Košarka

Srbi otvaraju s Talijanima

Mišo Gulić • srijeda, 31.08.2011.
Srbi otvaraju s Talijanima
Foto: EPA

Danas počinje Europsko košarkaško prvenstvo u Litvi, a među brojnim okršajima prvog dana svakako treba obratiti pozornost na susret Srbije i Italije u vrlo jakoj skupini B. U ostalim susretima favoriti su nešto izraženiji i bit će tu "zanimljivih" rezultata, ali i prilika nekima da se proslave.

Grupa A

Španjolska - Poljska

Aktualnim prvacima Španjolcima pripala je čast otvaranja prvenstva, a za protivnika imaju reprezentaciju Poljske Prvim favoritima prvenstva ovo će biti tek nešto jači trening pa tako možemo očekivati i dosta minuta za, uvjetno rečeno, igrače druge petorke. Iako im u današnjem dvoboju ne bi pomogla ni tri Marcina Gortata, njegov izostanak dodatno je demoralizirao Poljake i bit će "topovsko meso" moćnoj "Furiji".

Utakmica dana

Srbija - Italija: S obzirom na broj kvalitetnih momčadi u skupini, ovaj susret prvog kola poraženoj reprezentaciji donijet će mnogo brige pred nastavak prvenstva. Ostaje za vidjeti koliko će talijanski NBA trojac uspjeti iskontrolirati prvenstveno sami sebe, a onda i srpske braniče. Presuditi bi trebala jača klupa Srbije i širi spektar potencijalnih strijelaca.

Turska - Portugal

Turci će u svojoj premijeri snage odmjeriti s Portugalcima koji su među zadnjima osigurali nastup u Litvi. Hedo Turkoglu i ostatak društva imat će lagan zadatak, a Portugalcima će na pameti biti jedino kako završiti u što manjem minusu. Kladioničarskim slengom rečeno - "čista jedinica" i to uz "hendikep".

Litva - Velika Britanija

Još jedna u nizu utakmica koje će poslužiti za nabijanje koš razlike. Domaćin će jednog od autsajdera sasvim sigurno iskoristiti za dodatno pumpanje ionako uzavrele atmosfere, ali i "hvatanje ruke" za puno važnije okršaje koji slijede.

Grupa B

Srbija - Italija

Susret je to koji je zasigurno pobuditi najviše pažnje prvog dana europskog prvenstva. Uvijek jaka reprezentacija Srbije odmah na startu će morati hvatati startnu poziciju, jer svaki poraz u ovoj izuzetno jakoj skupini će biti velik korak nazad. Dok se Talijani uzdaju u svoj NBA trojac, dotle će Srbi svoju šansu tražiti u kvalitetnijoj ispomoći s klupe, a jedino sigurno jest da ćemo gledati otvorenu utakmicu s jakim napadačkim opcijama kod obje strane. Ipak status favorita na strani je naših istočnih susjeda.

Francuska - Latvija

Drugi susret u skupini B odigrat će Francuzi i Latvijci i, ruku na srce, momčad s Baltika tu nema što tražiti. Francuzi su svoju snagu pokazali tijekom priprema, a i naša reprezentacija je ima priliku osjetiti što to znači upasti u francuski mlin koji jednostavno ne zna stati kad se jednom pokrene.

Njemačka - Izrael

Ovaj susret komotno bi mogao ići s naslovom "Nowitzki - Izrael", a Izraelci se više i ne čini tako opasnim otkad su ostali bez Casspija. iako to neće biti lak zalogaj za Njemačku, realno je očekivati bodove na njihovom kontu. Eventualan poraz vjerojatno bi značio i oproštaj od borbe za poziciju broj tri.

Grupa D

Belgija - Gruzija

Zaza Pachulija, Vladimir Boisa i ostatak momčadi Gruzije, koja prvi put nastupa na završnici nekog natjecanja, za prvog protivnika imat će Belgiju i vrlo je izvjesno kako će zabilježiti i prvu pobjedu. Belgija nema igrača koji bi pravio probleme vrlo zanimljivim Gruzijcima koji čak pucaju na treće mjesto grupe D, što nije nerealno s obzirom na ostatak društva.

Slovenija - Bugarska

Trupe Bože Maljkovića prvog dana će odmjeriti snage s reprezentacijom Bugarske. Priliku za nabijanje koš razlike sasvim sigurno neće propustiti, ali ne treba očekivati pretjeran entuzijazam s obzirom da drugi krug mogu promašiti jedino ako zaborave doći na utakmice. Snagu će čuvati za sudar s Rusima koji će vjerojatno odlučiti o broju jedan.

Rusija - Ukrajina

Prvaci iz 2007. godine na prvenstvo dolaze predvođeni Andrejem Kiriljenkom, a put ka drugom krugu započet će s Ukrajincima, istodobno se pripremajući za ogled sa Slovenijom. Nema se tu previše toga za reći osim što će ovo biti odlična prilika Davidu Blattu da do kraja "podmaže" ruski stroj i naštima nišanske sprave ne toliko ubojitoj vanjskoj liniji.

EP 2011., Skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Španjolska83:78Poljska
Turska79:56Portugal
Litva80:69Velika Britanija
1Litva 41+55
2Španjolska 41+40
3Turska 32+52
4Poljska 23-23
5Velika Britanija 23-38
6Portugal 05-86

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

EP 2011., Skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Španjolska83:78Poljska
Turska79:56Portugal
Litva80:69Velika Britanija
1Litva 41+55
2Španjolska 41+40
3Turska 32+52
4Poljska 23-23
5Velika Britanija 23-38
6Portugal 05-86

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik31.08.2011. u 12:12
    danas bi slovenija mogla puknuti jer nisu imali adekvatne treninge, interesira me kako će igrati i pachulia iz gruzije s obzirom da ima žešće probleme u glavi :))) , litva će zgazit britance, francuska latviju, njemačka izrael...a srbi ako duda neće komplicirati previše nebi trebali imati problema... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik31.08.2011. u 11:54
    da, svi podcjenjuju britance, a zaboravljaju da VB nije samo deng. freeland je izvrstan mladi centar, archibald iskusan centar, a imaju još par mladih igrača (crnaca) iz NCAA....dakle nisu baš naivni. naravno da će ih litva dobiti-uvjerljivo, ali VB je po meni jača od BiH, belgije, ukrajine... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik31.08.2011. u 10:26
    Nije baš Velika Britanija toliko topovsko meso, Luol Deng iz Bullsa, Archibald i Freeland iz Unicaje i mali Adegboye iz NCAA-a, uz još par prvenstveno skakački moćnih igrača će najvjerovatnije izgubiti, ali ne bi bašš rekao da neće pokrit hendikep
    Obrisan korisnik