Nogomet

Toplak: "Od pet golova, zabili smo si četiri"

Iz Varaždina: Ivana Strahija • četvrtak, 12.05.2011.
Toplak: "Od pet golova, zabili smo si četiri"
Foto: Bruno Karadža

Dan poslije potopa u Maksimiru Varaždinci nisu ništa bolje raspoloženi, ako išta, sad im je do kraja sjelo kakvu su priliku za pokazivanjem Hrvatskoj propustili i koliko su grešaka imali.

Varaždinci su odigrali ne jednu, ne dvije, nego četiri slabe utakmice. Varaždinski prvoligaši su kiksali u tri prvenstvena susreta, poraz od Lokomotive (0:1) i Osijeka (2:4) kod kuće i kod Istre 1961 (0:2) u gostima, a prva utakmica finala Kupa posebno je težak udarac. Dvaput su ove sezone naime Varaždinci remizirali s Dinamom, Varaždin je bio jedini klub kojeg Zagrepčani nisu uspjeli poraziti, i sigurno da baš nitko nije očekivao maestralni potop u Maksimiru od 5:1.

Sve je krenulo nizbrdo nakon uzvrata polufinala Kupa protiv Cibalije, otkriva pogled unatrag, kad su Varaždinci prvo dobili nagradne slobodne dane, potom izgubili od Lokomotive, pa odlučili štrajkati. Sve su glasniji oni, i u stručnom stožeru Varaždina, kojima je sada jasno da je tih tjedan i više dana bez treninga upropastilo zamah kojeg su Varaždinci imali.

"Istina je, sami sebi su nanijeli najviše štete", ponovio je i na konferenciji za medije još jednom trener Samir Toplak, kad su ga novinari pitali može li se sve kasnije neuspjehe svesti pod zajednički nazivnik.

No, to ne objašnjava debakl u srijedu, ne objašnjava kardinalne pogreške pojedinaca, raspad sustava pod kraj, pet primljenih golova. Zagrebački je derbi naime Varaždincima trebao biti izlog, trebali su odigrati bez pritiska i zabaviti se, a na kraju je ispala čista muka. Toplak međutim smatra da taktika i sastav nemaju veze s time: "Ja bih najradije da su mi kiksali jedan ili dvojica igrača, pa da znam koga treba promijeniti prije iduće utakmice. Nema šanse da je bilo tko mogao predvidjeti da ćemo jedan gol primiti 'kroz trbuh', a da će igrači sami asistirati za još tri gola. Podbacili su svi, cijela ekipa."

Novinare je također interesiralo kako ekipa može u tako kratkom roku tako brzo okrenuti igru s lijepe i lepršave, uz niz pozitivnih rezultata, na katastrofalnu, uz niz od četiri poraza. Tim više što je i sam Toplak više puta govorio, nakon velikih pobjeda ili poraza, da njegovi igrači nisu ništa bolji ili lošiji nogometaši no kolo ranije: "Kvaliteta pojedinaca je, sad se pokazalo, upitna, a neki igrači su limitirani. Nije bilo realno četvrto mjesto, ali ni ovo danas, a razlika od ranije i sad je u tome što smo se prije držali svi skupa."

Ponovio je da su si od pet golova Varaždinci četiri sami zabili, a te je pogotke nazvao 'tragikomičnima'. "U prvom poluvremenu je još sve bilo kako smo isplanirali. Stavili smo u igru sve iskusnije igrače koje imamo, kako bismo izdržali pritisak i zadržali loptu. Za drugo poluvrijeme smo imali plan pojačati vezni red i ofenzivu s Glavinom i Glavicom. No, kad smo počeli gubiti čiste lopte na 20 metara, Dinamo je to morao kazniti i u nas se uvukla nesigurnost."

U sastavu je svakako iznenadio Srebrenko Posavec od prve minute, pošto od dolaska u Varaždin nije imao zavidnu minutažu. Toplak je objasnio: "Očekivao sam od njega posjed lopte, suradnju sa Šafarićem i Brlečićem, kontrolu i dobar defanzivni blok. U nekim trenucima on jest donio to što se tražilo, no velik je problem bio nedostatak dubine. Vugrinec se dosta izvlačio, imao je problema s koljenom i još je ujutro bio upitan, a vidjelo se da nije sto posto spreman. K tome, Dinamo nam je dobro zatvorio bokove, i Filipa Škvorca i Golubara, a nismo imali ni dubinski pas prema njima da bi oni mogli sprintati."

U subotu Varaždinci gostuju na Šubićevcu, a od tog je susreta izuzetno teško očekivati bodove, jer je domaćinima utrka za ostankom u ligi jednako aktualna kao i Vraždincima.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik13.05.2011. u 21:42
    Ti "dečki" nisu trenirali 10 dana uzstopce...u redu, razumijem da su ljuti zbog plaća, al ljudi rade, pazi rade a ne naganjaju loptu za manje novce, ili isto ne dobivaju plaće...po meni i to je jedan od razloga katastrofalne predstave
    Obrisan korisnik
  • mago13.05.2011. u 15:33
    ok, imal je toplak svojih grešaka, pogotovo na ovoj utakmici, ali koga onda predlažete za njegovu zamjenu? kaj mislite da bu neko došel ko more izvući klub? ili hoćete opet jagačića gledati na klupi? po meni su puno veći krivci tzv. igrači jer, budimo realni, onakve golove nebi dobila ekipa... [više na forumu]
    mago
  • Obrisan korisnik13.05.2011. u 11:04
    "neki su igrači limitirani"???? pa kaj sam ih ja biral u ekipu?
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.05.2011. u 22:25
    Znam da Dinamo nije Rijeka, al ako smo prije par godina bili u stanju utrpati Rijeki 5 komada, valjda moremo sad i 4 "opuštenom" Dinamu...nada umire zadnja...AJmo Varteks!!!
    Obrisan korisnik
  • The Phantom12.05.2011. u 21:56
    Dobro zapravo 4 i po, ali ko broji
    The Phantom