Nogomet

Finalisti kupa na obali, Split lovi Hajduk

Sportnet • subota, 14.05.2011.
Finalisti kupa na obali, Split lovi Hajduk
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Nakon dva susreta u petak, Prva HNL nastavlja pretposljednje kolo kroz pet dvoboja koji počinju u 19 sati, uključujući dva neugodna gostovanja za finaliste kupa...

Pretposljednje kolo dovodi na Stanove novog/starog prvaka, a zahvaljujući dobroj atmosferi u momčadi i rasterećenosti što se tiče ostanka u 1.HNL trener Dalibor Zebić može se odlučiti i za nešto otvoreniju igru s Dinamom. Tijekom tjedna takav pristup je zagovarao i kapetan Surać pa ćemo vidjeti hoće li zadarski strateg udovoljiti njegovoj, ali i želji mnogih drugih u svlačionici.

Ponovno neće biti važne obrambene karike Marina Cona koji je po svemu sudeći zaključio sezonu, ali ovaj put nitko nije prikupio višak žutih kartona. Domaći navijači mogli bi u većem broju pohoditi zadarski stadion zbog dobre igre prikazane u Splitu proteklog vikenda, ali i zbog proglasa Tornada koji je pozvao sve da u što većem broju pomognu nogometašima na travnjaku.

Ostaje samo dilema s kakvom postavom će se suprotstaviti Zagrepčanima, napadački ili obrambeno orijentiranom. Svi oni koji posjete Stanove u subotu priželjkuju ovu prvu opciju u kojoj bi do izražaja mogla doći kreativnost i razigranost Mršića te lakoća zabijanja Ivana Santinija.

Nedostaju: Con (ozljeda)

Ako su prvenstvene utakmice nakon osiguravanja naslova bile priprema za prvu utakmicu finala Kupa, nakon što je praktički osigurano novo Rabuzinovo sunce, Dinamo očekuje čisto odrađivanje posla u posljednja dva kola. Međutim, igrači koji su osigurali dvostruku krunu moraju igrati u skladu sa svojom reputacijom pa se ni gostovanje u Zadru ne treba shvatiti olako.

"Ja bih želio da momčad preuzme moj ofenzivan način razmišljanja. Moj nogometni moto jest: zabiti pogodak više od protivnika. Naravno, ne ovisi sve o Dinamu nego i o protivnicima, ali volio bih stalno gledati Dinamo kao protiv Varaždina", izjavio je nasljednik Vahida Halilhodžića na klupi Dinama Mario Tot na pitanje kakvu igru očekuje u Stanovima.

Iako domaćinu utakmica znači nemjerljivo više nego Zagrepčanima, u Maksimiru se priželjkuje nova, po mogućnosti uvjerljiva pobjeda koja bi privukla nešto više gledatelja na proslavi naslova protiv Splita u posljednjem kolu.

Nedostaju: Bišćan, Barbarić (ozljede), Badelj (kartoni)

Susret s Varaždinom na Šubićevcu za Šibenik je definitivno utakmica sezone. Utakmica u kojoj Šibenčanima za izbjegavanje tri posljednje pozicije na tablici igra samo jedna opcija, a to je pobjeda. Svjesni su toga itekako Narančasti, pa su se i cijeli tjedan pripremali za težak susret koji ih očekuje.

Iako maksimalno respektiraju goste, vjeruju da će doći do nova tri boda na domaćem terenu: "Iskreno, nismo imali baš sreće u zadnjim utakmicama. Igrom smo zaslužili i više bodova, ali što je tu je. Moramo to pokušati ispraviti i nadamo se da će protiv Varaždina i sreća biti na našoj strani. Mi Varaždin respektiramo, ali skoncentrirani smo na svoju igru i rezultat koji nam je u ovoj utakmici iznimno bitan", istaknuo je u najavi utakmice Marko Čulić.

U konkurenciji za sastav ponovno su i Blažević i Alispahić, a izostaje Spahija zbog žutih kartona, kao i, vrlo vjerojatno, Tokić i Bulat. Još se nekoliko igrača žali za ozljede, no, vjerojatno će ipak svi biti na raspolaganju treneru Lokici.

Nedostaju: Spahija (kartoni), Tokić, Bulat (ozljede)

Uz niz loših rezultata, i teški poraz u Kupu, Varaždinci su otputovali u Šibenik. Čeka ih sve samo ne laka utakmica, jer i Varaždincima i Šibenčanima gori pod nogama. "Šibenčani su dobri u prekidu i skoku, moramo ih zato držati na udaljenosti od našeg gola. Jako im je dobar Jakoliš, kojem ćemo pokušati parirati s Conjarom, a trebamo pripremiti i dobar odgovor na Alispahića", kaže trener Samir Toplak.

Važan za spomenuti je izostanak Vugrinca, kojeg je koljeno počelo mučiti još prije Kupa, a uz to će Varaždince tlačiti i manjak samopouzdanja nakon zagrebačkog potopa.

"Nismo imali mnogo vremena za pripremu, no održao sam jedan posebni sastanak s igračima, jer sam ljut na njih. Sve ovo vrijeme naime imaju veliku podršku struke i medija, svi pišu o njima i pričaju o dobroj igri, no nakon podbačaja u Zagrebu došlo je vrijeme da oštrije porazgovaramo. Lako je biti frajer kad je sve dobro, treba se sad pokazati", rekao je varaždinski strateg.

Nedostaju: Vugrinec, Dreven (ozljeda)

Osječane očekuje posljednja ovosezonska predstava pred domaćom publikom. U Gradski vrt dolazi Karlovac koji je do sada bijelo-plavima bio nepremostiva prepreka. U dosadašnjim međusobnim dvobojima, Osječani još nisu uspjeli svladati Karlovčane, preciznije, nisu im uspjeli postići ni pogotka. Upravo taj podatak trebao bi dodatno motivirati domaćine.

Uz navedeni, trener Osijeka Vlado Bilić naveo je još poneki motiv: "Želimo što bolji plasman, a Karlovčani su ispred nas na ljestvici. Ovo je naš posljednji ovosezonski susret na domaćem terenu i želimo navijače pozdraviti pobjedom." Osječani se bore s još jednom crnom tradicijom - čitavu sezonu nisu uspjeli ostvariti dvije pobjede u nizu, a ovaj susret im je posljednja šansa da ih povežu.

Što se tiče početnog sastava, neće biti većih promjena u odnosu na susret u Varaždinu. Dogodit će se tek jedna - u momčad se vraća Ljubojević koji će zaigrati umjesto Barišića. Izostat će Pavličić, Lukačević i Smoje koji je dobio masku, no ipak će se izbjeći bespotreban rizik na samom koncu sezone. Pred početak susreta, osječka publika pozdravit će kadete Osijeka koji su prije nekoliko dana osvojili Kup.

Nedostaju: Lukačević, Pavličić, Smoje (ozljeda)

Karlovac bez opterećenja putuje na gostovanje u Osijek, a Srećko Lušić ima dosta problema što se tiče igračkog kadra. Naime, strateg Karlovca ne može računati na ček osam igrača, što je veliki hendikep za momčad s Korane.

Jasno je da će momčad Karlovca doživjeti značajne promjene za susret u Gradskom vrtu: "Mi ćemo i s ovom momčadi pokušati nastaviti naš niz bez poraza. Nadam se da će oni igrači koji dobiju priliku u Osijeku odigrati dobro jer im je to test za iduću sezonu. Moraju nešto pokazati da bi ostali u Karlovcu. Nadam se da možemo izvući barem bod".

Put Osijeka krenulo je samo 13 igrača i dva vratara, a Lušić još nije odlučio ni tko će stajati na golu. Naime, Igor Lovrić je dobio prinovu u obitelji pa ovaj tjedan nije trenirao, stoga Lušić razmišlja da od prve minute na vratima Karlovca bude Hrvoje Sunara.

Nedostaju: Golem, Novinić, Paracki, Ottochian, Sopčić (ozljeda), Primorac, Karabatić, Kovačević (kartoni)

Ulaskom u Europu Split je napravio još jedan korak naprijed u svojoj debitantskoj sezoni u Prvoj HNL, a ove subote oprostit će se od svojih navijača na Parku mladeži utakmicom s Hrvatskim dragovoljcem. Premda je treća pozicija izborena, ako se ukaže prilika, "Crveni" će pokušati napasti i drugoplasirani Hajduk.

"Ne smijemo podcijeniti Sigećane, oni su u prošlom kolu pobijedili Hajduk, a inače u drugom dijelu sezone oni su jedna od momčadi koja igra najbolji nogomet. Mi smo svoj cilj ostvarili i sada možemo mirno odraditi ovaj dvoboj. Ne zamaramo se drugim mjestom, razmišljamo samo o tome kako dobiti preostale dvije utakmice", kaže trener Ivan Katalinić.

Split je kod kuće posljednji put izgubio još početkom prosinca prošle godine od Karlovca (0:1), nakon čega je nanizao pet pobjeda. U pohod na šestu Katalinić i njegovi igrači kreću bez ozlijeđenog stopera Velimira Vidića, čije će mjesto popuniti mladi Goran Milović.

Nedostaju: Vidić (ozljeda)

Nogometašima Hrvatskog dragovoljca sigurno je žao što su do kraja prvenstva ostala samo još dva kola. Odlična proljetna serija okrunjena je pobjedom nad Hajdukom u prošlom kolu, a u novom nastupu putuju u goste kod još jednog splitskog prvoligaša. RNK Split lovi drugo mjesto i sigurno neće olako prepustiti bodove gostima iz Sigeta.

''Mi i u ovaj susret ulazimo bez kalkulacija, treba nam pobjeda, a mislim da nas očekuje najzahtjevnija utakmica ovog proljeća i to još u gostima. Očekujem da moji igrači ponove igru i angažman iz utakmice s Hajdukom, a ovim putem pozivam i splitsku publiku da dođu u što većem broju jer će sigurno vidjeti atraktivnu i kvalitetnu utakmicu,'' najavio je strateg Dragovoljaca Mladina.

Gosti i u ovaj susret ulazi oslabljeni za usluge nekolicine prvotimaca. Listi ozlijeđenih, uz Brozovića, Kukoča, Leku i Jurina, priključio se i Zlatar, a Žugaj nema pravo nastupa zbog žutih kartona. Mladina je momčadi priključio čak i trojicu juniora, Jajčinovića, Doležala i Grubišića, a protiv Splitovaca bi trebala istrčati ova jedanaestorica: Vidaković - Špehar, Grgić, Kešinović, Marković - Plazonić - Švarić, Čordaš, Rašić, Jazvić - Vrnoga de Gregorio.

Nedostaju: Brozović, Kukoč, Leko, Jurin, Zlatar (ozljede), Žugaj (kartoni)

Nakon remija u Karlovcu koji je izboren u posljednjim trenucima, Istra 1961 u 29. kolu HNL-a na Aldo Drosini će ugostiti momčad Slaven Belupa. Puljani ove sezone u gostima ne igraju najbolje, tako da Igor Pamić priželjkuje nove bodove koji će im pomoći u borbi za ostanak u prvoj ligi.

Trener Istre 1961 najavljuje osvajanje sva tri boda i probijanje psihološke barijere. "Pokazujemo dva lica, vjerojatno je tu riječ o psihološkoj barijeri koje sigurno ne bi bilo da igramo za osmo ili deveto mjesto. Iskreno govoreći umoran sam od vikanja na poluvremenu. Igrači moraju shvatiti da je malo do kraja sezone i da uz naše pobjede ovisimo o drugima", izjavio je Pamić.

Već je postalo uobičajeno da treneri Puljana ove sezone imaju problema sa sastavljanjem momčadi. Brojni igrači nedostajat će zbog ozljeda ili suspenzija. Šehić će u ovome susretu odrađivati prvu od svoje dvije kazne zbog crvenog kartona. Zbog ozljeda su upitni Kacić, Roce i Anđelković, a Pamić je rekao da još nekoliko igrača nije spremno odraditi svih 90 minuta.

Nedostaju: Šehić (kartoni), Anđelković, Kacić, Roce (ozljede)

Utakmica u Puli Slaven Belupu više nije od velikog rezultatskog značaja pa Roy Ferenčina može odahnuti što mu se nemali broj igrača ozlijedio u ovom trenutku, a ne ranije u sezoni. Izostat će čak osmorica, dvojica zbog žutih kartona, petorica zbog ozljede i Tomislav Bušić zbog povišene temperature.

Dobra vijest za Slaven Belupo je povratak Josipa Milardovića i Elvisa Kokalovića, a Ferenčina će sastav "pokrpati" i juniorima. Na put su krenuli Bubnjić, Geng i Kuprešak. "Geng će najvjerojatnije krenuti od prve minute", najavio je trener koprivničkog prvoligaša.

Stoga je Slaven Belupu kod Istre 1961 prvi i osnovni cilj dati svoj maksimum protiv itekako motiviranog domaćina, pa što bude. "Iako ćemo istrčati oslabljeni, pokušat ćemo pokazati što bolju igru te se vratiti u Koprivnicu s pozitivnim rezultatom", zaključio je Roy Ferenčina.

Nedostaju: Benko, Bagarić (kartoni), Bušić (bolest), Purić, Jurakić, Nynkeu, Maras, Poldrugač (ozljede)

1. Hrvatska nogometna liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

29. kolo

Lokomotiva2:0Cibalia
Inter-Zaprešić1:1Rijeka
Šibenik1:0Varaždin
Osijek0:0Karlovac 1919
Istra 19611:0Slaven Belupo
Split1:0Hrvatski dragovoljac
Zadar0:0Dinamo
Zagreb2:2Hajduk
1Dinamo 3052:12+4072
2Hajduk 3054:32+2255
3Split 3038:22+1653
4Cibalia 3033:24+944
5Inter-Zaprešić 3031:35-442
6Karlovac 1919 3025:27-241
7Slaven Belupo 3034:30+440
8Osijek 3031:29+239
9Rijeka 3029:35-639
10Zadar 3031:34-338
11Varaždin 3032:38-636
12Šibenik 3037:38-135
13Zagreb 3032:39-735
14Lokomotiva 3024:37-1333
15Istra 1961 3024:44-2031
16Hrvatski dragovoljac 3024:55-3123

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!

1. Hrvatska nogometna liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

29. kolo

Lokomotiva2:0Cibalia
Inter-Zaprešić1:1Rijeka
Šibenik1:0Varaždin
Osijek0:0Karlovac 1919
Istra 19611:0Slaven Belupo
Split1:0Hrvatski dragovoljac
Zadar0:0Dinamo
Zagreb2:2Hajduk
1Dinamo 3052:12+4072
2Hajduk 3054:32+2255
3Split 3038:22+1653
4Cibalia 3033:24+944
5Inter-Zaprešić 3031:35-442
6Karlovac 1919 3025:27-241
7Slaven Belupo 3034:30+440
8Osijek 3031:29+239
9Rijeka 3029:35-639
10Zadar 3031:34-338
11Varaždin 3032:38-636
12Šibenik 3037:38-135
13Zagreb 3032:39-735
14Lokomotiva 3024:37-1333
15Istra 1961 3024:44-2031
16Hrvatski dragovoljac 3024:55-3123

Izdvojeno