Tenis

Karloviću najteži posao

Ivor Krapac • petak, 20.05.2011.
Karloviću najteži posao
Foto: Kristijan Komarica

Od četvorice hrvatskih predstavnika u glavnom ždrijebu muškog turnira Roland Garrosa, najtežeg startnog suparnika imat će Ivo Karlović. U petak održani ždrijeb je Karlu u prvom kolu donio ogled s 25. nositeljem Juanom Martinom Del Potrom, dok ostale hrvatske igrače čekaju, barem na papiru, ipak puno lakši izazovi...

Nakon što se oporavio od ozljede leđa u dovoljnoj mjeri da se otputi prema Parizu, Ivo Karlović doznao je da će ga u prvom kolu Roland Garrosa čekati zvučni suparnik, koji je uoči drugog Grand Slam turnira sezone bio u sličnoj situaciji. Karlo će se na startu sresti s 25-postavljenim Juanom Martinom Del Potrom, 27. na svijetu, koji je u posljednji čas zaliječio ozljedu kuka zbog koje je pauzirao nakon Madrida.

Jedan od zanimljivijih ogleda prvog kola, ne samo za hrvatske i argentinske ljubitelje tenisa, otkrit će nam tko se oporavio bolje i u kvalitetnijoj formi dočekao nastup na pariškoj crvenoj zemlji. Prije nego su morali na tretmane ozljeda, i Karlović i Del Potro su posljednji meč odigrali protiv Marina Čilića, Argentinac uz prolaz sa 6:3 i 6:0 u drugom kolu Madrida, početkom svibnja, a Ivo s predajom kod zaostatka od 6:4 i 1:0 prošlog tjedna u prvom kolu Rima.

Roddick, Robredo i Ferrero out

Večer uoči ždrijeba, od nastupa u Parizu odustali su Andy Roddick i Juan Carlos Ferrero, obojica zbog ozljede desnog ramena, a u petak i Tommy Robredo, kojeg muči ozljeda prepona.

U Roddickovom slučaju, riječ je o problemu zbog kojeg je prošlog tjedna u Rimu predao finale parova, u kombinaciji s Mardyjem Fishom, a otkazao je i predviđeni ovotjedni nastup u Nici.

Za Ferrera, pobjednika Roland Garrosa iz 2003. godine, radi se o novoj brizi nakon što je od lanjskog US Opena pauzirao sve do travnja ove godine zbog ozljeda lijevog koljena i desnog ručnog zgloba, koje je prošlog listopada i operirao. U travnju se vratio u Barceloni, gdje je došao do četvrtfinala, no nakon startnog poraza u Madridu, u tri seta protiv Nizozemca Thiema de Bakkera, više nije bio u akciji.

Robredo, pak, nije igrao od Monte Carla, a ozljeda prepona prati ga i dalje, zbog čega, nakon propuštanja najvećeg dijela europske zemljaške sezone, neće biti ni u Parizu.

U međusobnom omjeru, 208 cm visoki 32-godišnji Zagrepčanin ima 1-0 protiv Del Potra. Prije četiri sezone sreli su se u četvrtfinalu na travi Nottinghama, a završilo je sa 7:6(10) i 7:5 za Karla.

Pobjednik novog ogleda će u drugom kolu ići na Latvijca Ernestsa Gulbisa ili Slovenca Blaža Kavčiča, a korak iza moguć je susret s drugim nositeljem Novakom Đokovićem, koji ove sezone ruši sve pred sobom i s obzirom na to, teško ga je ne staviti u prvi plan kada govorimo o favoritima za naslov. Đoković će se na startu sresti s Nizozemcem Thiemom de Bakkerom, a potencijalni suparnik u drugom kolu bit će mu Rumunj Victor Hanescu ili Francuz Benoit Paire.

Ići na Del Potra u prvom, a kasnije, prođe li tako daleko, na Đokovića u trećem kolu je jako težak put za Karlovića, dok su ostali hrvatski aduti dobili bolji ždrijeb.

Marin Čilić će u prvom kolu nastojati opravdati status 19. nositelja i ulogu favorita protiv 33-godišnjeg Španjolca Rubena Ramireza Hidalga, s kojim se dosad nije sastajao. Prođe li, korak iza Marin bi išao na jačega iz dvoboja Alberta Montanesa i Lleytona Hewitta, što već najavljuje teži posao, dok je prvi postavljeni tenisač s kojim se može sresti 12. nositelj Mihail Južni, potencijalni suparnik u trećem kolu.

Korak iza toga, u osmini finala, ždrijeb vodi prema šestom nositelju Tomašu Berdychu, a u drugom dijelu te četvrtine ždrijeba smješteni su Đoković, Del Potro i Karlović - na njih Marin ne može prije četvrtfinala.

Ivan Ljubičić tražit će prolazak u drugo kolo protiv Indijca Somdeva Devvarmana (66.), a ubilježi li pobjedu nad indijskim tenisačem u njihovom prvom međusobnom susretu, na drugoj prepreci naići će na jačega iz ogleda Nijemca Philippa Kohlschreibera i 24-postavljenog Amerikanca Sama Querreyja. U trećem je kolu moguć ogled sa 16. nositeljem Fernandom Verdascom, ali u kakvoj formi ljevoruki Španjolac dolazi u Pariz, ne bi bilo iznenađenje da ga na startu zaskoči Juan Monaco.

Osmina finala, probije li se Ljubo do te faze turnira, donosi mogućnost dvoboja s Rafaelom Nadalom, peterostrukim pobjednikom Roland Garrosa, koji će se ove godine u Parizu nadati obrani svojeg prvog mjesta na svijetu. Nadala na startu čeka, po visini suparnika, gigantski izazov, ogled s 206 cm visokim Amerikancem Johnom Isnerom, dok bi u drugom kolu mogao naići na Pabla Andujara ili Santiaga Giralda. U trećem kolu ždrijeb ga vodi prema 28. nositelju Nikolaju Davidenku.

U četvrtini ždrijeba s Nadalom i Ljubičićem su još dvojica Top 10 igrača, Robin Söderling (5.) i Mardy Fish (10.), na koje ne mogu prije četvrtfinala.

Mogućnosti i parovi

Ako se poigramo i pretpostavimo da će baš sve ići u skladu s renkingom i statusom nositelja, od osmine finala prema kraju turnira bi za dvojicu vodećih nositelja, Rafaela Nadala i Novaka Đokovića, put izgledao ovako:

Nadalu bi među posljednjih 16 suparnik bio Fernando Verdasco, u četvrtfinalu Robin Söderling, a u polufinalu četvrti nositelj Andy Murray. U Murrayevoj četvrtini ždrijeba je i osmopostavljeni Jürgen Melzer, potencijalni četvrtfinalni suparnik.

Đokovića bi u osmini finala čekao 13. nositelj Richard Gasquet, u četvrtfinalu bi išao na Berdycha, a u polufinalu na Federera.

Ivan Dodig je jedini hrvatski igrač koji u svojoj osmini ili četvrtini ždrijeba nema ni Nadala ni Đokovića - no, 26-godišnji Međugorac nije tako daleko od trećeg nositelja Rogera Federera, s kojim bi se mogao sresti u trećem kolu. Ipak, prije toga, i Ivan, ali i Federer, imat će pune ruke posla.

Dodigov startni suparnik bit će 23-godišnji Španjolac Pere Riba, 65. na svijetu, dobar zemljaš, ali ne i nepremostiva prepreka odigra li treći hrvatski reket kvalitetan meč. Dodig i Riba dosad su se sreli 2008. u prvom kolu Challengera u Međugorju, kada je Španjolac "na gostujućem terenu" slavio sa 7:5 i 6:2, a uzvrati li Ivan za taj poraz, u drugom kolu dočekat će jačeg iz startnog ogleda 29-postavljenog Srbina Janka Tipsarevića i Argentinca Briana Dabula.

Iza toga, ždrijeb vodi prema Federeru, ali trećepostavljeni Švicarac će prethodno morati proći Feliciana Lopeza, koji ga je nedavno jako namučio u drugom kolu Madrida, u ogledu s tri tie-breaka u kojem je ljevoruki Španjolac imao i meč-loptu u tie-breaku trećeg seta. Bolji iz dvoboja Federer - Lopez će na drugoj prepreci ići na francuskog suparnika, Vincenta Millota ili Maximea Teixeiru.

Od postavljenih tenisača, u toj osmini ždrijeba su i Stanislas Wawrinka (14.) i Jo-Wilfried Tsonga (17.), a u četvrtini još i dvojica Top 10 tenisača, David Ferrer (7.) i Gael Monfils (9.).

Roland Garros, tenisači, prvo kolo: Ljubičić (Hrvatska) - Devvarman (Indija), Dodig (Hrvatska) - Riba (Španjolska), Čilić (Hrvatska, 19) - Ramirez Hidalgo (Španjolska), Karlović (Hrvatska) - Del Potro (Argentina, 25).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Zdren22.05.2011. u 17:53
    nešto sam se nadao da će naši dogurat do 3. kola bar. prvi dan i odma odoše i Čilić i Dodig.
    Zdren
  • Obrisan korisnik20.05.2011. u 15:10
    Ne, nego nisu još dodijeljena mjesta kvalifikantima :P
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.05.2011. u 14:46
    A protiv koga Veić igra? Šta, on smrdi jel?
    Obrisan korisnik
  • Zdren20.05.2011. u 14:08
    uh, valjda bude netko dogurao bar do 3. kola
    Zdren