Tenis

Federeru Monfils, Nadalu Söderling

Ivor Krapac • ponedjeljak, 30.05.2011.
Federeru Monfils, Nadalu Söderling
Foto: EPA

Roger Federer i Rafael Nadal saznali tko će im biti na putu u potrazi za polufinalom Roland Garrosa. Federer će se među posljednjih osam sresti s Gaelom Monfilsom, kojeg je već dvaput pobjeđivao na pariškoj zemlji, dok će Nadal u reprizi lanjskog finala ići na Robina Söderlinga, koji se može pohvaliti da je jedini pobijedio prvopostavljenog Španjolca na ovom turniru, prije dvije godine u osmini finala. U akciji je bio i Andy Murray, koji se prije mraka nije probio u četvrtfinale - no, obavio je velik posao protiv Viktora Troickog...

Rafael Nadal protiv Robina Söderlinga - treću godinu u nizu na Roland Garrosu. Prije dvije sezone Šveđanin je priredio senzaciju, nanijevši Nadalu njegov prvi i dosad jedini poraz na pariškoj zemlji, sa 6:2, 6:7(2), 6:4 i 7:6(2) u osmini finala, dok je prošle godine Španjolac dočekao priliku za uzvrat, slavivši sa 6:4, 6:2 i 6:4 u drugom Šveđaninovom pariškom finalu zaredom, a što će donijeti novi ogled, vidjet ćemo u srijedu.

Nadal je prošao osminu finala pobjedom nad Ivanom Ljubičićem, a Söderling je također slavio bez gubitka seta, sa 6:2, 6:3 i 7:6(5) protiv Gillesa Simona, protiv kojega se malo zagubio tek kada se sve već činilo riješenim, kod dva seta prednosti i 4:1 u trećem - no, u nastavku se stigao vratiti i dovršiti stvar bez ulaska u četvrti set. Francuz je spasio ukupno šest meč-lopti, prve tri u 12. gemu trećeg, a potom i još tri nakon što je Söderling otišao do 6:2 u tie-breaku, da bi kraj puta stigao na sedmoj.

Petopostavljeni Šveđanin je, tako, razočarao Francuze, ali da ponedjeljak ne prođe bez pobjede nekog njihovog aduta, pobrinuo se Gael Monfils, koji je sa 6:4, 2:6, 7:5, 1:6 i 8:6 dovršio večer ranije prekinuti ogled s Davidom Ferrerom. U nedjelju su morali s terena zbog mraka nakon što je Španjolac poveo s 2:0 u četvrtom setu, iza toga je Ferrer nastavio dominirati i izborio ulazak u peti, a u toj fazi meča pao je tek nakon velike borbe.

Monfils je prvu priliku za dovršetak meča imao kod 5:3 i dvije vezane meč-lopte (40:15) na servisu za pobjedu, a nakon što je sedmopostavljeni Španjolac to izvukao, domaći adut imao je meč-loptu i u 12. gemu, tada protiv servisa. No, iskoristio je priliku tek dva gema kasnije, na Ferrerovom servisu kod zaostatka od 7:6, zadržavši nadu da će Francuzi dobiti pobjednika na svojem Grand Slam turniru nakon 28 godina, još od 1983., kada je do kraja otišao Yannick Noah.

Ipak, Monfilsu je naslov još uvijek jako daleko - ne može gledati drugačije s obzirom da ga u četvrtfinalu čeka Roger Federer, protiv kojeg ima zaostatak od 5-1 u međusobnom omjeru, uz poraze na ovom turniru 2008. u polufinalu, sa 6:2, 5:7, 6:3 i 7:5, a sezonu potom u četvrtfinalu, kada je Švicarac slavio sa 7:6(6), 6:2 i 6:4. Jedina pobjeda 24-godišnjeg Francuza nad Federerom dogodila se u njihovom posljednjem ogledu, također u Parizu, ali na dvoranskom Masters 1000 turniru u Bercyju, sa 7:6(7), 6:7(1) i 7:6(4) u prošlogodišnjem polufinalu.

Andy Murray pozitivno je odgovorio na pitanje dana, ono o stanju bolnog gležnja nakon ozljede pretrpljene u trećem kolu protiv Michaela Berrera. Protiv Viktora Troickog krenuo je jako sporo, s izgubljenih prvih pet gemova, no u nastavku je borba postala puno zanimljivija, a iako je Srbin osvojio prva dva seta, četvrtopostavljeni Škot je već u ranoj fazi meča počeo davati dovoljno pozitivnih znakova s obzirom da se kretao dosta dobro, što je i kapitalizirao u trećem i četvrtom setu.

Nakon što je Troicki s dvaput po 6:4 dobio prva dva, uz preokret nakon breaka zaostatka u drugoj dionici, u trećem setu Murray je bio taj koji se vraćao, s nadoknađivanjem ranog breaka minusa i preokret u nastavku. U četvrtom setu je četvrti nositelj dominirao, a prekid zbog mraka dogodio se kod, iz njegovog kuta gledanja, 4:6, 4:6, 6:3 i 6:2.

S obzirom na prikazano u trećem i četvrtom setu, Murray može dočekati utorak s više optimizma.

Pobjednik još nedovršenog dvoboja osmine finala će u četvrtfinalu ići na Juana Ignacija Chelu. Nakon ispadanja Ivana Ljubičića, 31-godišnji Argentinac sada je najstariji tenisač u ždrijebu, a novi korak napravio je u pet setova, s 4:6, 6:2, 1:6, 7:6(5) i 6:2 protiv ljevorukog kolumbijskog kvalifikanta Alejandra Falle.

No, ne samo da je najstariji, već je Chela i jedini preostali nepostavljeni tenisač u muškom ždrijebu, a čast da to bude dobio je Ljubičićevim porazom i predajom Fabija Fogninija bez borbe dan prije nego se među posljednjih osam trebao sresti s Novakom Đokovićem. Iskusni Argentinac će u srijedu protiv Murraya ili Troickog igrati svoje treće Grand Slam četvrtfinale u karijeri - jednako daleko bio je 2004. na ovom turniru i '07. na US Openu, ali još nije napravio korak više od toga.

Roland Garros, tenisači, osmina finala: Söderling (Švedska, 5) - Simon (Francuska, 18) 6:2, 6:3, 7:6(5), Chela (Argentina) - Falla (Kolumbija, Q) 4:6, 6:2, 1:6, 7:6(5), 6:2, Monfils (Francuska, 9) - Ferrer (Španjolska, 7) 6:4, 2:6, 7:5, 1:6, 8:6.

Prekinuto zbog mraka: Murray (Velika Britanija, 4) - Troicki (Srbija, 15) 4:6, 4:6, 6:3, 6:2.

Četvrtfinale: Đoković (Srbija, 2) - Fognini (Italija) predaja Fogninija.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik31.05.2011. u 09:16
    allez monfils!! nadam se da može dobiti federera , svi uvjeti za najbolji match turnira dosada su ispunjeni
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.05.2011. u 23:30
    ovaj mec murray troicki je komedija ziva bio. 0:5, 4:5 i troicki izvuce jedva set 6:4, al se vidlo da je murray krenuo, i brejka murray, troicki lovi i okrece set opet na 6:4 i posli toga murray ipak jaci,a troicki promatrao. vidit cemo sta ce bit sutra, murray jako sporo krece u mec uvijek, ima... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • zrinkec30.05.2011. u 23:06
    dobar opis :D
    zrinkec