Nogomet

Nakon prvih golova red je na bod(ove)?

Ante Dubravac • srijeda, 07.12.2011.
Nakon prvih golova red je na bod(ove)?
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Susretom protiv Lyona nogometaši Dinama završavaju svoj nastup u ovogodišnjem izdanju Lige prvaka. Nakon što su na Santiago Bernabeu zabili svoje prve pogotke u modrom taboru se nadaju da je vrijeme za osvajanje prvog boda.

Nogometaši Dinama u šestom kolu skupine D dočekuju Lyon i završavaju svoje ovogodišnje školovanje na fakultetu zvanom Liga prvaka. Iako je gotov tek zimski semestar dosadašnji rezultati u kojima Dinamo nije osvojio niti jedan bod u pet susreta pri čemu je postigao samo dva pogotka nisu dovoljni za upisivanje ljetnog semestra.

Utakmica protiv Lyona mogla bi biti vrlo neugodna za Modre ako u susret ne uđu maksimalno koncentrirani i motivirani. Naime, gosti još uvijek imaju priliku dohvatiti drugu poziciju u skupini, a za to im je potrebna što uvjerljivija pobjeda u Zagrebu te slavlje Kraljevskog kluba protiv Ajaxa. Svjestan te činjenice je i trener Krunoslav Jurčić: "Želim da igrači daju svoj maksimum, da izgledamo kao momčad, da se ne raspadamo niti u jednom trenutku."

Ipak, ako je suditi po dosadašnjim rezultatima može se reći da Lyon unatoč odličnim igračima u napadu ima velikih problema s realizacijom. Pomalo nevjerojatno zvuči podatak da su gosti u pet susreta postigli samo dva pogotka, oba Dinamu. Međutim trener Lyona Remi Garde vjeruje u svoju ekipu: "Čudo se može dogoditi, nije nemoguće da prođemo. Dinamo se nalazi u problematičnoj situaciji, realna je mogućnost da zabijemo koliko nam bude trebalo."

U momčadi Lyona od prve minute bi trebao nastupiti i hrvatski reprezentativac koji se oporavio od lakše ozljede: "Naravno da vjerujemo u prolaz i do zadnje sekunde se nećemo predati već ćemo pokušati zabiti što više golova kako bismo imali priliku za plasman u sljedeću fazu natjecanja."

Jurčić je i uoči posljednjeg susreta još jednom istaknuo neiskustvo njegove momčadi u Ligi prvaka: "Velika je razlika igrati Ligu prvaka nakon 12 godina i kada je igrati 12. put zaredom."

Trener

"Iskreno, osjećam laganu tugu u klubu zbog mogućnosti da ne nastavimo natjecanje u Ligi prvaka, a trener je uvijek kriv kada se ne ostvari zacrtani rezultat, ali nije me strah," izjavio je trener Lyona.

Francuski nogometni stručnjak Remi Garde dugo je vremena u Lyonu bio pomoćni trener ili trener za mlađe kategorije. Svoju igračku karijeru je zaključio 1999. godine u Arsenalu gdje je proveo tri sezone. Među Topnike je došao iz Strasbourga, a prije toga je u Lyonu proveo šest godina. Na početku sezone Uprava kluba je ukazala povjerenje ovom 45-godišnjaku pa je imenovan za prvog trenera momčadi.

Taktika i forma

U susret s Dinamom Lyon ulazi s dvije pobjede u nizu koje je ostvario u domećem prvenstvu. U posljednjem kolu su s 3:2 na domaćem terenu savladali Toulouse, a prije toga rezultatom 3:0 bili bolji od Auxerrea. Od šest pogodaka čak tri su djelo Lisandra Lopeza. Međutim prije toga gosti imaju vrlo šarene rezultate pa se zbog toga nalaze na četvrtom mjestu prvenstvene ljestvice sa sedam bodova zaostatka za vodećim Montpellierom. Za razliku od prvog susreta gostujući trener nema nikakvih problema sa sastavom: "Vratili su nam se dosad ozlijeđeni igrači Lisandro, Ederson, Gourcuff, nešto je bilo ozlijeđen i Bastos, ali sad je tu," izjavio je Dejan Lovren.

Ivan Kelava: "Kroz ovih šest utakmica ćemo steći veliko iskustvo i kada iduće godine ponovno uđemo u Ligu prvaka, a siguran sam da hoćemo, bit će nam lakše."

S druge strane Dinamo je suvereno preskakao sve prepreke u MAXtv Prvoj ligi sve do zadnja dva kola. Modri su nakon slavlja u Parku mladeži pobjegli Hajduku na deset bodova prednosti, ali je nakon toga došlo do opuštanja. Prvo je Dinamo unatoč igraču više odigrao samo 0:0 u Zaprešiću da bi u zadnjem kolu jesenskog djela prvenstva u Vinkovcima susret završio bez pobjednika 2:2 iako je Dinamo preokretom u drugih 45 minuta vodio do 87. minute. Što se taktičke postavke tiče Jurčić ima velikih problema s ozljedama, posebno u obrambenom dijelu ekipe gdje nedostaju Cufre, Tonel i Šimunić pa je Domagoj Vida ostao kao jedini pravi stoper.

Ključni igrači

Iako je teško izdvajati neka imena od gostiju se očekuje da od prve minute krenu otvoreno u želji da pokušaju zabiti što više pogodaka pa bi glavnu riječ na terenu trebali voditi Lisandro Lopez i Bafetimbi Gomis kojima će pomagati Yoann Gourcuff i Michael Bastos.

Na papiru najbolji igrači Dinama, Sammir i Badelj, daleko su od prave forme što se posebno može reći za Badelja koji već duže vrijeme pokušava vratiti svoju formu koja ga je dovela i do reprezentativnog dresa. Puno posla sigurno očekuje Ivana Kelavu koji je jedan od rijetkih igrača za kojeg se može reći da je zaslužio prolaznu ocjenu u dosadašnjem dijelu natjecanja. Međutim, možda će i najbitnije biti kako će odigrati najuža obrana, a tu Dinamo ima velikih problema zbog ozljeda.

Međusobni susreti

Jedini europski susret ova dva protivnika bio je u sklopu drugog kola ovogodišnje Lige prvaka i tada je Lyon kao domaćin bez većih problema došao do pobjede 2:0. Francuzi su sva pitanja oko pobjednika riješili u prvih 45 minuta. Prvo je u 23. minuti Bafetimbi Gomis iskoristio pogrešku Nikole Pokrivača i lijepim lob udarcem matirao Ivana Kelavu, da bi tri minute prije odlaska na odmor Bakary Kone nakon kornera postavio konačnih 2:0. U drugom poluvremenu Lyon je mirno kontrolirao utakmicu, a Dinamo je zaprijetio preko Domagoja Vide, Tonela i Jerka Leke međutim bez rezultatske promjene.

Vrijednost

Prema transfermarktu vrijednost Dinama procijenjena je na nešto više od 56 milijuna eura, dok je vrijednost Lyona gotovo 158 milijuna eura. Dva najskuplja igrača su Lisandro Lopez i Yoann Gourcuff, svaki je procijenjen na 20 milijuna, a samo tri manje je tržišna vrijednost vratara Huga Llorisa. Dinamovu svlačionicu predvodi Sammir s osam milijuna, a odmah iza njega je Milan Badelj sa vrijednošću od šest i pol milijuna eura. Od ostalih igrača samo su Šime Vrsaljko i Tonel procijenjeni na više od tri milijuna eura.

Liga prvaka, skupina D, šesto kolo:
Dinamo - Lyon 20:45 sati

Liga prvaka, skupina D

  • Rezultati
  • Ljestvica

6. kolo

Dinamo1:7Lyon
Ajax0:3Real Madrid
1Real Madrid 619:2+1718
2Lyon 69:7+28
3Ajax 66:608
4Dinamo 63:22-190

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik08.12.2011. u 00:43
    Hehe sjele 4 glave, a ko danas nije dobio mislim da nikad ni neće.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.12.2011. u 14:37
    pa sto ako izgube ? pa sto ako nas nabiju ?? pa u cemu je vise taj problem, hoce li ikad "navijac" Dinama biti zadovoljan, sramite se, Torcida puni stadio protiv Barcelone (3 ekipe) sa astronomskom cijenom ulaznice, puse zadnjih 7 godine kao nikada u povijesti kluba i opet ih bude 4-5k i pjevaju i... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • xavice07.12.2011. u 14:32
    lyon nije ni zaslužio proći dalje,odvratno igraju..ma da ne sumnjam da će nas danas pobjediti..a ako je istina da će vida i ademi biti stoperi..ademija kruno koristi 10 min čak i na njegovoj pravoj poziciji a sad mu se okreće kao ključu i rješenju..a vida u ligi prvaka i za repku je daleko od onog... [više na forumu]
    xavice
  • Obrisan korisnik07.12.2011. u 14:29
    Ja smatram da je jednostavno razlika u kvaliteti prevelika, ako ništa onda bar za 1 gol prevelika. Ja sam odigrao 200 kn na 2 (2.0) i 100kn na hendikep (3.5). Dinamo neće zabit gol jer brani Hugo, a Lyon će dat bar 1 zbog naše obrane, svaka čast Kelavi, ali nije ni on nekakav mesija. Naši u padu... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.12.2011. u 13:23
    upada u oči podatak da je lyon u ligi prvaka zabio samo dva gola i to jedan nakon nebulozne pogreške pokrivača i drugi iz kornera,nakon faula... a sad bi oni htjeli zabit "mnogo" golova dinamu...realno, dinamu fali jedan igrač(stoper) ostali su tu, prvi put se nisu razmetali sa izjavama... [više na forumu]
    Obrisan korisnik