Rukomet

Obrvan: "Bolje već protiv Slovaka"

Iz Doma sportova: Damir Žbulj • četvrtak, 22.09.2011.
Obrvan: "Bolje već protiv Slovaka"
Foto: Davor Sajko

Croatia osiguranje Zagreb u petak 23. rujna u 18 sati, u zagrebačkoj Kutiji šibica, dočekuje slovački Tatran Prešov u sklopu trećeg kola regionalne SEHA rukometne lige. Još uvijek postoje mnoga otvorena pitanja, i što se tiče samog natjecanja, organizacije, produkcije, ali u upravi CO Zagreba su sigurni kako je ova liga predodređena za uspjeh. Ponovno je istaknut problem dvorane, koja je 'rak rana' zagrebačkog rukometa. Jedan od najuspješnijih hrvatskih sportskih kolektiva kroz posljednjih 20-ak godina i dalje je podstanar u vlastitom gradu.

Pred nama je susret trećeg kola regionalne SEHA lige, u kojem će CO Zagreb u Kutiji šibica ugostiti slovačkog predstavnika Tatran Prešov. Zagrebačka Arena bila je ovog vikenda zauzeta pa rukometaši svoju utakmicu sa Slovacima moraju igrati u Kutiji. Što zbog organizacijsko-produkcijskih razloga i manjih zahtjeva, domaćinstva će se kombinirati između ove male zagrebačke dvorane i Arene, ovisno o protivniku i raspoloživosti objekata. Nakon Božića, u nastavku sezone regionalnog natjecanja, kada se u projekt uključi i produkcijska kuća koja će biti zadužena za organizaciju, uz veće standarde organizacije samog natjecanja, iz Zagreba su najavili kako postoji mogućnost da će, osim u zagrebačkoj Areni, utakmice igrati i van glavnog grada, vjerojatno u Varaždinu.

Prema tome, ponovno se postavlja pitanje pravog rukometnog doma, mjesta gdje će Zagrebaši biti u mogućnosti slobodno trenirati, i to ne samo njihova prva momčad, nego i čitav rukometni pogon, od najmlađih kategorija pa sve do seniorske ekipe.

Kaleb vidno razočaran gradskim tretmanom

Prije prve domaće utakmice SEHA lige, vidno razočaran, javnosti se obratio direktor kluba Bartol Kaleb. Početak je još jedne sezone u kojoj su Zagrebaši bez prave rukometne dvorane, u kojoj će termini za trening biti prilagođeni njihovim potrebama, a ne gdje će se oni morati prilagođavati potrebama rekreativaca.

U uvodu se osvrnuo čitav ovaj koncept regionalnog natjecanja: "Nakon što smo iščupali bod u Našicama, mogu samo reći kako je regionalna liga, kao ideja, odlično zamišljena. Još uvijek se snalazimo, i organizacijski, i kao klubovi, ali pravi efekt ovog natjecanja vidjet će se nakon ove prve godine, kada će biti tijesno koliko će se klubova htjeti priključiti u ligu. Naravno, bit će i težih utakmica za nas, ali i lakših. Ne znamo još pravu kvalitetu ostalih protivnika, ali bez obzira na sve, trebali bi prednjačiti."

Kaleb o Ciboni

Direktor Zagrebaša Bartol Kaleb dotaknuo se i još jednog zagrebačkog sportskog kolektiva za kojeg smatra da je u 'ravnopravnijem', ako ne čak i povlaštenom položaju od ostalih: "Pogledajte Cibonu. Pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Ivica Lovrić, ujedno i predsjednik Cibone, hvali se kako su uspjeli sanirati dugovanja i smanjiti ukupni dug za 62 milijuna kuna! Mi uredno ne dobivamo i redovna sredstva koja nam trebaju isplatiti, za koja praktički moramo moliti."

"Momčadi su kvalitetnije, očekuju nas teže utakmice, ali svakako će biti prilike da i mladi igrači dobiju koju minutu više na terenu, u odnosu na već provjerene i standardne prvotimce," očekivanja su direktora CO Zagreb.

Ali, nastavak je bio u manje vedrijem tonu: "Svima je dobro poznata naša situacija oko nedostatka sportske dvorane i manjka slobodnih termina za naš rukometni pogon. Osim određenih utakmica u studenom i prosincu, Arena je zauzeta pa ćemo ostale utakmice do Božića igrati u Kutiji šibica. Nakon Božića, kada se povećaju produkcijski zahtjevi, možda ćemo dio naših utakmica igrati i u Varaždinu."

"Hrvatskog rukometnog doma i dalje nema. Nemar i nebriga se nastavljaju prema najtrofejnijem hrvatskom sportu, pogotovo ovdje u Zagrebu. Jedna Cedevita, košarkaški klub koji je osnovan prije par godina, dobio je priliku adaptirati dvoranu 2 Doma sportova, a mi već 20 godina radimo u nemogućim uvjetima i borimo se da dobijemo svoj dom, mjesto gdje ćemo imati priliku barem nesmetano trenirati i pripremati se za utakmice. Odnos s vladajućim gradskim strukturama je nemoguć i radi se na principu ja vama - vi meni. Otvorila se mogućnost da se preselimo u dvoranu u Lučko, ali Grad nije popratio taj projekt. Tamo bi barem imali svoj mir, imali bi dvoranu za svoje potrebe, treninge svih dobnih kategorija, ali i prve ekipe. Danas u Kutiji šibica imamo katastrofalne termine, roditelji se moraju dizati rano ujutro, kao da idu na posao u rudnik, a ne da voze djecu na trening. Atraktivni večernji termini zauzeti su rekreativcima, a nama ostaju mrvice," grmio je Kaleb.

Osvrnuo se Kaleb i na još jedan problem, maćehinski odnos EHF-a prema klubovima koji nastupaju u Ligi prvaka te je iskoristio priliku i povukao koju paralelu s novostvorenim regionalnim natjecanjem: "Mi smo samo robovi EHF-a. Njihovi organizacijski zahtjevi su nemogući. Pa mi moramo plaćati najam LCD displayja, kojeg već imamo, samo zato jer oni imaju potpisan ugovor s jednim proizvođačem. Uzurpirali su i marketinški prostor, a prošle sezone, nakon odigranih 12 europskih utakmica, mi smo financijski završili samo s 48 tisuća eura u plusu! Oni su se čak potajno i nadali kako regionalna liga neće krenuti od ove sezone. Mislim da će svi shvatiti kako je SEHA liga budućnost klubova s ovih prostora."

Obrvan očekuje bolje izdanje

Nakon što je u prošlom kolu spasio bod u Našicama, CO Zagreb na svom parketu dočekuje slovački Tatran Prešov, a trener Ivica Obrvan najavljuje bolju predstavu svojih rukometaša: "Prešov nam nije potpuna nepoznanica. Prisutan je posljednjih godina u Ligi prvaka, igrali su i mađarsku ligu, a pred ovu sezonu promijenili su i trenera, stigao je Srbin Rašić pa možemo pretpostaviti u kakvom će rasporedu igrati. Siguran sam da ćemo biti i spremni i motivirani za protivnika."

U novoj sezoni, kako u regionalnom natjecanju tako i u Ligi prvaka puno se očekuje od vratara, a u prvom planu tu je Marin Šego: "Mislim da smo nakon uvodnog remija ipak shvatili kakvo nas natjecanja očekuje. Znamo što znači igrati utakmice svakih nekoliko dana. Poneku možemo i izgubiti, ali bitan će biti pristup i mislim da će sve biti u redu."

"U sastavu će sigurno biti svi osim Štrleka, koji je još uvijek van terena zbog ozljede. Što se tiče dvoboja u Našicama, analizirali smo tu utakmicu. Bilo je negativnih stvari, ali vidio sam i dosta toga pozitivnog. Obrana je bila na nivou, ali nismo iskoristili otvorene šanse, zicere s vanjske linije. Šunjić je ponovno bio odličan, a neki naši igrači su malo podbacili. No, uvjeren sam kako ćemo već protiv Slovaka popraviti našu formu," siguran je u svoj sastav trener Obrvan.

Razlog nešto slabijeg izdanja Obrvan vidi i u (ne)spremnosti ekipe da se od prve utakmice regionalnog natjecanja privikne na teške dvoboje: "Možda smo i podsvjesno ušli malo laganije u taj dvoboj, jer smo igrali protiv domaćeg protivnika. Malo je i sudački kriterij bio drugačiji, uglavnom, svi oni moraju u glavi posložiti kako će svaka utakmica biti teška i kako ovo nije više domaća liga."

Marko Kopljar bio je jedan od boljih Zagrebaša u pripremnom periodu, ali u Našicama se nije baš iskazao. No, Marko se nada dobroj sezoni i dobrim utakmicama s kvalitetnim protivnicima: "Svako gostovanje bit će izuzetno teško. Našice smo shvatili kao jednu od 'domaćih' utakmica, protivnik je bio napaljen, htjeli su se posebno dokazati, ali od sutra će biti sve u redu. Očekuju nas kvalitetniji suparnici, i ostali će biti napaljeni na nas, no, siguran sam u naše bolje izdanje u narednim utakmicama."

Na pitanje imperativa rezultata u ovom regionalnom natjecanju nadovezao se direktor Kaleb: "Momčad i klub moraju dokazati i potvrditi svoju kvalitetu. Sigurno da će biti iznenađenja i da nema izrazitih favorita, ali mi moramo ovo natjecanje iskoristiti i kako bi naši mlađi igrači što prije stekli iskustvo za najvišu razinu natjecanja. Važan će biti pristup, borba. Igrači moraju shvatiti kako je ova liga za njihovo dobro. Naravno, rezultatska ambicija je na prvom mjestu, ali nije isključivi i jedini imperativ našeg sudjelovanja."

U Kutiji šibica u petak u 18 sati očekuje nas dobra rukometna predstava protiv kvalitetnog slovačkog predstavnika. Ako je već inače na utakmicama domaćeg prvenstva posjeta bila slabija, nema razloga da ljubitelji rukometa sada ne navrate do Kutije i ne uživaju u dobrom rukometu. I trener Obrvan očekuje kako će se u dvorani napraviti prava rukometna atmosfera, a cijena ulaznice za ovaj, ali i naredne dvoboje SEHA lige do Božića, bit će pristupačnih 20 kuna.

Regionalna liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

RK Zagreb35:29Prešov
Lovćen Cetinje24:29Vardar Skoplje
Metalurg Skoplje21:19Metaloplastika Šabac
Bosna BH Telecom30:24Sutjeska Nikšić
Izviđač CO26:27Nexe Našice
Crvena zvezda20:24Borac Banja Luka
1RK Zagreb 23748:601+14756
2Vardar Skoplje 22610:554+5653
3Prešov 23737:634+10349
4Metalurg Skoplje 20527:430+9745
5Nexe Našice 22628:569+5939
6Lovćen Cetinje 21547:552-536
7Borac Banja Luka 22620:576+4435
8Metaloplastika Šabac 20483:526-4317
9Izviđač CO 19488:548-6010
10Bosna BH Telecom 16360:504-14410
11Sutjeska Nikšić 20451:579-1287
12Crvena zvezda 18436:562-1263

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik23.09.2011. u 13:52
    kad će konačno biti kakav prijenos ? htjeli bi uspješnu ligu, a nemogu uspostaviti bilo kakav prijenos na državnoj televiziji ?
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik23.09.2011. u 10:03
    nepotrebno podcjenjivanje seha lige jer ona kvalitetom ipak je stepenicu viša od naše lige pa htjeli mi to priznati ili ne.treba uživo pogledati utakmicu.uostalom sve je to još u povojima.budimo strpljivi....
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik23.09.2011. u 08:32
    Protiv Slovaka može Marko, a moglo bi i pola igrača iz naše Premijer lige mislim igrati i zabijati protiv Tatrana, Izviđača, Sutjeske , Partizana, nevjerojatno na što nam je spao rukomet u zemlji....
    Obrisan korisnik

Regionalna liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

RK Zagreb35:29Prešov
Lovćen Cetinje24:29Vardar Skoplje
Metalurg Skoplje21:19Metaloplastika Šabac
Bosna BH Telecom30:24Sutjeska Nikšić
Izviđač CO26:27Nexe Našice
Crvena zvezda20:24Borac Banja Luka
1RK Zagreb 23748:601+14756
2Vardar Skoplje 22610:554+5653
3Prešov 23737:634+10349
4Metalurg Skoplje 20527:430+9745
5Nexe Našice 22628:569+5939
6Lovćen Cetinje 21547:552-536
7Borac Banja Luka 22620:576+4435
8Metaloplastika Šabac 20483:526-4317
9Izviđač CO 19488:548-6010
10Bosna BH Telecom 16360:504-14410
11Sutjeska Nikšić 20451:579-1287
12Crvena zvezda 18436:562-1263

Izdvojeno