Rukomet

Goluža: "Cilj je provjera, ne rezultat"

Iz HRS-a:Damir Žbulj • petak, 21.10.2011.
Goluža: "Cilj je provjera, ne rezultat"
Foto: Bruno Karadža

Hrvatska rukometna reprezentacija od 3. do 6. studenog nastupa na Kupu četiri nacije, koji će se održati u Srbiji, domaćinu idućeg Europskog prvenstva. Uz našu reprezentaciju na turniru nastupaju Češka, Mađarska i domaćin Srbija. Izbornik Slavko Goluža odredio je popis od 19 reprezentativaca, koji će braniti boje naše zemlje na ovom turniru.

Iduće Europsko rukometno prvenstvo već je u glavama našeg stručnog stožera i igrača. Pripreme za to veliko natjecanje polako već počinju, a za osjetiti atmosferu dvorana gdje nas očekuju nastupi nema bolje prilike nego odigrati jedan pripremni turnir s još tri solidne reprezentacije.

Hrvatska će u Nišu, Vršcu i Beogradu odigrati tri utakmice, sa Češkom, Mađarskom i domaćinom turnira Srbijom pa će ovo biti odlična prilika da se osjeti parket u dvoranama, ali i da se vidi trenutno stanje naše reprezentacije, uz davanje prilike i nekim igračima koji su možda dosad i skupili manje nastupa za našu nacionalnu vrstu.

Vezane vijesti

Popis 19 igrača

kup četiri nacije

Niš, 3. studenog: Mađarska - Srbija: Hrvatska - Češka

Vršac, 5. studenog: Srbija - Češka; Hrvatska - Mađarska

Beograd, 6. studenog: Srbija - Hrvatska; Češka - Mađarska

Izbornik reprezentacije Slavko Goluža za ovu akciju pozvao je 19 igrača, a od većih vijesti vidljiv je povratak među reprezentativne vratnice Mirka Alilovića te izostanak s popisa Zagrebaša Tončija Valčića, koji je bio standardni član ove vrste. Zbog ozljede nema niti naša odlična dva krila Čupića i Štrleka

Goluža je uz Alilovića, pozvao još tri vratara (Šego, Blažičko, Šunjić), lijeva krila su Ninčević i Batinović, desna Horvat i Zrnić. Pivoti su Vori, Musa i Marić, dok će na vanjskim linijama ordinirati Lacković, Vuković, Bičanić, Duvnjak, Balić, Gojun, Kopljar i Buntić.

Plan i program okupljanja i nastupa

Nažalost, niti dan nakon tragične i prerane smrti Iztoka Puca emocije još nisu sređene, a i izbornik Goluža, njegov bivši suigrač, još je jednom iskoristio priliku da izrazi sućut obitelji: "Mislim da smo sve rekli još jučer. Težak je trenutak, ali želio bih iskoristiti i ovu priliku da osobno izrazim sućut obitelji Puc"

Kup četiri nacije na rasporedu je od 3. do 6. studenog, gradovi domaćini su Niš, Vršac i Beograd, a izbornik je ovako pojasnio plani i program: Turnir traje četiri dana, a imat ćemo samo dva prava dana za pripremu. Nadam se kako ćemo u tih nekoliko treninga napraviti najbolje. Vjerujem kako neće biti nekih ozljeda i odustajanja, a cilj turnira je provjeriti neke pojedince. Nemamo neki poseban imperativ rezultatski, ali idemo pokazati najbolje i svi će dobiti priliku u te tri utakmice."

Okupljanje reprezentacije je 30. listopada, putuje se u Slavonski Brod, gdje će se odraditi te mini pripreme, odakle se direktno putuje za Niš, gdje nas 3. studenog očekuje i prvi dvoboj s Češkom. Slavonski Brod kao baza izabran je zbog više razloga. Nalazi se na pola puta od odredišta, uz novu dvoranu dobri su uvjeti za trening, a glavni razlog je proširiti interes za rukomet malo i po Slavoniji, jer prema riječima direktora reprezentacije Ivice Udovičića: "Imamo potrebu približiti se ljudima u svakom kutku Lijepe naše. Želimo još malo podignuti interes za rukomet u Slavoniji."

Ovaj turnir bit će idealna prilika da se isproba i testira dvorana gdje će nastupati hrvatska reprezentacija na Euru, ali i ostale logističke stvari, poput smještaja, transfera do borilišta, ali i mogućnosti dolaska navijača, jer kako su iz Saveza dali nagovijestiti veliko je zanimanje i interes naših navijača za ulaznice za Euro. Vršac nije daleko i sigurno će ljudi iz Slavonije, ali i ostalih krajeva lijepe naše htjeti otići i bodriti našu reprezentaciju.

O pozvanima i nepozvanima

Goluža je odgovorio i na nekoliko upita vezanih uz popis igrača na koje računa za ove tri utakmice. Naravno, upalo je u oči ponovni poziv Mirku Aliloviću, ali i izostanak Tončija Valčića, koji je bio standardni član: "Mirkova forma je bila takva kakva je bila. U tom trenutku su bili pozvani najspremniji, sada je i on opet na popisu. Što se tiče Valčića, priliku će umjesto njega ovaj put dobiti Bičanić, koji je u jako dobroj formi, a mislim da je Tončiju bolje da u ovom trenutku ostane u klubu, gdje neće gubiti treninge."

Croatia osiguranje Zagreb daje šest reprezentativaca, a Goluža je malo pojasnio kako vidi njihovu trenutnu formu: "Oni se polako dižu, u SEHA ligi, ali i u Ligi prvaka su na vrhu ljestvice. Dolazi nam u subotu susret s Barcelonom, gdje ćemo vidjeti koliko oni u ovom trenutku mogu dati."

"Veliki nedostatak nam je izostanak Čupića i Štrleka, ali prema mojim informacijama, oni su lagano počeli trenirati. Sve lagano ide svojim tokom i bez utakmica ne znam u kakvom će stanju oni biti. Uskočit će Ninčević, koji će napokon dobiti priliku da vidimo koliko može, jer je u dobroj formi u klubu. Za Vukića je bolje da u ovom trenutku ostane trenirati u klubu, jer niti on nije na vrhu forme nakon dugotrajne ozljede," pojasnio je stanje na krilnim pozicijama Goluža.

golužinih 19

Vratari: Mirko Alilović (Veszprem), Marin Šego (CO Zagreb), Nikola Blažičko (Lübbecke), Mate Šunjić (NEXE)

Krila: Ivan Ninčević (Fuchse), Hrvoje Batinović (Split), Zlatko Horvat (CO Zagreb), Vedran Zrnić (Gummersbach)

Pivoti: Igor Vori (Hamburg), Željko Musa (Gorenje), Marino Marić (CO Zagreb)

Vanjski igrači: Blaženko Lacković (Hamburg), Domagoj Duvnjak (Hamburg), Drago Vuković (Lübbecke), Damir Bičanić (Chambery), Ivano Balić (CO Zagreb), Jakov Gojun (CO Zagreb), Marko Kopljar (CO Zagreb), Denis Buntić (Kielce)

Prema izbornikovim riječima, bez obzira na ovaj popis od 19 igrača, koji su sigurno u fokusu izbornikova razmišljanja, svi ostali igrači su na širem popisu i čekaju svoju priliku ovisno o formi i nekim povredama, koje su neizbježne u današnjem rukometu. Na pitanje o Suliću izjavio je: Nisam bio u kontaktu, bez komentara sam na njegove nedavne izjave, a što se mene tiče i on je kao i neki ostali na mojem širem popisu."

Dobre igre Denisa Špoljarića u Njemačkoj ponovno su potaknule razmišljanja javnosti o njegovom povratku, ali Goluža je o tom pitanju ovako kazao: "Špoljarić je bio iznenađen mojim kontaktom, ali prema njegovom mišljenju on je ipak davno zatvorio tu priču oko povratka u reprezentaciju."

Iz slovenske lige poziv je dobio i pivot Gorenja Željko Musa, postavilo se pitanje prati li i ostale naše igrače koji nastupaju tamo, možda mlade Špelića i Tarabochiju u Mariboru. Ovakav je bio njegov odgovor: Pratim ja sve naše igrače. Ovaj popis od 19 igrača je blagoj prednosti. Dobro je za njih što igraju svih 60 minuta, a na njima je da nastave tako i da svojim igrama skrenu pozornost na sebe."

Za kraj je Goluža ovako najavio turnir koji je pred nama: "U kratko vrijeme očekuje nas puno posla. Uvijek sam bio optimista. Trebamo vidjeti što i gdje nedostaje, igrači u klubovima igraju u drugim sustavima, drugačije je u reprezentaciji. Kontaktirao sam i s više njihovih trenera tako da sam upoznat sa njihovim stanjem."

Pred hrvatskom rukometnom reprezentacijom je jak turnir, gdje će imati prilike osjetiti atmosferu domaćina nadolazećeg Eura, ali bit će ovo i prilika za izbornika da što više iskoristi utakmice i pruži priliku igračima koji nisu u dosadašnjem njegovom mandatu skupili previše reprezentativnih minuta. Europsko prvenstvo se bliži, a hrvatskoj reprezentaciji će svaka ovakva provjera biti odlična prilika da se na što bolji način pripremi za nadolazeće veliko natjecanje.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik22.10.2011. u 08:09
    Svaka cast na ovome-prosjecni Nincevic?! Covjeka koji je vec par sezona među boljim strijelcima Njemacke lige ti nazivas prosjecnim? Nase najbolje lijevo krilo uz Strleka,a po tebi bi vjerovatno Vukic trebal bit ispred njega!
    Obrisan korisnik
  • filipzok21.10.2011. u 22:27
    Imamo odlicnu ekipu samo Goluzu treba peomijenit.
    filipzok
  • Obrisan korisnik21.10.2011. u 21:02
    Šteta kaj nema Tončija,on je poznat kao "dieselas" ali kad dođe radnu temperaturu onda jako zahvalno odradi svoj posao, lako smo se odrekli Metličića nakon 2009. pa dan danas plačemo za njim.Naviše fali Sulić jer je to igrač koji može igrati sve obrambene formacije a ako pratite rukomet pogledajte... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.10.2011. u 20:19
    Pa ako ćemo pošteno dva najbolja golmana koja smo imali u zadnjih 20 godina su Bašić i Matošević,nakon njih dolazi Šola!Malo mi je čudno da je Mirko tek 1997 počeo braniti za rep.kad je imao 37 godina i igrao je do 2000 godine.Losert je dobro branio samo u Ateni,nakon toga bio je nikakav,ne računam... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Skopje21.10.2011. u 19:44
    Golmani do zadnjeg SP su bili dobri,nije niti Sola bio nesto posebno dobar golman ako cemo realno.Alilovic je bio los,prelos + i obrana je bila slaba,ali on je odlican golman.U Vespremu je odlican u frhunskoj je formi.Duvnjak igra lose,ok Duvnjak je na sp igrao ozljedjen,a tad mu nije ni u HSV-u... [više na forumu]
    Skopje