Liga prvaka - Završnica, polufinale, 28.05.2011, 15:15 h
Rhein-Neckar Löwen
Rhein-Neckar Löwen 28:30 Barcelona
Barcelona

Barcelona ipak bolja od Lavova

Damir Žbulj • subota, 28.05.2011.
Barcelona ipak bolja od Lavova
Foto: Davor Sajko

Na dan kada su sve oči sportske javnosti usmjerene prema Londonu i završnom susretu nogometne Lige prvaka, ljubitelji rukometa mogu uživati u vrhuncu europske sezone. Na završnom turniru četvorice, u prvom polufinalnom dvoboju sastali su se Rhein-Neckar Löwen i Barcelona, a u uzbudljivom susretu, nakon neodlučenog rezultata na poluvremenu, bolji su na kraju bili španjolski rukometaši.

Europska rukometna sezona stigla je do svog vrhunca, a na završnom turniru četvorice odlučivat će se o nasljedniku THW Kiela na rukometnom europskom tronu. U Kölnu, u fantastičnoj Lanxess Areni, pred 20 tisuća bučnih navijača, o prvom sudioniku finala odlučivali su Rhein-Neckar Löwen hrvatskog reprezentativca Ivana Čupića i Barcelona.

Ovi suparnici već su se ove sezone našli na suprotnim stranama terena, u natjecanju po skupinama njemački predstavnik slavio je minimalnu pobjedu na gostovanju u Španjolskoj, dok su u uzvratu odigrali neodlučeno i podijelili bodove. Na putu do polufinala Lavovi su kroz knock-out fazu izbacili hrvatskog prvaka CO Zagreb i francuski Montpellier, a ovo im je treći uzastopni nastup u rukometnoj Ligi prvaka. Prije dvije sezone u polufinalu, prošle godine u četvrtini završnice, zaustavio ih je Kiel te su se nadali kako ove godine mogu napraviti taj posljednji iskorak i zaigrati u finalu.

Vezane vijesti

Navijači Barcelone danas stvarno imaju ispunjeni sportski dan. Prvo su ispratili polufinalni dvoboj rukometne Lige prvaka, da bi ih u večernjim satima čekala nogometna poslastica i veliko finale na Wembleyju s Manchester Unitedom. Sedmerostruki rukometni europski prvak na novi naslov čeka od 2005. godine, prošle sezone izgubili su neizvjesno finale od Kiela, ali su ove godine velikog rivala izbacili već u četvrtini finala te su puni optimizma čekali ovaj završni turnir.

Susret je obranom otvorio poljski vratar Slawomir Szmal, koji je zaustavio dalekometni pokušaj Nagyja te tako najavio svoju dobru partiju. Barcelona je svejedno prva stigla do vodstva, preko Nöddesboa, a u nervoznom početku utakmice, uz dosta tehničkih pogrešaka i izgubljenih lopti na obje strane terena, do golova su stizali samo igrači Barcelone. U trećoj minuti prvi pokušaj Čupića na utakmici zaustavio je vratar Barcelone Šarić, a Španjolci su golovima Entrerriosa i Rutenke stigli na 4:0.

Löwen je suparničku mrežu po prvi put zatresao u osmoj minuti utakmice, kada je efektno zabio veteran Olafur Stefansson, a do desete minute, prvim golom najboljeg njemačkog strijelca Gensheimera, stižu na 3:6. Tada slijedi dugo razdoblje bez pogodaka, isključenje Myrhola nisu uspjeli iskoristiti igrači Barcelone, a mreža se trese ponovno tek u 17. minuti. Šešum smanjuje na 6:4, ali Barca s dva uzastopna pogotka ubrzo ponovno odlazi na plus četiri.

Lavovi uzvraćaju istom mjerom te golovima Stefanssona i Bieleckog ponovno dolaze na minus dva, a izjednačena igra nastavila se i u završnici poluvremena. Četiri minute prije odlaska na odmor prvi pogodak na susretu postiže i naš Čupić, nakon obrane Szmala i dobro istrčane polukontre, a u 27. minuti Šešum izjednačuje rezultat na 10:10. Dvije minute prije kraja prvog dijela Oliver Roggisch zaradio je dvije minute kazne za momčad Löwena, a Barcelona to koristi i golovima Tomasa i Sarmienta odlazi na 12:10. Odlazak Španjolaca na odmor s rezultatskom prednošću ipak u samoj završnici nisu dozvolili Bielecki i Čupić, pa je nakon 30 minuta igre rezultat na semaforu bio 12:12.

Prvih deset minuta nastavka proteklo je u izjednačenoj igri, a niti jedna ekipa ne uspijeva napraviti veću prednost, u 42. minuti, s dva igrača manje na terenu, Barcelona ne uspijeva realizirati kontru. Kazna im je stigla u idućem napadu, za 18:17 Löwena, treći pogodak na susretu postiže Čupić.

Tek u 17. minuti nastavka Barcelona se ponovno uspijeva rezultatski odvojiti na plus dva, na 23:20 povisuje Entrerrios, što je bilo dovoljno da strateg njemačke ekipe Gudmundur Gudmundsson pozove minutu predaha. Niti ona nije pomogla Löwenu pa Barcelona, golovima Oneta i Rocasa, u idućim minutama odlazi na "velikih" plus pet. U tim trenucima, ozlijeđenog Szmala na vratima njemačke ekipe zamijenio je Henning Fritz.

Uporni Nijemci niti tada se nisu predavali. Barcelona nije prelomila utakmicu i "dokrajčila" suparnika, Löwen zabija seriju pogodaka te u završnih pet minuta ulazi samo s dva gola zaostatka. Ipak, za veliki preokret na kraju susreta nisu imali znanja i snage. U posljednju minutu ulazi se s tri gola prednosti za Barcelonu, a konačni rezultat zaustavio se na 30:28 za Katalonce.

Najbolji strijelac poražene ekipe bio je ponovno Uwe Gensheimer sa sedam postignutih golova, od čega je dva zabio s linije sedam metara. Čupić je upisao četiri pogotka, za što mu je trebalo sedam pokušaja, dok je Szmal obranio 11 lopti. Barcelonu su predvodili Rutenka i Juan García, svaki s pet pogodaka, dok je na vratima Španjolaca bio odličan Danijel Šarić, koji je upisao 16 obrana.

Liga prvaka - Završnica

polufinale

Rhein-Neckar Löwen28:30Barcelona
Atletico de Madrid28:23HSV Hamburg

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Rhaegal28.05.2011. u 17:40
    i opet uz pomoc sudaca :)
    Rhaegal
  • Obrisan korisnik28.05.2011. u 17:29
    jednu pobjedu smo upisali...
    Obrisan korisnik