Košarka

Slavlje Alkara nakon dva produžetka

Iz ŠSD Sinj:Mišo Gulić • subota, 03.12.2011.
Slavlje Alkara nakon dva produžetka
Foto: Mišo Gulić

Fantastičnu košarkašku predstavu pružili su gledateljima košarkaši Alkara i Križevaca, a nakon dva produžetka i nevjerojatne drame bodovi su ipak ostali u Sinju. Bila je to utakmica koja je još jednom pokazala što to košarku čini, dozvolit ćete, najljepšim sportom na svijetu, a nakon niza preokreta te sjajnih poteza s obje strane, pune dvorane i pljeska za obje momčadi, iz trošne sinjske dvorane opet je, po tko zna koji put, poslana poruka kako treba pružiti šansu momcima iz A1 lige.

Alkar - Križevci PF 92:87

Sinj, ŠSD Sinj, gledatelja:900
Suci: Radojković (Split), Sušanj (Rijeka), Hadžić (Pula)

Alkar: Vrančić, Modrić S., Anzulović, Modrić M.(10), Bubalo (20), Tešija, Gaurina (13), Lozančić (18), Rogić (18), Ćurković, Župić (10), Kanaet (3).
Trener: Damir Domazet

Vezane vijesti

Križevci PF: Glavinić (6), Gligora (10), Sertić (4), Čusek, Žitko (24), Hrkač, Jurlina, Svoboda (15), Zrnić, Buva (10), Čolak (18), Grgat.
Trener: Tihomir Bujan

S po četiri koša Lozančića s jedne i Čolaka s druge strane Alkar i Križevci su započeli dvoboj, no u narednim minutama raspoloženom Čolaku se priključio Žitko pa su gosti nakon pet minuta igre imali dvostruko više koševa na kontu (6:12). Alkar se tada budi pa serijom 7-0 u 8. minuti prelazi u vodstvo od 13:12. Do kraja četvrtine Lozančić je s nekoliko atraktivnih poteza dignuo publiku na noge, a četvrtinu su Sinjani zaključili u svoju korist rezultatom 19:17.

Na otvaranju drugog perioda košem Lozančića Alkar odlazi na plus četiri (21:17), da bi Križevčani ubačajima Čolaka i Buve rezultat preokrenuli u svoju korist (21:22). Sinjani potom odgovaraju novom serijom 6-0, za 27:22, a gosti se tricom Žitka preko ruke vraćaju u egal, da bi vezanim koševima Gligore u 15. minuti prešli i u vodstvo od 28:29.

Križevčani potom preuzimaju inicijativu, raspucao se Žitko (18 koševa do poluvremena), a u nekoliko navrata imali su i po četiri koša viška, no, domaći su uvijek imali spreman odgovor i nisu gostima dopuštali značajniji rezultatski odmak. Nekoliko sekundi prije kraja Lozančić je s crte za slobodna bacanja smanjio na minus jedan (37:38), ali u posljednjoj sekundi Buva svojim šestim košem postavlja 37:40, rezultat s kojim se otišlo i na odmor.

Alkar je sjajno otvorio drugi dio i serijom 8-0 prešao u vodstvo od 45:40, a gostujuću post, nakon četiri minute igre u nastavku, prekida Svoboda, dok u istoj minuti dolaze i na svega minus jedan (45:44). Odgovor Sinjana je bio silovit, Bubalo pogađa za dva te ubacuje i dodatno bacanje, da bi tricom Župića domaći otišli na, do tada, rekordnih plus sedam (51:44).

Roko Rogić, Alkar: "Susret je bio iznimno težak, jedan od najtežih koje sam ikad igrao. U prvom dijelu sam se koncentrirao na obranu, ali u nastavku mi se otvorilo pa sam zabio neke šuteve iz dosta teških pozicija. Tijekom cijele utakmice sam imao taj osjećaj da mogu i na kraju se to pokazalo u punom obimu."

Franjo Bubalo, Alkar: "Presretan sam. Dobili smo jako teškog protivnika, a posebno sam sretan radi ove divne publike i našeg trenera. Ovo nam je velik poticaj za dalje."

Ivan Grgat, Križevci: "Alkar je zasluženo pobijedio, iako smatram da su nam nekoliko puta nudili ovu utakmicu, ali mi je nismo znali uzeti pa smo na kraju poraženi. Tragično je da mi u već treći put igramo katastrofalne produžetke i dopuštamo protivniku da pobijedi. Pljesak na predstavljanju me ugodno iznenadio, jer dugo nisam bio u rodnom kraju pa sam mislio da su me možda i zaboravili. Hvala mojim Sinjanima."

U posljednjoj minuti treće četvrtine košem Gaurine Alkar je imao i devet koševa viška (58:49), ali ponovno gosti pogađaju dvicu u posljednjoj sekundi za 58:51.

Dvjema tricama Svobode i ubačajima Sertića i Čolaka na otvaranju posljednje četvrtine Križevci preuzimaju vodstvo (60:61), ali odmah u sljedećem napadu Gaurina tricom vraća vodstvo domaćima. Alkar potom preuzima konce igre u svoje ruke te u naredne tri minute, prvenstveno zahvaljujući Rogiću, ponovno stvara osjetniju prednost od sedam koševa viška (72:65).

Nisu se gosti tada predali, dapače, nekoliko dobrih obrambenih reakcija i odličnih rješenja u napadu doveli su ih do rezultata 75:73, koliko je bilo minutu i pol prije kraja.

Potom je uslijedila uzbudljiva završnica u kojoj je Mirko Modrić neometan iz kuta promašio, da bi na drugoj strani terena, sekundu prije kraja, Svoboda pogodio za dva i izjednačio rezultat na 75:75 te svojoj momčadi omogućio produžetak.

Koševima Mirka Modrića i Župića Alkar se početkom prvog produžetka odvaja na 79:75, ali tada ne koriste nekoliko napada za povećanje vodstva, što gosti kažnjavaju tricama Čolaka i Svobode za plus dva (79:81). 25 sekundi do kraja Rogić pogađa tricu i vraća prednost na sinjsku stranu, ali potom domaći čine prekršaj na Žitku koji pogađa oba bacanja pa se prednost, devet sekundi do kraja, ponovno seli na gostujuću stranu (82:83).

Križevčani potom rade brzi faul, Bubalo promašuje prvo, ali pogađa drugo bacanje za 83:83. Gostima je ostalo sedam sekundi za napad, ali griješe pri izvođenju lopte pa Sinjani dolaze u priliku riješiti susret u svoju korist, međutim, Župić ne pogađa, a to je pak značilo novi produžetak.

Vrlo nervozna igra obilježila je prve dvije i pol minute drugog produžetka s po tek dva koša na svakoj strani, a zatim Rogić iz dvije iznimno teške situacije postiže pet koševa za vodstvo Alkara od 90:85, minutu i pol prije kraja. Košem Glavinića gosti su smanjili na 90:87, ali više od toga nije išlo pa su Sinjani slavili novu pobjedu, rezultatom 92:87.

Sinjane su do treće pobjede predvodili Franjo Bubalo s 20 koševa i pet asistencija, Jure Lozančić s 18 koševa i pet skokova te Roko Rogić s 18 ubačaja, šest skokova i četiri asistencije. S druge strane, najbolji u gostujućim redovima bili su Luka Žitko s 24 koša, 10 skokova i pet asistencija, dok je Frano Čolak dodao 18 koševa uz sedam skokova.

Domaći strateg Damir Domazet je, sasvim razumljivo, bio oduševljen konačnim ishodom. "Bila je ovo još jedna teška pobjeda, ali sve čestitke idu mojim igračima koji su odigrali odličnu utakmicu. Na kraju bodovi nakon dva produžetka protiv kvalitetnog protivnika, a s druge strane protiv slabijih protivnika smo slične završnice izgubili. Velika želja je bila presudna za ovu pobjedu."

Trener gostiju Tihomir Bujan je još jednom izgubio utakmicu koja je imala dva produžetka, što ga zasigurno nije učinilo "najsretnijim" čovjekom na svijetu: "Prije svega čestitke Alkaru na fer i korektnoj borbi te zasluženoj pobjedi. Utakmica je bila uzbudljiva za gledati, a pomalo je nevjerojatno da mi gubimo već treću utakmicu koja je otišla u produžetke. Najveću šansu smo imali na kraju prvog produžetka, ali nismo dobro odreagirali te smo kažnjeni u nastavku."

A-1 liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

9. kolo

Jolly JB88:69Split
Zadar101:62Dubrovnik
Slavonski Brod85:83Zabok
Alkar92:87 *Križevci
Vrijednosnice Osijek69:68Sonik Puntamika
1Zadar 164+309
2Jolly JB 155+97
3Split 146+76
4Zabok 119+40
5Slavonski Brod 1010-51
6Alkar 911-36
7Vrijednosnice Osijek 812+26
8Sonik Puntamika 812-32
9Kvarner 2010 812-64
10Križevci 812-72
11Dubrovnik 317-293
12Cedevita 000
13Cibona 000
14Zagreb 000

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik04.12.2011. u 00:00
    Bravo alkar, bravo navijaci, to je lijepo vidjet
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik03.12.2011. u 23:30
    AJJMMMOOOOO ALLKKKARRREEEEEE
    Obrisan korisnik