Zimski sportovi

Uživo: Dame imaju prednost

Sa Sljemena:Antonija Pavlić • utorak, 03.01.2012.
Uživo: Dame imaju prednost
Foto: Kristijan Komarica

Ne možete biti na Sljemenu i uživo bodriti najbolje svjetske slalomašice? Niste u mogućnosti pratiti niti televizijski prijenos? Zato je i ove godine s vama vrijedna sportnetova skijaška ekipa u sastavu Josip Tolić, Kristijan Komarica, Davor Sajko, Ivan Lacković, Ana Legradi i Antonija Pavlić te će uživo prenositi sve što se događa na Crvenom spustu.

15:46 Svoj zadatak odradilo je prvih trideset natjecateljica. U vodstvu je i dalje Marlies Schild, druga je Tina Maze, a treća Michaela Kirchgasser. Čujemo se prije druge vožnje!

15:38 Pozdravili smo u cilju i Snježnu kraljicu iz 2010. Sandrine Aubert, ali Francuskinja po prelasku ciljne ravnine nije imala previše razloga za slavlje. Kako je i sama istaknula, još se uvijek traži nakon prelaska na duže skije...

15:35 Mlada Amerikanka Mikaela Shiffrin nije uspjela doći do cilja. Senzacija ove skijaške sezone, šesnaestogodišnjakinja koju sve češće uspoređuju s Janicom Kostelić, krenula je odlično, ali baš kao i naša Jana u svom je prvom nastupu nešto prije prvoga prolaza gotovo neprimjetno haklala kolac. Slučajnost? Šalu na stranu, velika šteta što Shiffrin nećemo gledati u drugoj vožnji.

INFO Dobili smo i službeni podatak organizatora o broju gledatelja koji uživo prate osmi "Vip Snow Queen Trophy". Na početku prve vožnje na Sljemenu se okupilo oko 7.000 ljudi, no navijači ipak još uvijek pristižu. Tomislavov dom, sub press centar u ciljnoj ravnini i ostale prostore predviđene za njih, okupiralo je i oko 500 predstavnika medija.

15:24 Petnaest najboljih slalomašica svijeta prošlo je stazu u prvoj vožnji. Najbolji rezultat u odnosu na prethodno javljanje ostvarila je Austrijanka Michaela Kirchgasser, dodatno "zagolicavši" borbu koja se sprema u drugoj vožnji. Sa zaostatkom od 1.16 pripalo joj je treće mjesto. Vodeća skijašica Svjetskoga kupa Lindsey Vonn odvozila je preoprezno (+3.02).

15:19 Velika francuska skijaška nada Nastasia Noens probila se na četvrto mjesto te uključila u borbu za najviše pozicije; njezin zaostatak iznosi sekundu i 31. Vidjeli smo i prvo odustajanje - nesretnica je imenom i prezimenom Marie-Michele Gagnon (Kanada).

15:14 Vjetar je malo potjerao maglu s vrha staze pa šansu sada koriste skijašice iz druge jakosne skupine. Na treće mjesto tako je izbila Šveđanka Maria Pietilae-Holmner (+1.24), a peto Talijanka Manuela Moelgg. Titulu skijašice s najvećim zaostatkom za Schild preuzela je olimpijska pobjednica Šarka Zahrobska, a tik do nje nalazi se Kathrin Zettel.

15:08 Tanja Poutiainen kazala je prije utrke kako može pobijediti Schild. "Pa nije ona nedodirljiva", rekla je simpatična Finkinja. No, čini se da trenutačno ipak jest. Prva sljemenska kraljica akumulirala je zaostatak od 1.38, a u prvu pratilju "zastrašujuće" Austrijanke promovirala se, očekivano, Slovenka Tina Maze (+0.90). U cilju je i Veronika Zuzulova, ali s najvećim "plusom" - 2.48.

15:03 Crveni spust "isprobale" su prve dvije skijašice. Höfl-Riesch, Njemica koju je zadnjih dana napala viroza, ostvarila je vrijeme 1:01.00, ali Marlies Schild "od šuba" ju je i to uz nekoliko manjih problema, "zamrznula" na 1.66 sekundi.

14:58 Anči javlja da je staza mekana, ali njezino je stručno mišljenje kako bi ipak trebala izdržati. Također, magla bi gledateljima, ali i samim skijašicama, mogla malo "pokvariti doživljaj".

14:55 Sve je spremno za početak utrke. Za nekih pet minuta na stazu će izaći Marija Höfl-Riesch, a s kamerom na kacigi u cilju je već naša Ana Jelušić.

Dobar dan svim Sportnetovcima!

Tradicionalna siječanjska utrka Audi Svjetskoga kupa "Vip Snow Queen Trophy" odbrojava minute do svoga osmog izdanja. Vrpcu će prerezati najbolje svjetske slalomašice, kojih se ove sezone u Zagrebu skupilo 74, a dolaze iz 22 zemlje i sa četiri kontinenta. Prvi put, ipak, sljemenski navijači na "natjecateljskoj stazi" neće moći navijati za hrvatske predstavnice. Ana Jelušić pauzira godinu, Nika Fleiss umirovila se od aktivnoga skijanja, dok se Sofija Novoselić nedavno ozlijedila.

Sve što trebate znati o prvoj utrci zagrebačkog programa, ali i kronologiju ovoga natjecanja, možete pročitati u tekstu "Sljeme je spremno za najbolje", a ono najbitnije ponovit ćemo i u ovome "zagrijavanju" pred utrku.

Vip Snow Queen Trophy peta je slalomska utrka sezone, a u svim dosad održanima u Aspenu, Courchevelu, Flachauu i Lienzu uvjerljivo je slavila Marlies Schild. Austrijanka je usto i trostruka sljemenska pobjednica te braniteljica naslova, a ove sezone "lovi" svoj prvi četverostruki trijumf na jednoj od utrka Svjetskoga kupa. Najveće izazivačice bit će joj Tina Maze, Slovenka koja je trenutačno u sjajnoj slalomskoj formi, uvijek opasna Njemica Marija Höfl-Riesch,Kathrin Zettel te prva zagrebačka "kraljica" Tanja Poutiainen.

U ukupnom poretku Svjetskoga kupa situacija je sljedeća: lijepo vodstvo drži Amerikanka Lindsey Vonn, druga je Schild (+172 boda), a treća Anna Fenninger (+368). Slalomski crveni startni broj čvrsto stišće Schild, 193 boda manje akumulirala je Tina Maze, a treća pozicija pripada Kathrin Zettel.

Staza je pripremljena i tretirana solju te kiša koja je padala noću nije ugrozila održavanje utrke. Premda se mnogi boje kako će nakon prvih nekoliko skijašica "puknuti", predsjednik Hrvatskoga skijaškog saveza Mišo Glavić pred TV kamerama otklonio je takvu mogućnost: "Staza je spremna; delegat FIS-a potvrdio je kako je sve u redu pa ju pred kraj nismo morali dodatno zalijevati. Po padini se čuje zvuk skija, rubljenja, što znači da je staza dovoljno čvrsta i da će izdržati prolazak svih skijašica."

Nagradni fond utrke isti je i za skijaše i za skijašice. Od toga najviše pripada prvoplasiranima (pobjednici 42 tisuće eura, drugoplasiranoj 21 tisuću, trećeplasiranoj 10 tisuća i tako sve do tridesete koja će na bankovni račun zaprimiti 500 eura.) Spomenimo još i da je analiza FIS-a pokazala da je muška sljemenska utrka 2011. godine bila najgledanija u prijenosima uživo u Svjetskome kupu, dok je žensko izdanje odmah iza austrijskoga Semmeringa. Veliko je to priznanje organizatorima ovoga elitnog događaja.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!