Tenis

Đoković naišao na neočekivanu "minu"

Ivor Krapac • subota, 05.11.2011.
Đoković naišao na neočekivanu "minu"
Foto: Duje Bonačić

Japanac Kei Nishikori došao je do zasad najveće pobjede u karijeri u polufinalu ATP turnira iz serije 500 u Baselu. Sve bolji 21-godišnjak je za proboj u finale nanio tek četvrti ovogodišnji poraz Novaku Đokoviću, drugi u kojem je vodeći tenisač svijeta igrao do kraja meča. Nishikori će se u nedjelju sresti s Rogerom Federerom, koji je obavio očekivano u švicarskom dvoboju...

Priželjkivani ogled Novaka Đokovića i Rogera Federera u borbi za naslov u Baselu onemogućen je u prvom subotnjem polufinalu. "Krivac" za takav rasplet bio je Kei Nishikori, koji je s 2:6, 7:6(4) i 6:0 nadjačao svjetskog broja jedan, pronašavši put do pobjede u meču u kojem je bio dva poena do poraza (0:30) na servisu kod zaostatka od 5:4 u drugom setu. No, nakon što se dovukao do tie-breaka i izborio treći set, u odlučujućoj dionici sve je išlo samo u njegovom smjeru.

Đoković je, tako, upisao četvrti ovogodišnji poraz i pokvario i dalje fantastičan omjer na 67-4. U Baselu je igrao prve mečeve nakon što je sredinom rujna predao Juanu Martinu Del Potru u drugom setu u ogledu Srbije i Argentine u polufinalu Svjetske skupine Davis Cupa, a osim u tom dvoboju, još jedan poraz pretrpio je predajom zbog ozljede, kod zaostatka od 6:4 i 3:0 protiv Andyja Murraya u finalu Cincinnatija. Prvi ovogodišnji izgubljeni meč bio mu je onaj u polufinalu Roland Garrosa, kada ga je Roger Federer nadjačao sa 7:6(5), 6:3, 3:6 i 7:6(5).

Poraz Dodiga i Troickog

Vezane vijesti

Ivan Dodig i Srbin Viktor Troicki okončali su nastup u Švicarskoj porazom u polufinalu parova. Na pretposljednjoj prepreci su ih sa 6:2 i 7:6(5) zaustavili prvi nositelji, francusko-srpski dvojac Michael Llodra/Nenad Zimonjić.

Prvi tenisač svijeta je nakon ispadanja u polufinalu odao priznanje 21-godišnjem Japancu zbog odigranog u drugom i trećem setu, a stanje s bolnim ramenom, zbog kojeg nije igrao mjesec i pol, nije spominjao previše. "Malo sam izmijenio tehniku serviranja zbog te ozljede, možda sam i previše forsirao zbog problema koje imam", osvrnuo se poslije meča: "Vučem ozljedu još od US Opena i još me uvijek strah da će mi se nešto dogoditi s ramenom, ritam servisa mi trenutno nije dobar".

Ono što je prvi tenisač svijeta bio u stanju odigrati u Baselu nije bilo dovoljno da bi slomio Nishikorija, koji se nedavno najavio na azijskoj turneji, s polufinalima Kuala Lumpura i Masters 1000 turnira u Šangaju. Zadrži li sličnu formu i ostane li zdrav do veljače sljedeće godine, hrvatskim reprezentativcima neće biti lako nadjačati ga na gostovanju u Japanu u prvom kolu Svjetske skupine Davis Cupa.

Drugo subotnje polufinale nije donijelo iznenađenje. Roger Federer je sa 7:6(5) i 6:2 svladao Stanislasa Wawrinku, povisivši prednost u međusobnom omjeru sa slabije rangiranim sunarodnjakom na 10-1.

Federer će u nedjelju tražiti svoj peti naslov u rodnom Baselu, nakon što je već slavio 2006., '07., '08. i prošle godine. S Nishikorijem se dosad nije susretao.

ATP Basel, 5.11.2011., polufinale:
Nishikori (Japan, WC) - Đoković (Srbija, 1) 2:6, 7:6(4), 6:0
Federer (Švicarska, 3) - Wawrinka (Švicarska) 7:6(5), 6:2.

Parovi, polufinale:
Llodra/Zimonjić (Francuska/Srbija, 1) - Dodig/Troicki (Hrvatska/Srbija) 6:2, 7:6(5).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik06.11.2011. u 17:55
    bravo za tomi86
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.11.2011. u 15:26
    bravo nishikori,pozdrav od Hrvata diljem svijeta.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.11.2011. u 14:09
    pa i naši sportaši su uvijek ozlijeđeni kad izgube ili ne ostvare pravi rezultat...sjetimo se samo Janice pa Ivice i dalo bi se tu još nabrajat...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.11.2011. u 03:54
    pravo ime novaka đokovića je međica
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.11.2011. u 02:46
    a zasto bi to bila pobjeda hrvata? Nishikori je iz Hrvatske? nemoj bezveze provocirat ovo je sportski forum a ne politicki...
    Obrisan korisnik