Košarka

Zabava domaćina bez uljeza

Piše:Ivor Krapac • četvrtak, 08.09.2011.
Zabava domaćina bez uljeza
Foto: EPA

Iza nas je prvi dan drugog dijela natjecanja Eurobasketa u Litvi. Na radost ispunjene dvorane u Vilniusu, okončan je pobjedom domaće reprezentacije, kojoj je Srbija prijetila samo povremeno, a u ranijem dijelu programa, s puno više praznih mjesta na tribinama, novi korak prema četvrtfinalu napravili su i Francuzi i Španjolci. Otpisanih još nema, sve će se odlučivati u naredna dva kola...

Atmosfera je bila sjajna, s 11 tisuća navijača u zelenom u Siemens Areni u Vilniusu, ali važnije od toga za domaćine, odlični su bili i litavski reprezentativci, koji su očito ostavili za sobom razočaravajuć nastup protiv Španjolaca u prvom krugu. Protiv Srbije su pokazali puno bolje lice, slavivši sa 100:90, već po običaju, s puno aduta izvana i pod obručem.

Kestutis Kemzura mogao se osloniti na petoricu dvoznamekastih strijelaca, među kojima vrijedi izdvojiti onog najmlađeg, 19-godišnjeg centra Jonasa Valančiunasa, koji se nije plašio sudara s puno iskusnijim i fizički nešto jačim suparnicima, Nenadom Krstićem i Kostom Perovićem. Mladi Litavac, kojeg su ovog ljeta Toronto Raptorsi uzeli kao petog u prvom krugu NBA drafta, u srpnju je već blistao u dresu reprezentacije na putu do litavskog naslova na U-19 Svjetskom prvenstvu, da bi u srijedu pokazao da može i među velikim dečkima, s 18 poena, pet skokova i puno boljim dojmom nego su ostavili Robertas Javtokas i Darius Songaila, iskusniji suigrači pod obručem.

No, Valančiunas nije bio jedini problem za Srbe. Mučili su se s domaćinima u atmosferi koja ih je gurala prema pobjedi, s vlastitom obranom, u kojoj su bili jednostavno prespori, ali i zbog nešto manje raspoloženih igrača nego su ih imali Litavci. S izuzetkom Krstića, nitko nije prošao bez uspona i padova kroz utakmicu, što je igračima u zelenom olakšalo posao.

Na početku dana, Španjolci su teže od očekivanja izašli na kraj s Nijemcima. Pau Gasol se vratio i probudio nakon pospanog prvog poluvremena, okončanog bez poena, a s glavnom ulogom mlađeg brata Marca i pomoći Juana Carlosa Navarra i Fernanda San Emeterija, bilo je to dovoljno za pobjedu. Napokon smo vidjeli nešto opipljivo i od Rickyja Rubija, doduše, samo u obrani, a na tom kraju parketa napravili su dobar posao i na Dirku Nowitzkom, kojem nije bilo lako kada je bio "jedan na jedan" s Pauom Gasolom ili Sergeom Ibakom, a još teže kada su ga udvojili.

Nowitzki je na koncu došao do 19 poena i sedam skokova, ali se za svaki šut morao jako namučiti - je li zbog nagomilanog umora nakon nikad zahtjevnije NBA sezone, od koje se još nije stigao oporaviti, ili zbog kvalitete obrane Španjolaca, teško je naći pravi odgovor. No, sjajni Nijemac ni u ranijem dijelu Eurobasketa još nije bio na razini na kojoj je vodio Dallas Maverickse do NBA naslova.

Francuzi su najbliži četvrtfinalu, jedini s maksimalnim brojem bodova. Protiv Turaka su mirno kontrolirali utakmicu sve dok im suparnici nisu postavili ono od čega se francuskim ljubiteljima košarke obično diže kosa na glavi, ukoliko je imaju - zonsku obranu. U turskom slučaju, bila je to vrlo agresivna zona 2-1-2, na koju su Francuzi izvana promašili baš sve, a s četiri neuspješna pokušaja za tricu osobito se istaknuo prethodno odlični Tony Parker. No, glavni igrač momčadi Vincenta Colleta naknadno se iskupio pogađanjem slobodnih bacanja, kojima je zadržao prednost na strani svoje reprezentacije.

Francuska je, tako, nakon prvog nastupa u drugom krugu došla do 3-0, Španjolci i Litavci su na 2-1, Srbija i Turska na 1-2, a Njemačka još uvijek praznih ruku, na 0-3.

Utakmica dana

Litva - Srbija 100:90

Počelo je vrlo izjednačeno, ali s fantastičnim napadačkim učinkom u prvom poluvremenu, Litavci su već do velikog odmora najavili kako će ova utakmica završiti, uz odlazak na predah s 54:44 na svojoj strani. S domaćih 22/32 iz igre, 7/10 za tricu, uz 15 asistencija u tih 20 minuta, momčad Kestutisa Kemzure podignula je svoje navijače na noge, a Srbi im se nisu uspjeli oduprijeti ni u nastavku utakmice. "Nisam očekivao ovako mlaku reakciju nakon što smo u prvom poluvremenu primili 54 koša i uz to dozvolili šuterima Litve da se u potpunosti razigraju. Odigrali smo kao da se radi o prijateljskoj utakmici, bez imalo agresije", razočarano se osvrnuo Dušan Ivković nakon poraza.

Igrač dana

Marc Gasol (Španjolska) - 24 poena, 5 skokova

Mlađi Gasol je protekle NBA sezone u dresu Memphis Grizzliesa već pokazao da nije samo mali Pauov brat (mali, naravno, po godinama), a ne ide mu loše ni u Litvi. Protiv Nijemaca je mučio suparnike kroz cijelu utakmicu, pogotovo Chrisa Kamana, koji se toliko prepao da je počeo promašivati zicere i raditi korake. S druge strane, Marc nije promašio previše - imao je 6/10 iz igre i 12/14 iz slobodnih bacanja.

Petorka dana

Tony Parker (Francuska) - 20 p, 6 s, 5 a, Mantas Kalnietis - 19 p, 7 a, Fernando San Emeterio (Španjolska) - 12 p, Nenad Krstić (Srbija) - 21 p, 4 s, M. Gasol (Španjolska) - 24 p, 5 s

Zanimljivost dana

Čak i ako to nije Dirk Nowitzki na najvišoj razini, sjajni Nijemac je u Litvi zasad napravio dovoljno da se probije na drugo mjesto vječne ljestvice najboljih strijelaca Europskih prvenstava. Sa sedmim od svojih 19 poena protiv Španjolske, Nowitzki je pretekao Izraelca Mickeyja Berkowitza, sada je na ukupno 948 poena, a iduća "meta" mu je Nikos Galis. Veliki Grk zabio je najviše na EP-ima, sveukupno 1.004 poena u 32 utakmice.

Prije slavlja - tuga

Litavski navijači podignuli su atmosferu u Siemens Areni, a domaći košarkaši odgovorili su im kako su se i nadali, ali početak je bio daleko od slavljeničkog. Zbog tragične nesreće i pogibije hokejaša Lokomotiva u Rusiji, u Vilniusu je prije utakmice održana minuta šutnje u znak počasti stradalima.

EP 2011., Skupina C

1Grčka 41+36
2Sjeverna Makedonija 41+25
3Finska 23+7
4Hrvatska 23-8
5Bosna i Hercegovina 23-29
6Crna Gora 14-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

EP 2011., Skupina C

1Grčka 41+36
2Sjeverna Makedonija 41+25
3Finska 23+7
4Hrvatska 23-8
5Bosna i Hercegovina 23-29
6Crna Gora 14-31

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik08.09.2011. u 11:46
    ispred nas su i druge repke (ne samo špa, litva, srbija i Fr), to je pokazalo ovo EP:) igrat ćemo kvale za EP 2013. i to je idealna prilika da se u repku uvrste šarić, b.barać, katić i pilepić! uz tomića, bogdanovića, ukića, tomasa, banića, lončara i s.baraća, to je to! jedino nam treba dobar... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.09.2011. u 11:40
    Najverovatnije sve 4 momcadi iz ove skupine ulaze u polufinale!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.09.2011. u 09:55
    litva i srbija su svjetlosnu godinu ispred nas(španjolci i francuzi i više)...ali da se okupila jugoplastika iz '90-tih i da je trenirala dva dana,prošla bi u četvrtfinale...druga strana ždrijeba je smiješna...
    Obrisan korisnik
  • Glpcha08.09.2011. u 07:30
    Taman sam htio to komentirati. :)
    Glpcha
  • Obrisan korisnik08.09.2011. u 07:26
    Litvanci mogu dati 19-godišnjaku šansu a mi ne možemo, nego ćemo kad budu imali 22 godine kao Tomiću odmah dati glavnu ulogu pa se onda čuditi kako on ne može, umjesto da mu se postupno daje šansa
    Obrisan korisnik