Tenis

Dodig bez odgovora za Monfilsa

Ivor Krapac • četvrtak, 09.06.2011.
Dodig bez odgovora za Monfilsa
Foto: Kristijan Komarica

Ivan Dodig završio je svoj prvi ovogodišnji turnir na travi porazom u osmini finala. U borbi za četvrtfinale u njemačkom Halleu, 26-godišnjeg Međugorca svladao je treći nositelj Gael Monfils, koji je obavio posao za manje od sat vremena...

Gael Monfils uvjerljivo je opravdao ulogu favorita u dvoboju s Ivanom Dodigom među posljednjih 16 u Halleu. Trećepostavljeni Francuz, osmi na svijetu, slavio je sa 6:2 i 6:3, a ukoliko je vjerovati podatku na stranici ATP Toura, za to su mu bile potrebne samo 52 minute - meč je otpočetka krenuo u lošem smjeru za hrvatskog aduta, a Ivan nije uspio promijeniti stvari u svoju korist ni u nastavku.

U potrazi za iznenađenjem, Dodiga je korak unatrag bacio već prvi gem, u kojem je izgubio servis nakon što je imao 30:15, pa u nastavku gema, u pokušaju da dovrši poene što brže, dvaput pogriješio forhendom, a na break-lopti i bekhendom. Iza toga, Francuz je nastavio veliku seriju osvojenih poena, sveukupno 15 u nizu, dobijajući tri uzastopna gema s "nulom" na putu do 4:0.

Monfils je u početnoj fazi meča dominirao i na servisu i reternu, bez puno "besplatnih" poena za Dodiga, a Ivan je došao na svoje tek u kratkoj fazi prvog seta, kada je vratio jedan od dva breaka zaostatka i smanjio na 4:2. No, Francuz je dobio i naredna dva gema, ostavljajući 26-godišnjeg Međugorca da potraži odgovor na pitanje koji je pravi način da ga izbaci iz ritma - treći hrvatski reket je u prvom setu to dosta često pokušavao skraćenim loptama, što nije bio najbolji odabir. Monfils je jako brz.

U drugoj dionici Dodig je bio još agresivniji i gotovo svaki put kad se za to otvorila mogućnost bio na mreži, ali ni s time nije uspio previše nauditi trećem nositelju. S obzirom da mu Francuz nije dao praktički ništa, Ivan je morao odraditi cijeli set bez većih padova da bi imao ozbiljnu šansu, no problemi su stigli već u trećem gemu, u kojem je izgubio servis nakon 40:30, s tri pogreške u tri posljednja poena tog gema, promašajem bekhend-slicea, dvostrukom pogreškom i forhendom u mrežu nakon Monfilsovog reterna.

Do kraja meča Dodig nije došao do break-lopte, najbliže je bio kod 30:30 i izjednačenja u četvrtom i 30:30 u šestom gemu, da bi kraj priče došao gubitkom servisa kod zaostatka od 5:3, u gemu u kojem je propustio 30:0. Kao i u ranijem dijelu meča, Monfils je i tada natjerao Ivana da sve napravi sam, Francuz je bio čvrst otraga, dok je hrvatski adut posustao i s još četiri izgubljena poena ispustio i taj posljednji gem.

Izdanje s previše promašaja u pokušaju da nekako poljulja favoriziranog suparnika ovog puta nije bilo dovoljno za jači Dodigov otpor, a nakon oproštaja u Njemačkoj, treći hrvatski reket otputit će se prema Nizozemskoj, u Hertogenbosch, gdje ga čeka drugi travnati ATP turnir uoči Wimbledona.

ATP Halle, 9.6.2011., osmina finala: Monfils (Francuska, 3) - Dodig (Hrvatska) 6:2, 6:3.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik09.06.2011. u 15:37
    nikakve šanse nije imo,šteta
    Obrisan korisnik
  • Zdren09.06.2011. u 14:24
    Preglatko.
    Zdren