Nogomet

Video: Brazil kroz produžetke do trona

Branimir Markota • nedjelja, 21.08.2011.
Video: Brazil kroz produžetke do trona
Foto: EPA

Utakmicom za treće mjesto i finalnom utakmicom spušten je zastor na Svjetsko prvenstvo za uzraste do 20 godina koje se održavalo u Kolumbiji. Meksiko je iznenađujuće lako porazio Francusku i okitio se broncom, dok su Brazilci u triler utakmici nadvisili Portugalce te se po peti puta popeli na svjetski tron.

Brazil – Portugal 2:2 (3:2 – produžeci)

Finale između Brazila i Portugala ponudilo je fantastičnu utakmicu. U susretu koji je obilovao tempom i dinamičnom igrom posebno se istakao brazilski fantazist Oscar dos Santos koji je s tri postignuta pogotka naslov svjetskog prvaka iz Gane preselio u Brazil. Ovo je drugi puta u povijesti nogometa da jedan igrač postigne tri pogotka u jednoj finalnoj utakmici na nekom svjetskom prvenstvu. Prvi je to učinio Geoff Hurst 1966. godine u pobjedi Engleske nad Zapadnom Njemačkom. No, nije Brazilcima bilo lako doći do petog naslova.

Kao i utakmica za treće mjesto i ova utakmica ponudila je spektakularno otvaranje. Već u petoj minuti susreta Brazil dolazi u vodstvo pogotkom već spomenutog Oscara, koji je nakon slobodnog udarca nadvisio portugalsku obranu i glavom poslao loptu u nebranjeni dio mreže. Portugalci se vraćaju u susret već u devetoj minuti pogotkom Alexa. Do kraja poluvremena mreže se više nisu tresle iako je s obje strane bilo nekoliko dobrih prilika.

Nastavak je počeo obećavajuće za Portugalce. Oliveira je u 59. minuti poput brzog vlaka projurio po desnoj strani, uputio udarac i uz nespretnu reakciju brazilskog vratara Gabriela lopta je završila u mreži za vodstvo Portugala 2:1. Brazilcima je trebalo dvadesetak minuta da se priberu i izjednače rezultat. U 78. minuti ofenzivni veznjak Brazila, Dudu kao na ringišpilu je okrenuo obrambenog igrača Portugala ubacio loptu na peterac gdje se ponovno najbolje snalazi Oscar i izjednačuje rezultat. Do kraja regularnog dijela utakmice više nije bio pogodaka te se otišlo u produžetke.

U prvom produžetku se igralo dosta rezervirano s obje strane, kao da su se igrači štedjeli, dok su početkom drugog produžetka agilniji Brazilci dali do znanja da ne žele ući u lutriju kaznenih udaraca. To im se i ostvarilo u 111. minuti susreta kada je Oscar fantastičnim pogotkom s desne strane lobao Miku i odveo Brazilce do predvorja raja. Do kraja utakmice Brazil je "kontroliranom" igrom održao vodstvo i nakon osam godina vratio naslov svjetskog prvaka.

Meksiko – Francuska 3:1

Zanimljivu utakmicu odigrali su Meksikanci i Francuzi u borbi za treće mjesto u glavnom kolumbijskom gradu Bogoti. Utakmica je započela uraganski. Gledatelji se nisu ni smjestili, a već su pala dva pogotka. Obrambeni igrač Lyona, Timothee Kolodziejcak pronašao je lijepom loptom svog suigrača Alexandrea Lacazettea koji u 8. minuti loptu posprema u mrežu i dovodi Francuze u vodstvo. Međutim, Meksikancima nije dugo trebalo da se oporave od početnog šoka. Samo četiri minute poslije na semaforu je stajalo 1:1. Najzaslužniji za brzo izjednačenje Meksikanaca bili su strijelac pogotka Davila, te nespretni vratar Francuske, Jonathan Ligali kojemu je lopta prošla kroz noge. Nakon furioznog početka do kraja poluvremena gledatelji nisu vidjeli više pogodaka.

U nastavku smo gledali dominantniju igru Meksika koji je svoju nadmoć okrunio s dva pogotka. Prvo je Jorge Enriquez na asistenciju Josea Valencie doveo Meksiko u vodstvo u 49. minuti, da bi Edson Rivera u 71. minuti stavio točku na "i" povijesnoj meksičkoj bronci. Naime, ovo je Meksikancima prva medalja u povijesti sa svjetskih prvenstava za uzraste do 20 godina.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • hanson21.08.2011. u 11:47
    taj isti portugal smo prije godinu dana dobili 5:0 na europskom prvenstvu. Mislim da ta činjenica sve govori i da bi zbog ove blamaže cijeli hns trebao istjerati iz hrvatskog nogometa. A oni na svom izvršnom odnoru ni riječi o blamaži male repke. Dokaz da je sve bila čista sabotaža
    hanson
  • IanZG21.08.2011. u 10:51
    Istina, ali golovi koje su primili su ipak dobrim dijelom bili produkt nespretnosti u obrani (loša obrana na slobodni, loše čuvanje igrača na odbijancu i onaj čudan ubačaj koji je ušao)
    IanZG
  • Obrisan korisnik21.08.2011. u 09:44
    je, ali dosad nisu igrali protiv Brazila....
    Obrisan korisnik
  • IanZG21.08.2011. u 09:28
    Moram priznati da mi je čudno da Portugal, nakon turnira bez primljenog pogotka, primi tri relativno glupa gola u finalu... Valjda je ovo bio kiks, ipak su to mladi igrači...
    IanZG