Košarka

Finska – topovsko meso ili plutajuća mina?

Vedran Filipović • srijeda, 31.08.2011.
Finska – topovsko meso ili plutajuća mina?
Foto: EPA

U Sportnetovoj analizi protivnika koje će Hrvatska imati u Alytusu u skupini C došli smo i do posljednjeg. Finska je momčad koja je u Litvu došla kroz žrvanj kvalifikacija preko Portugala i Mađarske, no svi očekuju ono najbitnije na turnirskim natjecanjima – pobjedu na otvaranju.

Finska

Prije nego što kažemo i riječ o reprezentaciji Finske, treba vratiti film tjedan dana unatrag. U odlučujućoj utakmici u Portugalu, domaćin je odmjerio snage s našim današnjim protivnicima. Trebala je Portugalcima pobjeda od 12 poena razlike kako bi oni ušli u skupinu C, no u utakmici punoj preokreta nisu uspjeli, iako su u jednom trenutku imali +15. Skandinavci su slavili i došli nama na megdan. Kroz kvalifikacijski rat finski "vojskovođe" bili su play Petteri Koponen (30. pick prve runde drafta 2007.) i bek Teemu Rannikko, a imaju i oni Amerikanca, centra Geralda Leeja. Zanimljivo je da je on rođen u Finskoj. Nemojte pomisliti da je neka od momčadi "gađala" skupinu, poraženi Portugal je završio u Panevežysu sa Španjolcima, Litavcima, Turcima... "Ovo je predivna i povijesna stvar za nas, a iznad svega, za cjelokupni finski sport. Velika je ovo nagrada za moje igrače, kruna njihovog rada u ovoj selekciji. Igrali smo dobre utakmice i prije, no sada su svi mediji zainteresirani za nas", kazao je Henrik Dettmann, arhitekt ovog velikog finskog uspjeha. Koponen, 23-godišnji bek također je izrazio svoje oduševljenje samim plasmanom na Eurobasket. "Prije pet godina, igrali smo u B diviziji protiv malih reprezentacija, a sada igramo na velikom natjecanju, prelijepo."

Vezane vijesti

Danas u 20 sati, po našem vremenu, hrvatska muška košarkaška reprezentacija otvorit će Eurobasket s Finskom. Cjelokupna javnost je već unaprijed upisala dva boda na startu, proglasila Fince "topovskim mesom", no kvaliteta se mora dokazati na terenu. Nije upitno da su naši igrači bolji, talentiraniji i nastupaju za najbolje klubove diljem Europe, ali neće se Skandinavci predati nakon sučevog podbacivanja. Finci su prošli kroz čistilište kvalifikacija bez poraza, znači da znaju igrati košarku, a ne samo hokej u kojem bi nas dobili "košarkaških" 15-20 razlike. Izbornik našeg večerašnjeg takmaca ima jednu olakšavajuću okolnost za razliku od Josipa Vrankovića na drugoj strani, a to je činjenica da su njegovi izabranici u punoj natjecateljskoj formi dok je Hrvatska igrala (doduše jake!), ali ipak prijateljske turnire u Ljubljani i Londonu. Mogle su se tamo uigravati petorke i akcije, a ponešto se i sakrilo od skauta ostalih reprezentacija. S druge strane, Dettmann nije mogao ništa sakriti, naša skautska služba dobro ih je snimila.

Da, Finska bi trebala našim igračima poslužiti kao zagrijavanje i uhodavanje u turnir, no ne zaboravimo da smo znali imati problema i muka na otvaranju. Na EP 2005. prvi susret igrali smo protiv Bugarske, rezultat je bio 88:84 za Hrvatsku. Dvije godine kasnije u Španjolskoj, u uvodnoj utakmici pobijedila nas je Latvija s osam poena razlike dok nas je u drugom krugu svladao Izrael(također pristigao iz kvalifikacija), a u najsvježijem sjećanju ostalo nam je EP u Poljskoj gdje smo se mučili sa žilavim Izraelcima do samog kraja. Zato, oprez je majka mudrosti, naša selekcija naučila nas je na teška iskustva s tim "laganim", "zagrijavajućim" prvim utakmicama i protivnicima. Pa, predstavimo pobliže našeg današnjeg suparnika jer ipak "svi danas igraju košarku".

Ambicije

Realno, Finska je upala u lakšu grupu nego Portugal, samim time gaje određene ambicije i na samom turniru. Već su sami igrači i izbornik ustvrdili da je plasma na EP njihov najveći uspjeh. Kraj nas, Crne Gore, Grčke, Makedonije i Bosne i Hercegovine teško je očekivati da bi se mogli "ugurati" među tri reprezentacije koje će proći u drugi krug. Finci će biti sretni i s jednom pobjedom, ako je uspiju ostvariti. Svoju šansu trebali bi tražiti protiv Makedonaca ili protiv momčadi Sabita Hadžića.

Izbornik

Henrik Dettmann, 53-godišnji izbornik, na čelu je finske košarkaške reprezentacije već sedam godina, a od prošle sezone vodi i momčad francuskog Dijona. Nekoliko puta je osvojio nacionalno prvenstvo, a zanimljivo je da je Finsku vodio i u razdoblju od 1992. – 1997. nakon čega je otišao trenirati Njemačku. Tamo je ostvario najveći uspjeh u karijeri, na Svjetskom prvenstvu 2002. osvojio je brončanu medalju. Dettmann je iskusniji od stratega na našoj klupi i sigurno je da će izvući maksimum iz svojih igrača.

Zvijezde momčadi

Da govorimo o zimskim sportovima, prva zvijezda bio bi zasigurno Janne Ahonen, no u košarci najbolji je igrač Finske 194 centimetara visoki playmaker Petteri Koponen. Već smo spomenuli kako je ovaj 23-godišnji razigravač bio izabran na NBA draftu, a trenutno na njega prava drže Dallas Mavericksi. Školovan igrač s vrlo opasnim šutem, treba ga se pripaziti budući da je u 'kvalama' prosječno postizao 13.8 poena. Njegov partner na vanjskoj poziciji je 32-godišnji Teemu Rannikko koji je na 12.2 poena u prosjeku, a trenutno je suigrač našeg Roka Stipčevića u talijanskom Vareseu. Često je najglasniji na minutama odmora, to dovoljno govori o njegovom utjecaju. Treba još izdvojiti centra Geralda Leeja, krilnog igrača Shawna Huffa (rođen u Helsinkiju) te mladog, ali talentiranog braniča Salina.

Najjača snaga/najveći nedostatak

Forte finske igre trebala bi biti suradnja dvojice bekova, Koponena i Rannikkua, te solidna obrana u kojoj prednjači skočni i lukavi Kotti koji je glavni kradljivac lopti. Finci su trkački vrlo jaki i mnogo se oslanjaju na šut za tri poena, kao i pick igru. Ako ih danas krene, moglo bi biti problema.

Slabosti bi se mogle očitovati u kratkoj klupi na kojoj je nedovoljno kvalitetnih igrača. Naši igrači s klupe kao Simon, Žorić, Barać, možda i Popović morali bi donijeti prevagu ako je već Bogdanović, Tomas i Tomić ne ostvare. Hrvatska ima i visinsku prednost, naši "tornjevi" bi trebali imati nadmoć nad Möttölom i Muurinenom. Također, taktička zrelost i iskustvo bi trebali staviti uteg na našu stranu vage.

Dosadašnji plasmani na Eurobasketu

Finska je nastupila na prvom EP 1939. te zauzela posljednje, osmo mjesto. Jednu utakmicu izgubili su od susjeda Latvije nevjerojatnim rezultatom 108:7. Od 1959. do 1967. imali su kontinuitet nastupa na europskim smotrama gdje su redovito turnir završavali u sredini poretka. Nakon "zlatnog doba finske košarke" deset godina su čekali na novi nastup. Posljednje pojavljivanje ostvarili su u godini Oluje, 1995. su nastupili na Eurobasketu te zauzeli posljednje mjesto.

Dosadašnje utakmice protiv Hrvatske

Naša momčad protiv Finaca je igrala samo jednom na Europskom Prvenstvu. Bilo je to 1995. u Grčkoj, a Hrvatska je uvjerljivo slavila 92:77. Ta utakmica ostala je zapamćena po triple doubleu Tonija Kukoča koji je postigao 15 poena, uzeo 12 skokova te udijelio 11 asistencija, prvenstveno Dinu Rađi. Naš sadašnji izbornik Josip Vranković sudjelovao je u toj pobjedi kao igrač, a u finskom dresu je i tada bio Möttöla, s nepunih 18 godina.

EP 2011., Skupina C

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Crna Gora70:65 *Sjeverna Makedonija
Grčka76:67Bosna i Hercegovina
Hrvatska84:79Finska
1Grčka 41+36
2Sjeverna Makedonija 41+25
3Finska 23+7
4Hrvatska 23-8
5Bosna i Hercegovina 23-29
6Crna Gora 14-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

EP 2011., Skupina C

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Crna Gora70:65 *Sjeverna Makedonija
Grčka76:67Bosna i Hercegovina
Hrvatska84:79Finska
1Grčka 41+36
2Sjeverna Makedonija 41+25
3Finska 23+7
4Hrvatska 23-8
5Bosna i Hercegovina 23-29
6Crna Gora 14-31

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik31.08.2011. u 12:41
    Trebali bi ovo dobit sa rezervnom postavom, laganih 15-ak razlike.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik31.08.2011. u 11:40
    realno, ako ih ne ispratimo s 15-20 razlike i to sa 50% snage, bolje da ne izlazimo na parket. naravno da mi odavno nismo sila, da nismo u rangu špa, litve, fr, ali ipak smo redoviti u 1/4 finalima EP-a, OI-a.....tako da si ipak ne smijemo kvariti ugled jedne solidno jake, euro repke.
    Obrisan korisnik