Rukomet

Dan žalosti

Ivana Strahija • subota, 28.01.2012.
Dan žalosti
Foto: EPA

Trebao je petak biti dan slavlja za sve koji u Hrvatskoj vole sport, no iz praktički neobjašnjivog razloga sve se pretvorilo u dan žalosti. I teško je sada utješiti se borbom za "samo" broncu.

Kad je hrvatski kriptonit, ekipa Francuske, pokazala da je igru ostavila na Champs-Elyseesu, razbuktao je plamičak u srcu svakog ljubitelja rukometa, da Hrvatska ovaj puta zbilja može do europskog zlata. Kad je potom ispalo da se u polufinalu igra protiv Srbije, čije su mane "vidljive iz aviona", o kojoj se sve zna, a posebno kako točno treba igrati da se uđe u borbu za to zlato koje nedostaje, mnogi su pozvali prijatelje na gledanje utakmice i slavlje.

Samo, nije bilo ničega za slaviti.

Nakon prvog poluvremena, u kojem je Hrvatska bila u vodstvu, no nije ga mogla značajnije povisiti zbog zapucanih zicera, ipak su oni pred malim ekranima bili optimisti, vjerujući kako Srbija nema snage za još 30 minuta takvog tempa. Međutim, Srbi su tempo spustili na brzinu koja je njima bolje odgovarala a Hrvati su nemoćno gledali kako im domaćini otimaju šansu za finale. Stanić je na golu proradio i utjerao dodatnu nesigurnost u ruke hrvatskih strijelaca, koji su promašili sve što se dalo. Nakon +5 u 53. minuti, svima je bilo jasno da je hrvatsko zlato u Beogradu samo nedosanjani san.

U "onoj drugoj" utakmici, Danci su živjeli opasno u završnici. U 38. minuti imali su +5, razliku koja im je trebala omogućiti da bez stresa uđu u finale, no neumorni Španjolci nisu se predavali već su do 58. minute uspjeli izjednačiti. Prevagu je tada odnio ponajbolji igrač u danskim redovima, Mikkel Hansen, koji je pogodio za 25:24, čime je završena utakmica.

Za peto mjesto, i olimpijske kvalifikacije, se pak borila Makedonija protiv Slovenije. Nakon prvog poluvremena i 16:12 za Makedonce, činilo se da je tu priči kraj, no Slovenci su imali još nešto za dodati. Izjednačuju na 18:18, a zatim prelaze u vodstvo, pa su Makedonci morali naporno raditi da se vrate u igru. Prevagu su odnijeli vratar Ristovski, koji je obranio slovenski penal, i makedonski heroj Kiro Lazarov, koji je u ključnom trenutku postigao ključne golove. Ipak, po nekim kalkulacijama, i Slovenci mogu do olimpijskih kvalifikacija, samo moraju navijati da se Srbi ovjenčaju zlatom.

Utakmica dana

Za Hrvate nije bilo druge utakmice do one u 20.15 sati. Iako je poraz sastavni dio sporta, jako se teško pomiriti s time kad je sasvim očito da hrvatska reprezentacija nije dala svoju najbolju igru onda kad je to najviše trebalo. Finale prije finala Hrvati su izgubili, a igračima, no i navijačima, sad preostaje pomiriti se s time i krenuti po broncu. Koja, ruku na srce, nije nimalo loša, o čemu bi trebalo pitati Francuze, aktualne prvake u svim rukometnim natjecanjima, koji su se oprostili od Eura prije no što ih je itko stigao pitati bi li ih treće mjesto zadovoljilo.

Igrač dana

Srbijanski vratar Darko Stanić u prvom je poluvremenu imao mizernih 1/12, u drugi dio je ušao kao suvereni vladar svojih šest metara. One lopte koje Hrvati nisu promašili obranio je Stanić i time otvorio svojim suigračima put do ulaska u finale.

Tragičar dana

Žarko Šešum, srednji vanjski Srbije, nije mogao proslaviti sa svojim suigračima povijesni uspjeh. Netko od srbijanskih navijača je naime, u želji da povrijedi Slavka Golužu i Ivana Balića na klupi Hrvatske, zavitlao flašu vode – ravno u oko Šešuma. Igraču pomoć nisu mogli pružiti prisutni liječnici već je bila potrebna hitna intervencija u bolnici, a nepoznato je još kakav će ishod nemili događaj imati.

Izjava dana

Vratar Srbije Darko Stanić je nakon utakmice rekao: "Na početku smo svi bili kao blokirani, a i ja sam ušao u loš ritam. Obranu smo loše igrali, no srećom ni Hrvati je nisu igrali puno bolje pa smo kroz dobar napad održavali priključak. Na poluvremenu smo se sabrali i smirili, a ja sam sebi rekao 'Daj više, ne može ovako! Saberi se! Na tribinama je 20 tisuća navijača i moramo ovo iskoristiti sad ili nikad'. Presretan sam što smo uspjeli pobijediti."

Euro 2012. - Skupina II

1Španjolska (+3)3143:130+139
2Hrvatska (+4)3137:128+97
3Slovenija (+2)3153:156-34
4Mađarska (+3)3125:130-54
5Island 3143:146-33
6Francuska 3128:139-113

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik29.01.2012. u 18:47
    zasto sam ja bahat i ne objektivan, zato jer sam rekao da hrvatska ekipa nije previse stara, a prosle godine su po prosjeku godina od nas bili bolji argentina i cile, ili zato sto sam rekao da su nasi juniori prije 3 godine suvereno osvojili zlato na SP a onda su najstariji imali 19 godina i... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.01.2012. u 18:08
    I neče biti na moju žalost (kako si napisao) jer sam ja za razlku od tebe - objektivan i neutralan. A tebi bi možda malo manje bahatosti napravilo malo manje problema sa samim sobom - ne bi se toliko sekirao, kad nisu baš tvoji najbolji.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.01.2012. u 18:07
    U redu, kad ti kažeš - ali sjeti se šta sam rekao danas...u budučnosti. Možda več na OI - koliko ste jaki i mladi...možda griješim, možda....
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.01.2012. u 13:20
    Eto kako pogrešno razmišljaš. Prvo osudiš ponašanje u Zadru pa ga onda opravdaš.  To ti je isto kao da ja kažem da mi Srbi nikog nismo napali u drugom svjetskom ratu nego smo se branili, meni je pola porodice pobijeno u Jasenovcu, pa je sad legitimno i razumljivo ako ja nekog Hrvata prebijem... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.01.2012. u 11:20
    hrvatska je bila velesila kazes ti, i jos bacis izjavu da padamo zbog starosti ekipa, ovime si upravo dokazao koliko malo znas o hrvatskom rukometu...hrvatskoj su od 2003 i SP ostala u ekipi 3 igraca koji su onda igrali, pa duvnjak je sad mladji nego sto je bio balic 2003 kad su bili svjetski... [više na forumu]
    Obrisan korisnik