play radi faul na Katiću. Svi vide faul, samo suci ne. Tada trener Splita popizdi i počinje skupljati tehničke.. Da se suzdržao - moglo je bit neizvjesno do samoga kraja. Suđenje je općenito bilo loše, na štetu obje ekipe.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.05.2011. u 00:07
    cedevita prvak...
    Obrisan korisnik
  • vlacng08.05.2011. u 00:05
    iskreno ne znam koju je utakmicu gledao ovaj novinar, a bome i vi sto komentirate, sudenje podjednako u vecini susreta, na +4 za cibonu splitov trener upada u teren i zasluzeno dobija i jednu i drugu tehnicku i sam svoju momcad ostavlja na cjedilu, tako da sami ste si krivi...heja heja cibosi
    vlacng