Tenis

Veliki preokret Andyja Murraya

Ivor Krapac • utorak, 31.05.2011.
Veliki preokret Andyja Murraya
Foto: EPA

Andy Murray prošao je dosad najteži ovogodišnji izazov na Roland Garrosu. Četvrti nositelj je u osmini finala u pet setova nadjačao Viktora Troickog, koji je u ponedjeljak imao vodstvo od 2-0 u setovima, a nakon što se Škot vratio i prije prekida zbog mraka izborio peti set, u utorak je u nastavku okrenuo i zaostatak od 5:2 u tom dijelu meča. Troicki je na servisu kod 5:3 bio i dva poena do pobjede...

Da Andy Murray nije od igrača koji će pasti bez velike borbe, pokazao je već dosta puta u karijeri, a u ponedjeljak i utorak je to na svojoj koži osjetio i Viktor Troicki. 25-godišnji Beograđanin je u lovu na svoje prvo Grand Slam četvrtfinale prvo ispustio 2-0 u setovima i rani break prednosti u trećem, a potom, nakon što se četvrtopostavljeni Škot vratio i osigurao peti set, u utorak je Troicki bio još bliže - no, na koncu je ostao bez ičega, s 4:6, 4:6, 6:3, 6:2 i 7:5 u korist četvrtog na svijetu.

Zbunjeni skupljač loptica

U prvom poenu šestog gema petog seta, u kojem je Troicki kasnije došao do breaka, 15-postavljenog Srbina zasmetao je prerani ulazak skupljača loptica u teren, dok je poen još trajao, a Troicki bio u dobitnoj poziciji, sa "zicerom" na mreži. Zbog tog "izleta" skupljača loptica, sucu u stolcu Pascalu Mariji nije preostalo ništa drugo nego da odluči da se taj poen mora ponoviti, bez obzira što je Murray već bio praktički izvan njega.

U ponovljenom slučaju, završilo je bolje za Škota, došao je do 15:0, no ta neuobičajena situacija iza toga ipak nije previše koštala Troickog - u nastavku gema je svejedno oduzeo suparnikov servis.

Nakon što su prva četiri gema petog seta i jedan i drugi odigrali kvalitetno, Troicki je ostao na toj razini, a Murray malo pao, što je 15-postavljenom Srbinu otvorilo vrata da uz break kod vodstva od 3:2 stekne veliku prednost. U nastavku je držao stvari u svojim rukama sve do servisa za pobjedu kod 5:3, u gemu u kojem je otišao do 30:0, pa zastao dva poena do najvećeg uspjeha u karijeri.

Iza tih 30:0, Troicki je prvo sasvim pogrešno zahvatio i promašio forhend u izmjeni s crte, da bi potom, nakon Škotovog izravnog poena reternom na bekhend-strani, iza 30:30 još dvaput pogriješio i time značajno pripomogao Murrayu da vrati break.

S obzirom na priliku koju je tada propustio, nije toliko iznenađenje što je 15. nositelj do kraja meča postao puno nesigurniji, često birajući pogrešne udarce i u situacijama u kojima je mogao napraviti više, a kako mu je četvrtopostavljeni Škot do kraja poklonio jako malo, sve se vrlo brzo okrenulo protiv Troickog.

Murrayevih četiri od četiri

Pobjeda za prolazak u četvrtfinale Murrayu je bila njegova četvrta u isto toliko međusobnih susreta s Troickim, ali dosad mu nijednom nije bilo tako teško. Ranija tri meča riješio je u svoju korist bez gubitka seta, 2008. u Sankt Peterburgu, a sezonu potom na Masters 1000 turniru u Miamiju i Wimbledonu.

Nakon što je imao 5:3 i 30:0, 25-godišnji Beograđanin do kraja meča više nije došao tako blizu. Murray je s pet uzastopnih osvojenih gemova i nakon ukupno tri sata i 56 minuta kroz dva dana mogao proslaviti posebno vrijednu pobjedu, u dvoboju za koji je čak bio pod upitnikom zbog pretrpljene ozljede gležnja protiv Michaela Berrera kolo ranije. No, kako se kretao u većem dijelu ovog dvoboja, čini se da četvrtom nositelju to ne predstavlja toliki problem.

Murray će u srijedu u četvrtfinalu ići na Juana Ignacija Chelu, koji je u ponedjeljak u pet setova ispratio kolumbijskog kvalifikanta Alejandra Fallu.

Roland Garros, tenisači, osmina finala: Murray (Velika Britanija, 4) - Troicki (Srbija, 15) 4:6, 4:6, 6:3, 6:2, 7:5.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • danchy31.05.2011. u 22:55
    da, jeremijaX, dobar si... Murray ofenzivnije nije igrao u životu, a Troicki se vrlo dobro branio, a sve njegove greške i winneri su dolazili iz obrane, iznimka je nakon pogođenog prvog servisa kad je napadao, ali to je bilo sve. da, gledao sam cijeli peti set i pratim tenis dovolno dugo da... [više na forumu]
    danchy
  • JeremijaX31.05.2011. u 19:11
    Jesi ti majstore siguran da si gledao peti set ovog meča? Jer sam ga gledao također i jedina Murrayova taktika je bila prebaci lopticu na drugu stranu i čekaj grešku Troickog. Zadnjih par gemova se svelo na udarce Troickog u mrežu ili aute od 1-10 cm u pokušaju winnera. Usporedi winnere i... [više na forumu]
    JeremijaX
  • Obrisan korisnik31.05.2011. u 17:59
    Troicki je izgubio dobiveni meč, nema završnicu ... a Murray je to sretno i spretno iskoristio. Ukoliko Murray ne popravi igru do Nadala/Soderlinga nevjerujem da će proći tu prepreku ... mada ne bi ni Chelu optisao iako bi to trebao biti lak posao za Škota
    Obrisan korisnik
  • danchy31.05.2011. u 16:32
    gledao sam peti set danas i Murray je zaslužio pobjedu, bio je agresivniji i napadao je dok se Troicki samo branio, a zna se da obrana nije njegovo najjače oružje. vrlo dobar meč i čestitke Murrayu jer je unatoč bolovima pokazao karakter i zasluženo ide dalje
    danchy
  • Obrisan korisnik31.05.2011. u 16:24
    ako itko moze prekokrenuti meč onda je to definitivno murray!
    Obrisan korisnik