Nogomet

Dinamova "crna mačka" u "crne dane"

Ivana Strahija, Borna Rupnik • srijeda, 11.05.2011.
Dinamova "crna mačka" u "crne dane"
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Dinamo i Varaždin u srijedu navečer igraju prvu utakmicu finala Kupa. Aktualni prvak ne može pobjeći od uloge favorita bez obzira na nedavna zbivanja, no Toplakovi nogometaši dolaze neopterećeni i spremni još jednom pomrsiti račune Zagrepčanima...

Umjesto da pod vodstvom Vahida Halilhodžića krenu u bitku za još jedan trofej, nakon obranjenog prvenstva, Dinamovi nogometaši u prvu utakmicu finala Hrvatskog nogometnog kupa ulaze pod znakom pitanja kako će reagirati na burne posljednje dane u Maksimiru.

Dosadašnji susreti

Dinamo je do sad u finalu Kupa od hrvatskog osamostaljenja bio 14 puta, a od toga je 10 puta ponio titulu. Varaždin je u finalu bio pet puta i svaki mu je put izmaklo Rabuzinovo Sunce.

U finalu su se Dinamo i Varaždin susretali četiri puta, u sezonama 1995./96., 1997./98., 2001./02. i 2003./04.

1996. godine je tada Varteks protiv tadašnje Croatije prvo igrao kod kuće i izgubio 0:2, da bi u uzvratu u Zagrebu Croatia slavila s 1:0. 1998. godine su Varaždinci također prvu igrali doma, i izgubili 0:1, a Croatia je Varteks svladala i u uzvratu, s 2:1.

2002. godine je prvo upisan remi u Zagrebu (1:1), a Dinamo je odnio titulu minimalnom pobjedom od 1:0 u Varaždinu. 2004. godine su odigrane dvije neriješene utakmice, 1:1 i 0:0, a Dinamo je osvojio Kup zahvaljujući pravilu o golu u gostima.

Prvu će momčad voditi Mario Tot, koji je svjestan da pogotovo u danoj situaciji Varaždinci neće biti nimalo lak zalogaj: "Varaždin je mlad, potentan i kvalitetan. Dvaput su nas namučili ove sezone i k tome dolaze igrati bez pritiska".

Sastav koji će istrčati na teren nije želio otkrivati, ali je priznao da gostima iz Varaždina priprema neka taktička iznenađenja. Sigurno je tek da će izostati stoperski par Igor Bišćan - Tomislav Barbarić, a svi ostali su napokon zdravi.

U zagrebačkom taboru nadaju se i dolasku publike u većem broju te ističu da prodaja ulaznica ide dobro, a ulaz je za gostujuće navijače na južnu tribinu besplatan.

Baš ništa za izgubiti Varaždinci nemaju u Zagrebu, a moguća je nagrada, dobar rezultat pred uzvrat u Varaždinu, velika. Trener Varaždina Samir Toplak i njegov stručni stožer najveći su dio vremena u pripremama za finale Kupa proveli dovodeći momčad i pravo psihološko stanje te vraćajući nogometašima samopouzdanje izgubljeno nakon poraza u prvenstvu.

"Ulazak u finale Kupa za nas je znanstvena fantastika, s obzirom na uvjete u kojima radimo. U Zagreb idemo odigrati za sebe, iskoristiti nagradu za dobru igru cijele sezone i pokazati se Hrvatskoj u najboljem svijetlu", rekao je Toplak u najavi susreta.

Milan Badelj: "To je jedina ekipa koju nismo pobijedili, ostali su nam dužni. Zato ćemo u ove dvije utakmice pokušati pokazati da smo bolji od njih i uzeti još jedan trofej. Nije da nam Varaždin ne leži. To je nogomet, nekad se pobijedi, nekad se izgubi, svake sezone se može dogoditi neka takva momčad".

Posebnu je pozornost Toplak u pripremi susreta posvetio obrani, koja je u susretu protiv Osijeka bila slaba, te se tu mogu očekivati promjene. "U fazi obrane moramo biti izuzetno koncentrirani, a općenito odigrati iznad i svojih mogućnosti ako želimo pozitivan rezultat", rekao je trener dodavši da bi postizanje pogotka na Maksimiru bilo idealno rješenje.

Po pitanju taktike, Toplak smatra kako nema baš nikakvog smisla u Maksimir ići igrati defenzivno: "Ne možemo se 180 minuta braniti protiv Dinama. To je smrt. Pokušali smo se u Puli braniti pa smo kiksali, to jednostavno nije naš način. Idemo igrati svoju igru, dvaput smo ove sezone remizirali s Dinamom igrajući ono što znamo i nećemo to sad mijenjati."

Što se sastava tiče, Toplak skriva neke adute u rukavu i nije želio s novinarima podijeliti kojić 11 planira poslati na maksimirski travnjak. No, na raspolaganju nema veznjaka Aganovića, koji je kartoniran, kao ni golmana Drevena, koji je u utakmici protiv Osijeka teško ozlijeđen te mu je pukla kost u šaci. Dreven je u utorak operiran, a van travnjaka bit će najmanje dva mjeseca, pa će među vratnice Krklec, koji se također tek oporavio od ozljede.

U Maksimiru je danas na rasporedu dvostruki program. Kao uvertira u seniorsko finale poslužit će finale Hrvatskog kupa za kadete. Snage će u 17:45 odmjeriti mlade nade Dinama i Osijeka, a u plavom će dresu istrčati i Mateo Kovačić.

Hrvatski kup, finale, prva utakmica:
Dinamo - Varaždin, 20:10

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • aco07811.05.2011. u 12:43
    sto nas vise omalovazavaju to smo jaci...ajmo dinamo ajmo dinamo nema predaje nema predaje
    aco078
  • Obrisan korisnik11.05.2011. u 12:30
    Naprijed Varteks i Dinamovci su uz tebe...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik11.05.2011. u 10:40
    ajmo varteks
    Obrisan korisnik