Nogomet

Bilić: "Kritizirajte rezultat, ali odnose ne"

S Kantride:Tomislav Pacak • utorak, 11.10.2011.
Bilić: "Kritizirajte rezultat, ali odnose ne"
Foto: Sandro Donda

Umoran, iscijeđen i ipak zadovoljan stigao je Slaven Bilić u utrobu riječkog stadiona nakon emotivno teške utakmice protiv Latvije. Hrvatska je 15-ak minuta imala situaciju koja je direktno vodi na Euro, no grčki preokret u Tbilisiju ipak je poslao Hrvatsku u dodatne kvalifikacije, bez obzira na, pokazalo se Pirovu, pobjedu protiv Latvije...

Bilić je imao štošta za proživjeti ovih dana, a sve je kulminiralo uzbudljivim završnim kolom kvalifikacija. Gruzija je rano povela protiv Grčke i dala nadu svim hrvatskim navijačima, no Hrvatska je, usprkos dobroj igri, dugo lomila otpor žilave Latvije. I kada je konačno Eduardo otključao Latvijce, Grci su zalupili vratima okrenuvši rezultat u Tbilisiju.

Kako je nakon ad hoc održane sjednice Izvršnog odbora Bilić dobio jednoglasnu podršku da i u dodatnim kvalifikacijama vodi Hrvatsku, imao je izbornik razloga za zadovoljstvo iako ga još uvijek očigledno boli neobjašnjiv poraz i igra u Pireju.

"Čestitao bih igračima na odličnoj partiji koju su pokazali. Nije sporna bila ni kvaliteta ni karakter ni želja, ne samo da pobijede već i da odigraju veliku utakmicu. Bilo je teško bez obzira na dominaciju, iako smo radili sve kako treba. Zahvalio bih se riječkoj publici na bodrenju. Ova pobjeda je velika jer je vratila vjeru samim igračima, pa da ono u Solunu možemo pripisati jednom lošem danu koji se velikim ekipama poput nas ne smije dogoditi, posebno ne na takvoj razini."

Aleksandrs Starkovs, latvijski izbornik: Čestitke Hrvatskoj na pobjedi. Hrvatska ima odličnu ekipu, s puno kvalitetnih igrača koji daju sve od sebe za nacionalnu momčad. Mislim da smo i mi danas odigrali dobru utakmicu, dobar dio dvoboja dobro smo se držali, a promašili smo nažalost i idealnu šansu za vodstvo. Još jednom čestitke Hrvatskoj i neka im je sa srećom u dodatnim kvalifikacijama za Europsko prvenstvo.

Pobjeda, nažalost, ipak nije bila dovoljna iako je jedno vrijeme izgledalo da bi mogla biti: " Nažalost, niti je Gruzija pobijedila Grčku, niti se druge utakmice razvijaju kako smo se nadali, pa nam ova pobjeda nije donijela direktan plasman. Mi se sigurno nikoga u baražu ne trebamo bojati, a ako igramo kao večeras, i što se tiče pameti i hrabrosti i kvalitete, Hrvatska se može plasirati na Euro."

Je li izbornik bio pravovremeno obavještavan o rezultatu iz Tbilisija? "Znali smo cijelo vrijeme rezultat iz Gruzije. Mi smo i prije toga htjeli postići što više pogodaka, žao nam je što nismo zabili još koji gol jer smo apsolutno zaslužili pobjedu s više golova razlike. Latvija je korektna momčad kojoj čestitam na borbi za svoju naciju, oni se dobro brane i to pokazuju njihovi rezultati."

Rezultat je upitan, no atmosfera nije

Bilić nije bježao od nezadovoljstva nacije utakmicom u Grčkoj, no još jednom je inzistirao da se zbog lošeg rezultata u pitanje dovodi ono što nije problem – atmosfera u svlačionici:

"Preuzimam odgovornost na sebe. Ako je cilj bio direktan plasman, mi u tome nismo uspjeli i prihvaćam svoju odgovornost u tome i taj dio kritike je ok. Onaj dio koji nije točan, koji je apsurdan i koji je neistinit jest da je reprezentacija u rasulu. I među igračima i sa stožerom odnos je apsolutno suprotan od toga, što vam i ovo večeras potvrđuje. Mi moramo igrati na tragu ovoga, malo lošije ili malo bolje, ali nam se više nikada ne smije dogoditi da odigramo kao u Gruziji ili Pireju."

Taj Pirej još uvijek muči Bilića, jer je na pitanje o tomu smije li objašnjenje za taj poraz biti "loš dan" dugo vagao i razmišljao što reći, od rečenice do rečenice: "Nije objašnjenje slab dan, veliki šampioni tako ne govore. Mi smo jednostavno bili preloši u Tbilisiju i Ateni da bismo to tako ocijenili. Ja sam analizirao utakmicu u Pireju.. ali još uvijek mi je neobjašnjivo kako smo igrali."

Bilić u vrijeme konferencije za novinare još nije znao da je IO odlučio dati mu povjerenje za dodatne kvalifikacije: "Reakcija igrača i danas i ovih dana je fenomenalna. Mi prihvaćamo odgovornost; ako nam HNS da povjerenje da vodimo reprezentaciju u doigravanju, nitko sretniji od mene. Samo iz razloga što sam siguran da ćemo se plasirati."

Brine li ga "neuigranost u obrani", kako je povremene pogreške okarakterizirao jedan kolega: "Napravila smo dva individualna kiksa koji nemaju veze s uigranosti. To se ne smije dogoditi. Više me brine to što je po prvim naznakama Niki Kranjčaru pukla prednja loža. Ćorluka? On ima duže vremena problem tetiva, zbog toga je izašao i u Pireju, sada opet. "

Bilić će u srijedu još jednom odraditi druženje s novinarima, uoči ždrijeba dodatnih kvalifikacija u četvrtak. Podsjećamo, Hrvatska je dva puta igrala i dva puta prošla dodatne kvalifikacije, a kao nositelj, i ovoga puta bit će favorit da to učini i tako se na teži način plasira u Ukrajinu i Poljsku.

EP 2012. - Skupina C

1Španjolska 36:1+57
2Italija 34:2+25
3Hrvatska 34:3+14
4Irska 31:9-80

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik12.10.2011. u 10:00
    neznalica koji vodi 'balerine' ni ne može bolje od ovoga. kod 0:0 je kikse lovren opet pokazao svoju 'kvalitetu' i mogli smo lako i gubiti 0-1. ne znam koji vrag oni slave pobjedu nad smiješnom latvijom?! pa bilo koja prosječna (a kamoli jaka) ekipa bi nas sinoć razmontirala!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.10.2011. u 04:27
    ljudi moji dragi,pa ovo je katastrofa! Da smo mi danas igrali protiv momčadi koja ima "prosječnog" a ne odličnog napadača gubili bi 2:0 na poluvremenu. Ja neznam što Bilić glumi sa konstantnim rošadama formacija,to je jako teško za sprovest na klubskoj sceni gdje su igrači 365 dana u... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.10.2011. u 02:12
    Bilicu ja bi i dalje da ti odes pa da nam repka sa svojim divnim odnosom medu sebe nastavi i dalje ali sa boljim vodstvom. Kome treba trener koji konstantno govori svoje brige o losoj igri ali ih ne rjesava. Znaci da ako nije problem u komunikaciji i htijenju momcadi da primjeni zadano, onda je... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik11.10.2011. u 23:59
    Ronaldo9 znam ja to,samo kažem da je u jednom užasno teškom trenutku ostavio srce i dušu na terenu
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik11.10.2011. u 23:27
    Šteta, ali nema veze, navikao sam da s hrvatskom reprezentacijom ne ide lako. Kad god se može nešto zakomplicirati, zakomplicirat će se. Zamolio bih Bilića da makne Strinića iz prvih 11. Ne zato što je loš, nego zato što je toliko loš da se ja stvarno čudim kako je njega itko htio kupiti. Jednom je... [više na forumu]
    Obrisan korisnik