Rukomet

EHF uveo Kup Europe

Zvonka Keliš • ponedjeljak, 11.07.2011.
EHF uveo Kup Europe
Foto: Davor Sajko

Europska rukometna federacija odlučila je od sezone 2012./2013. smanjiti broj europskih klupskih natjecanja. Kup pobjednika kupova i Kup EHF-a tako su spojeni u novo natjecanje.

EHF je na posljednjem sastanku na Malti obznanio promjene u klupskim natjecanjima koje će uvesti od sezone 2012./2013. Zbog slabije financijske isplativosti natjecanja poput Kupa pobjednika kupova i Kupa EHF-a, oba će se natjecanja ukinuti, ali i spojiti u jedno novo. Tako će nastati Kup Europe koji će ponuditi samo najbolje od dosadašnja dva turnira.

Međutim, novi turnir nosi i svoje posljedice. O broju sudionika svake zemlje u europskim natjecanjima odlučivat će njihova pozicija na EHF-ovoj ljestvici. Tako će slabije pozicionirane zemlje imati još manje sudionika nego do sada. Njemačka i Španjolska nalaze se na vrhu ljestvice, kako zbog Bundeslige, tako i zbog Asobal lige. Kao dvije najbolje pozicionirane rukometne zemlje do sada su imale po šest predstavnika u europskim natjecanjima. Od sezone 2012./2013. taj će se broj smanjiti na pet i to tako da će imati po tri predstavnika u Ligi prvaka i dva u Kupu Europe.

Najveći gubitnici ovog novog natjecanja su, pak, Danci, koji su iz druge grupe potisnuti od Slovenije. Naime, druga grupa, u kojoj se nalaze Francuska, Rusija, Mađarska i sada Slovenija, ima pravo na četiri predstavnika, po dva u svakom natjecanju. Kako su Danci izgubili mjesto u drugoj grupi tako su i pali na tek jednog predstavnika u Ligi prvaka, no imat će dva u novom Kupu Europe.

Ovim mjestima dodat će se još po jedno mjesto za nastup u Challenge kupu što će uistinu doprinijeti jačanju ovih turnira i nastupima najboljih europskih klubova.

Branitelji naslova će i u budućnosti moći braniti svoje naslove čime će omogućiti svojim zemljama još jednog sudionika u europskim klupskim natjecanjima. Naime, smanjenje broja sudionika više će se odnositi na svjetski manje poznate Saveze, dok će se za sve to gledati posljednje tri sezone.

"Budući da je raspodjela mjesta jako važan element u pripremama novih europskih natjecanja, organi EHF-a od sada će raditi na razvoju i uvjetima novog natjecanja. Posebice će se baviti razvojem sustava igre, dodjelom prava, kao i minimalnim standardom kojeg bi trebale poštivati sve organizacije za mjesta odigravanja utakmica", priopćio je EHF.

Novi Kup Europe trebao bi donijeti ljepši, atraktivniji i bolji rukomet. Također, novim sustavom natjecanja trebala bi se izbjeći stalna priča o njemačko-španjolskim natjecanjima i njihovoj prevlasti, što bi u smislu pravog europskog natjecanja trebalo biti nadasve odlično.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik11.07.2011. u 23:30
    ove su godine 4. u njem lowen a u španjolskoj valladolid. ako bude tako i dogodine mislim da je jasno koje su 2 ekipe jedine koje mogu ovo osvojit
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik11.07.2011. u 20:53
    Slazem se sa @Dinaminjo i @astatije..
    Obrisan korisnik
  • Gips11.07.2011. u 19:29
    dobra odluka
    Gips
  • Obrisan korisnik11.07.2011. u 17:48
    a Hrvatska ? Ja sam Hrvatske, nisam nit Šapnjolac, nit Švabo, nit Slovenac pa me oni baš i ne zanimaju....
    Obrisan korisnik
  • Dinaminjo11.07.2011. u 16:10
    Još kad bi napisali kolko će RH imati predstavnika.. Nekad se sportnet nije trebalo na osnove podsjećati..
    Dinaminjo