Rukomet

Stari rival Barcelona ponovno u Zagrebu

Damir Žbulj • subota, 22.10.2011.
Stari rival Barcelona ponovno u Zagrebu
Foto: Davor Sajko

Aktualni europski rukometni prvak, Barcelona, dolazi u Zagreb. Večeras u 20.15 sati, pred punom Arenom, rukometaši Croatia osiguranje Zagreba ugostiti će Barcelonu Intersport, u sklopu četvrtog kola Lige prvaka. Rukometni spektakl je zajamčen, no, zbog tragične smrti Iztoka Puca ova priredba ima i jednu drugu, humanitarnu dimenziju, jer će prihod od ulaznica biti namijenjen za pomoć njegovoj obitelji.

Humanitarni karakter ovog rukometnog spektakla u Zagrebu najavljivao se tjednima prije njegova održavanja. Susret Croatia osiguranje Zagreba i Barcelone, aktualnog europskog prvaka garantirao je punu dvoranu i bez posebnog poziva, ali, kako je prihod trebao biti namijenjen za pomoć u liječenju Iztoka Puca svi su jedva čekali 22. listopada i početak tog dvoboja. Nažalost, dva dana prije početka saznali smo tužnu vijest. Iztok je izgubio bitku s teškom bolesti, no, uspomena na njegov trag koji je ostavio u ovom sportu, nevjerojatan trag koji je ostavio u Zagrebu i Hrvatskoj ostat će zauvijek u srcima svih ljubitelja ovog sporta. Bio je nositelj sportskog uspjeha gdje god je sudjelovao. Kao dio zlatne generacije Zagrebaša odveo je klub na vrh Europe, a Hrvatskoj je u nasljeđe ostavio zlatnu olimpijsku medalju, prvu od njezine neovisnosti.

posljednji pozdrav Arene

Legenda hrvatskog, ali i svjetskog rukometa, Iztok Puc, nažalost je izgubio borbu s opakom bolesti. No, ovaj dvoboj s europskim prvakom Barcelonom i dalje je humanitarnog karaktera. Sva dobit od ulaznica bit će namijenjena za pomoć Pucovoj obitelji u ovim teškim trenucima. I Vi se možete priključiti s uplatom za pomoć obitelji, na žiro račun Hypo banke Zagreb: 250009 - 3103418680.

Najmanje što u ovom trenutku Zagrepčani, ali i svi koji su voljeli i poštivali ovog fantastičnog čovjeka i sportaša, mogu napraviti je doći u Arenu i s tribina ovog velebnog zdanja uputiti posljednji sportski pozdrav ovom velikanu i legendi rukometa. Nažalost, prihod od ulaznica neće biti utrošen kao pomoć za liječenje, ali humanitarni karakter utakmice je ostao jer će prihod biti uplaćen njegovoj obitelji.

Barcelona u Zagreb dolazi bez i jednog ovosezonskog poraza. U domaćem prvenstvu dijele vrh poretka s Atleticom iz Madrida dok je u skupini A Lige prvaka svladala bez nekih prevelikih problema i Chambery i Kadetten Schaffhausen i Sävehof. Zagrebaši su u skupini A u identičnoj poziciji s tri ostvarene pobjede, ali i istom gol razlikom. Prvi pravi ovosezonski test za CO Zagreb bilo je gostovanje u Švicarskoj, koje je uspješno odrađeno te će se protiv aktualnog europskog prvaka moći vidjeti koji su realni dosezi ove ekipe u novoj sezoni Lige prvaka.

Trener Zagrebaša Ivica Obrvan realno je najavio utakmicu. Svaki pozitivan rezultat bilo bi iznenađenje, ali i iznenađenja su moguća, u sportu i često dostižna. Uz maksimalan i pozitivan pristup ovoj utakmici, bez previše kalkulacija, treba se upustiti u borbu s europskim rukometnim velikanom pa na kraju i rezultatski uspjeh stigne kao nagrada. "Od utakmice očekujem pravi rukometni spektakl. Oni su najbolji igrački posložena ekipa, uz Kiel. Nemaju neku slabu točku, ali mi igramo kod kuće i uz punu dvoranu dat ćemo sve od sebe da izborimo pozitivan rezultat. Oni su ipak samo ljudi, ne lete po zraku, a mi ćemo se isto boriti, trčati te zašto možda ovaj put ne bismo i priredili neko iznenađenje," najavio je strateg zagrebačke momčadi.

Mađarski pivot u redovima hrvatskog prvaka, ljubimac zagrebačke publike, Gyula Gal nekoliko puta je sa svojim Veszpremom uspio na domaćem parketu iznenaditi Barcelonu, ali kako i on sam kaže, to je bilo moguće samo uz gromoglasnu i snažnu podršku navijača s tribina. "U našoj dvorani atmosfera je bila naš igrač više. Trebamo pomoć publike, treba nam taj još jedan dodatni igrač. Neka svi viču ajmoo Zagrebe," pozvao je Gal zagrebačku publiku da u Areni napravi odličnu rukometnu atmosferu uz koju će se lakše stići do pozitivnog rezultata.

Pascualovi planovi

Trener gostiju Xavi Pascual otvoreno je najavio kako očekuje osvajanje vrha skupine A pred nastavak natjecanja u ovosezonskoj Ligi prvaka, što znači da očekuje i pobjedu i u zagrebačkoj Areni: "Želimo osvojiti to prvo mjesto u skupini prije nastavka natjecanju u knockout fazi. Ako odigramo kvalitetno kao u srijedu protiv Valladolida imamo veliku šansu da već i u Zagrebu stignemo do pobjede." Barcelona je u srijedu odigrala susret sedmog kola svog nacionalnog prvenstva. Upisala je i sedmu pobjedu, a na domaćem parketu svladali su Valladolid s 32:23.

Barcelona je fantastično pokrivena na svim igračkim pozicijama. Iskusni Danijel Šarić, ali i odlični Šveđanin Johan Sjöstrand su na vratima, imena poput Ugaldea, Rocasa i Juana Garcie na krilima, ali tu su još i odlični Rutenka, Rus Igropulo, mlađi brat iz obitelji Entrerrios , Raul Entrerrios pa Viran Moros ili Mađar Laszlo Nagy. Naše pivote očekuje i borba s Dancem Nöddesbom i Francuzom Sorhaindom. Trener europskih prvaka Xavi Pascual ima na raspolaganju još nekolicinu mladih i izuzetno perspektivnih španjolskih rukometaša, poput Balaguera na desnom krilu ili Corralesa kao trećeg vratara te svakom pravom ljubitelju i poznavatelju rukometa sam pogled na čitav roster Španjolaca izaziva poseban resepkt.

"Igrati u Zagrebu uvijek je teško. Morat ćemo prikazati dobru partiju, kao što smo i prije dvije sezone, kada smo se neporaženi vratili kući," prisjetio se za EFE, španjolsku novinsku agenciju strateg Katalonaca. Pascual je svjestan kvalitete Zagrebove obrane, koja je primila manje golova od njih u dosadašnja tri odigrana susreta u skupini A Lige prvaka, ali posebno je pohvalio i napadački učinak dvojice hrvatskih igrača: "Lako se transformiraju iz 6-0 obrane u 5-1 ili čak 3-2-1, napad im predvode Marko Kopljar i Zlatko Horvat, koji su izuzetno učinkoviti na toj desnoj strani terena."

Zagrebaši i Barca imaju dugu i bogatu povijest međusobnih susreta kroz posljednjih 15-ak godina, sjećamo se svi onih legendarnih finala Lige/Kupa prvaka iz Ledenjače u 90-tim godinama prošlog stoljeća, kada su rukometaši Barcelone doslovno harali europskim rukometom. U posljednjem desetljeću samo su u dva navrata uzeli europski naslov, i to 2005., ali i ove godine, kada su finalu Final foura svladali Ciudad Real (današnji Atletico Madrid). Posljednja dva dvoboja između CO Zagreba i Barcelone datiraju iz proljeća prošle godine, kada su u osmini finala ovog istog natjecanja španjolski rukometaši bili bolji u oba navrata. U prvom susretu u Areni bilo je plus sedam za goste (26:33), dok je u uzvratu CO Zagreb pružio bolju partiju te se kući vratio samo s porazom od tri gola zaostatka (36:33).

Barcelona je i ove sezone apsolutni favorit, na samo za osvajanje prvog mjesta u skupini A, nego i za osvajanje, obranu naslova europskog prvaka. No, ovo će sigurno biti jedna posebna utakmica i svi navijači, ali i igrači zajedno sa stručnim stožerom nadaju se iznenađenju. Arena će biti puna, motiva neće nedostajati, a uz dobru i koncentriranu predstavu na terenu niti pozitivan rasplet ovog dvoboja nije nemoguće očekivati.

Liga prvaka, skupina A, četvrto kolo:
Croatia osiguranje Zagreb - Barcelona Intersport, 20.15 sati

Liga prvaka - Skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

4. kolo

IK Sävehof24:20Bosna BH Telecom
Chambéry 33:29Kadetten
RK Zagreb30:31Barcelona
1Barcelona 10336:245+9118
2RK Zagreb 10289:255+3416
3IK Sävehof 10291:300-910
4Kadetten 10309:283+268
5Chambéry  10276:270+68
6Bosna BH Telecom 10195:343-1480

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik22.10.2011. u 15:18
    ajmo Zagreb za Iztoka
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik22.10.2011. u 14:38
    Ja sam malo starij pa se sjećam nekih stvari,a to je idiotsko ponašnje navijača u drugom dijelu devedestih,kada je Iztok u dresu Celja dolazio igrati protiv Zagreba a skoro cijela dvorana mu je skandirala PRODANA DUŠO,pa čak i CIGANE.O tome sam pisao još i prije pa i sada ću,to je toliko jadno i... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Torca-Dubrava22.10.2011. u 12:28
    navijajte za IZTOKA ko nikad.....
    Torca-Dubrava
  • Obrisan korisnik22.10.2011. u 11:59
    Ljudi napunite Arenu ko nikad prije, ispostujte legenda naseg rukometa.
    Obrisan korisnik