Tenis

Ivanović i Pariz se više ne ljube

Ivor Krapac • utorak, 24.05.2011.
Ivanović i Pariz se više ne ljube
Foto: EPA

Kao i lani, Ana Ivanović je i ove godine puno ranije nego se nadala zaključila svoj put na Roland Garrosu, na kojem je 2008. proslavila svoj jedini Grand Slam naslov u karijeri. Nakon te uspješne sezone, u kojoj je bila i prva na svijetu, Ivanović uglavnom luta, i s igrom i s trenerima, a u Parizu nije išlo dalje od prvog kola...

Sudjelovanje na ždrijebu u petak ostat će jedino pozitivno što će Ana Ivanović pamtiti s ovogodišnjeg Roland Garrosa. Nakon što se u dovoljnoj mjeri oporavila od ozljede lijevog ručnog zgloba zbog koje je prošlog tjedna otkazala Strasbourg, Ivanović je u utorak bila u akciji na terenu - i doživjela startno razočaranje.

22-godišnja Šveđanka Johanne Larsson, 64. na svijetu, iznenadila je 20-postavljenu Srpkinju sa 7:6(3), 0:6 i 6:2, iako je, objektivno, igračka razlika tolika da bi Larsson teško bila veća prijetnja da je to bio pravi dan 20. nositeljice. Švedska igračica, uostalom, za Ivanović nije bila nikakva prijetnja u njihovom jedinom dosadašnjem međusobnom susretu, lani u Luksemburgu, kada je favoritkinja ispustila samo tri gema.

Težak dan za Razzano

Iako joj je bilo vrlo teško izaći na teren, Virginie Razzano odlučila je da će ipak pokušati na Roland Garrosu - koliko god se to činilo dalekim nakon osobne tragedije otprije osam dana. Nedugo prije drugog Grand Slam turnira sezone, Stephane Vidal, trener i zaručnik 28-godišnje francuske tenisačice, izgubio je bitku s teškom bolešću, a iako je prvotno kanila otkazati turnir, Razzano je ipak pronašla motiv.

"Odluka je, zapravo, bila njegova, želio je da nastavim sa životom, da nastupim na ovom turniru i borim se na terenu", opisala je Razzano, dodajući da joj je, uza svu podršku koju je imala, izlazak pred tribine stadiona Philippea Chatriera bio vrlo težak.

S obzirom na sve što je prošla unatrag tjedan dana, od iskusne francuske igračice se jako teško moglo očekivati da će smoći snage za dobar meč i pobjedu, tko god joj bio s druge strane mreže, a ždrijeb joj nije bio baš milostiv - išla je na 24. nositeljicu Jarmilu Gajdosovu, Slovakinju s australskim državljanstvom, protiv koje nije uspjela uhvatiti više od četiri gema, uz pad sa 6:3 i 6:1. Ipak, rezultat ovog utorka Razzano nije previše značio - ne bi bilo drugačije niti da je nekako našla put do pobjede...

No, ovog puta dogodilo se slabije izdanje Ivanović. Da je dobila prvi set, možda bi završilo sretnije za 23-godišnju Beograđanku, u tom dijelu meča imala je ukupno četiri set-lopte prije pada u tie-breaku, a ovako je ostalo samo na dominatnom drugom setu. U trećem je potonula.

20-postavljena Srpkinja je ovim porazom zaključila zemljašku sezonu u kojoj je, prije dolaska u Pariz, dobila samo jedan meč na dva turnira, uz predaju Nadje Petrove kod zaostatka od 6:0 i 3:0 u prvom kolu Rima. Ozljeda zbog koje nije igrala Strasbourg joj je vjerojatno poremetila pripremu za Roland Garros, ali bez obzira i na to, ipak se očekivalo više od poraza već na startu.

Ovog puta Ivanović je zapela još kolo ranije nego prošle godine, kada ju je na drugoj prepreci sa 6:3 i 6:0 "zaskočila" Alisa Klejbanova, dok je, u branjenju naslova osvojenog prije tri godine, 2009. otišla do osmine finala, a od titule se tada oprostila porazom od Viktorije Azarenke. Za bivšu pobjednicu na pariškoj zemlji, rezultati su skromni, a s godinama, kako se stvari kreću, i sve slabiji.

Među ostalim mečevima nije bilo senzacija. Druga nositeljica Kim Clijsters se na povratku nakon neugodne ozljede gležnja mučila samo u drugom setu, no rezultatski je ispalo uvjerljivo, sa 6:2 i 6:3 protiv Bjeloruskinje Anastasije Jakimove, čime je Belgijka uspješno odradila svoj prvi meč nakon poraza od Azarenke u četvrtfinalu Miamija. Posljednji put igrala je krajem ožujka.

Četvrtopostavljena Azarenka dohvatila je drugo kolo sa 6:3 i 6:3 protiv Čehinje Andreje Hlavačkove, dok je šesta nositeljica Na Li svoju češku suparnicu, Barboru Zahlavovu Strycovu, slomila u tri seta, sa 6:3, 6:7(6) i 6:3.

Željko Krajan i njegova stićenica, 22-postavljena Slovakinja Dominika Cibulkova morat će čekati neki drugi turnir za bolji rezultat. Iako je forma bila solidna, barem sudeći po nedavnom nastupu u Madridu, gdje je došla do četvrtfinala, Cibulkova to nije uspjela pokazati u Parizu - sa 6:7(10), 6:3 i 6:2 nadjačala ju je Amerikanka Vania King, koja je time reprizirala svoj najbolji doseg na ovom turniru. U drugo kolo došla je i 2008., dok je u preostala tri pokušaja u glavnom ždrijebu gubila na startu.

Roland Garros, tenisačice, prvo kolo: N. Li (Kina, 6) - Zahlavova Strycova (Češka) 6:3, 6:7(6), 6:3, Soler-Espinosa (Španjolska, Q) - Vesnina (Rusija) 4:6, 6:3, 6:4, Cirstea (Rumunjska) - Schnyder (Švicarska) 6:1, 6:3, Dulgheru (Rumunjska, 27) - Pous-Tio (Španjolska) 6:3, 6:4, King (SAD) - Cibulkova (Slovačka, 22) 6:7(10), 6:3, 6:2, Baltacha (Velika Britanija) - Stephens (SAD, Q) 7:5, 6:2, Makarova (Rusija) - Oprandi (Italija) 6:4, 3:6, 6:0, Larsson (Švedska) - Ivanović (Srbija, 20) 7:6(3), 0:6, 6:2, Parmentier (Francuska, WC) - Pervak (Rusija) 7:6(5), 6:4, Azarenka (Bjelorusija, 4) - A. Hlavačkova (Češka) 6:3, 6:3, Garcia (Francuska, WC) - Ondraškova (Češka) 6:3, 6:4, Wickmayer (Belgija, 21) - M. Niculescu (Rumunjska) 6:0, 6:3, Morita (Japan) - Mladenovic (Francuska, WC) 2:6, 6:4, 7:5, Petkovic (Njemačka, 15) - Jovanovski (Srbija) 6:4, 7:6(3), Hradecka (Češka) - Sevastova (Latvija) 6:3, 5:7, 6:1, Medina Garrigues (Španjolska) - Dentoni (Italija, Q) 7:5, 7:5, Gajdosova (Australija, 24) - Razzano (Francuska) 6:3, 6:1, Rus (Nizozemska) - Erakovic (Novi Zeland, Q) 2:6, 6:4, 6:4, Clijsters (Belgija, 2) - Jakimova (Bjelorusija) 6:2, 6:3.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik24.05.2011. u 23:44
    velika enigma psiha te cure...vidim ju jadnu kako se muči..boji udarit ono POTPUNO nesigurna u to što radi...Ana i Marin izgubljena djeca...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik24.05.2011. u 20:17
    nikad vise one ane koja je zarila i palila svijetom. steta
    Obrisan korisnik