Tenis

Dodig ostao bez goriva

Vedran Babić • četvrtak, 11.08.2011.
Dodig ostao bez goriva
Foto: Kristijan Komarica

Na svoj prvi četvrtfinale na turnirima iz serije Masters 1000 hrvatski tenisač Ivan Dodig morat će pričekati. Nakon što je u drugom kolu priredio najveće iznenađenje u Montrealu eliminiravši drugog tenisača svijeta Rafaela Nadala, u trećem je ostao bez snage i bio je lak plijen za raspoloženog Janka Tipsarevića, koji si je ovom pobjedom vrlo vjerojatno priskrbio najbolji renking karijere...

Ivan Dodig na svojoj je koži osjetio kako je to jedan dan odigrati najbolji meč života i pobijediti jednu od legendi tenisa i onda sljedeći dan, fizički i psihički potpuno iscijeđen, istrčati na teren u meču protiv novog suparnika.

Niti 20 sati nakon što je poslije trosatne bitke šokirao Rafaela Nadala, Dodig je "ukrstio" rekete s Jankom Tipsarevićem. Vidno tromiji u kretanju, s ne baš velikom pomoći prvog servisa te uz znatno manju preciznost u udarcima s osnovne linije, Ivan nije mogao ozbiljnije parirati večeras vrlo raspoloženom srpskom tenisaču, koji je upisao pobjedu 6:1, 6:4 poslije samo 70 minuta igre.

27-godišnji Beograđanin imao je odgovor na svaki Dodigov udarac. Bio je čvrst u izmjenama s osnovne linije i jako je malo griješio za razliku od Ivana, koji je očito sve svoje adute ispucao protiv Nadala pa više nije imao snage ni koncentracije za još jedan kvalitetan meč.

Tipsareviću renking karijere

I u drugom međusobnom dvoboju ove dvojice tenisača pobjedu je odnio Tipsarević nakon što je slavio i u četvrtfinalu Delray Beacha ranije ove godine (7:6 (0), 6:1). Dodajmo kako će ovom pobjedom srpski tenisač, trenutno 24. na ATP listi, s novih minimalno 180 bodova od ponedjeljka gotovo sigurno skočiti na 22. mjesto, što je za jednu poziciju bolje od njegova dosadašnjeg najboljeg renkinga. Dodigu (41.) će se pripisati 90 novih bodova, s kojima će se pojaviti tu negdje oko svog najboljeg renkinga (37.).

Do prvog seta Tipsarević je stigao s pet uzastopnih gemova poslije 1:1, a nakon što je u prvom gemu drugog seta Ivan preokrenuo 0-30 i napokon ušao u dobru seriju prvih servisa, činilo se da napokon počinje pronalaziti svoju igru. Međutim, bio je to samo bljesak. Već u trećem gemu Dodig je ponovno izgubio svoj početni udarac pa smo tako poslije 11 odigranih gemova na semaforu imali identičan rezultat kao u meču protiv Nadala: 1:6, 1:3 iz perspektive našeg tenisača.

No, za razliku od protekle večeri, ovaj put nije bilo velikog preokreta. 26-godišnji Međugorac, koji ovim porazom ostaje na četiri ATP četvrtfinala ove sezone, nije se predavao. I dalje je pokušavao na sve načine malo destabilizirati suparnika i vratiti se u meč, no 24. tenisač svijeta bio je u sjajnoj formi i nije mu pružio praktički nikakvu šansu.

Unatoč porazu, Ivan može biti prezadovoljan ostvarenim u Kanadi. Pobijedio je velikog Nadala, zaradio ponešto bodova i napunio se samopouzdanjem uoči još jednog turnira iz serije Masters 1000 sljedećeg tjedna u Cincinnatiju. Tipsarević će, pak, sutra u okršaju za polufinale igrati protiv sedmog nositelja Tomaša Berdycha, Karlovićevog "krvnika".

ATP Masters 1000 Montreal, osmina finala:
Janko Tipsarević (Srbija) - Ivan Dodig (Hrvatska) 6:1, 6:4

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik13.08.2011. u 13:59
    Svaka mu čast na pobijedi protiv Nadala, al treba bit iskren i reći da Nadal nije dugo igrao na nekom turniru, i da se ovo dogodilo 1 u 100 godina, i ako su Dodigu najbolje izlike vjetar i umor onda neka se prestane bavit tenisom jer on već ima 26 godina i trebao bi se nosit s pritiskom i poštivati... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.08.2011. u 10:51
    Citam komentare i svuda se pominje glava.Ista je stvar i sa nasim Jankom.Zivi bili pa videli da ce vec danas biti bleda senka onoga koji je igrao sa Dodigom.Pozdrav iz Beograda
    Obrisan korisnik
  • db12.08.2011. u 09:53
    ja mislim da bi se u naš sport trebao uvesti studiozan rad sa psiholozima... svim našim sportašima je najveći problem GLAVA... jedini koji nema tih problema je onaj najbolji, ivica kostelić... emotivno pražnjenje...uz takve stvari nema vrhunskih rezultata
    db
  • Obrisan korisnik12.08.2011. u 09:47
    Na svoj prvi četvrtfinale?? Zar se ne kaže: Na svoje prvo četvrtfinale ili Na svom prvom četrvrtfinalu ili tako nešto
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.08.2011. u 07:39
    Da, nažalost, obično kad se dobije takav igrač, slijedeće kolo nema u njemu više ni pola energije! Šteta šta su svi ispali, ali, Dodig je dobio Nadala, pa to se ne događa svaki dan!
    Obrisan korisnik