Tenis

Na Li i Šarapova za finale

Ivor Krapac • srijeda, 01.06.2011.
Na Li i Šarapova za finale
Foto: EPA

Na Li i Marija Šarapova pridružile su se Francesci Schiavone i Marion Bartoli u polufinalu Roland Garrosa. Šarapova je među posljednjih osam opravdala ulogu favorita protiv Andreje Petkovic, dok je Na Li ispratila četvrtu nositeljicu Viktoriju Azarenku, najviše rangiranu igračicu koja se probila do četvrtfinala...

Polufinale ženskog turnira Roland Garrosa će ove godine proći bez ijedne od vodeće četiri nositeljice. Caroline Wozniacki, Kim Clijsters i Vera Zvonareva oprostile su se prije četvrtfinala, a četvrtopostavljena Viktorija Azarenka stigla je najdalje, među posljednjih osam, ali u srijedu je naišla na raspoloženu šestu nositeljicu Na Li, koja ju je nadjačala sa 7:5 i 6:2. Kineskinja će se u borbi za finale sresti sa sedmopostavljenom Marijom Šarapovom, koja je nastavila uspješnu seriju započetu u Rimu i sa 6:0, 6:3 protiv Andreje Petkovic dobila i deseti meč zaredom.

Na dan koji je donio još malo vjetra, koji je u Parizu puhao i ranije ovog tjedna, Na Li se u takvim uvjetima snašla bolje od Azarenke, riješivši meč uz nadoknađivanje breaka zaostatka u oba seta. Četvrta nositeljica je tijekom cijelog meča tražila svoju najbolju igru, imala je 2:1 sa servisom i u prvoj i u drugoj dionici, ali Kineskinja se oba puta ekspresno vratila i u nastavku izvela preokret. U prvom setu se ključnim pokazao break u 12. gemu, kod vodstva Na Li od 6:5, dok je u drugom šesta nositeljica prošla s pet uzastopnih osvojenih gemova nakon zaostatka od 2:1.

Šarapova ulazi s prednošću

Šarapova će polufinalni ogled s Na Li dočekati s vodstvom od 5-2 u međusobnom omjeru. Ruskinja je slavila u njihovih prvih pet dvoboja, posljednji put upravo na pariškoj zemlji, sa 6:4, 0:6 i 6:4 preklani u osmini finala. Kineskinji su, pak, pripala posljednja dva, oba puta na travi Birminghama, prije dvije sezone sa 6:4 i 6:4 u polufinalu, a lani sa 7:5 i 6:1 u finalu.

Vodeća kineska tenisačica je ovom pobjedom osigurala novi najbolji rezultat na Roland Garrosu, kako za sebe, tako i za kineski tenis, a u četvrtak je čeka ukupno treće Grand Slam polufinale u karijeri, nakon dva na Australian Openu. Lani je u Melbourneu izgubila među posljednje četiri, dok je ranije ove sezone došla do finala, uz poraz od Kim Clijsters na završnoj prepreci.

Marija Šarapova je protiv Andreje Petkovic slavila teže nego će reći samo tri izgubljena gema. Vodeća njemačka tenisačica, rodom iz Tuzle, imala je nekoliko prilika čak i u prvom setu, u kojem je ostala praznih ruku, da bi u nastavku prijetnja za Šarapovu postala ozbiljnija. Nakon što je gubila sa 6:0 i 2:0, Petkovic je iza toga dvaput nadoknađivala break zaostatka, ali sedmopostavljena favoritkinja došla je na svoje nakon 3:3, s dva breaka i tri uzastopna osvojena gema s kojima je zaključila meč.

Bez obzira na uvjete koji nisu odgovarali njezinoj igri, Šarapova je bila dovoljno dobra da zaključi meč prije nego su se stvari ozbiljnije zakomplicirale, a nagrada joj je drugo polufinale na Roland Garrosu, nakon onog iz 2007. godine.

24-godišnjoj Ruskinji ovo je ujedno i 11. polufinale na Grand Slam turnirima, prvo nakon osvajanja Australian Opena početkom '08., a u četvrtak će se boriti za svoje peto finale na četiri najveća. Prije četiri sezone u Melbourneu izgubila je na završnoj prepreci, dok je triput odlazila do kraja, osim na već spomenutom Australian Openu '08., još i '04. na Wimbledonu i '06. na US Openu.

Roland Garros, tenisačice, četvrtfinale: N. Li (Kina, 6) - Azarenka (Bjelorusija, 4) 7:5, 6:2, Šarapova (Rusija, 7) - Petkovic (Njemačka, 15) 6:0, 6:3.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!