Rukomet

(Opet) najbolji Kopljar

Pripremili:Ivana Strahija, Damir Žbulj, Zvonka Keliš • ponedjeljak, 20.02.2012.
(Opet) najbolji Kopljar
Foto: Davor Sajko

U sedam dana od prošlog Kockastog kutka hrvatski rukometaši razasuti diljem Europe odradili su obaveze u nacionalnim prvenstvima i kup natjecanjima, ali baš nijedan rezultat ne može zasjeniti uspjeh Zagrebaša koji su pobijedili u Barceloni.

Igrač vikenda

Marko Kopljar (CO Zagreb): Bilo bi nepravedno izdvojiti nekog pojedinca iz sastava Zagrebaša u pobjedi nad Barcelonom, no, Marko Kopljar bio je prvi strijelac pobjedničkog sastava. Ali, što je i najvažnije, Kopljar je pokazao odlučnost i hrabrost u tom dvoboju, baš kao i onom fenomenalnom nastupu u Srbiji protiv Francuza. Najbolji desni vanjski proteklog Eura u sedam je navrata svladao Šarića, a neumorno je obavljao i sve svoje obrambene zadaće. Kopljar se još jednom dokazao na velikoj sceni, protiv velikog suparnika. Tko se sada više sjeća onog posljednjeg napada protiv istog suparnika u listopadu prošle godine u zagrebačkoj Areni?

Forma u usponu

Marin Šego (CO Zagreb): Vratar Zagrebaša još je jednom potvrdio kako se trenutno nalazi u dobroj formi. Nakon što je, bez obzira na poraz, odlično branio i u švedskoj protiv Sävehofa, nastavio je u vrhunskom izdanju i protiv Barcelone. Upisao je 13 obrana, a neke su bile izuzetno bitne, u ključnim momentima utakmice. Bit će iznimno važno za ovosezonske europske ambicije CO Zagreba da ovu razinu forme prenese i u knock-out fazu Lige prvaka.

Zlatko Horvat (CO Zagreb): Hrvatski prvak proteklog je tjedna imao tek jedan zadatak, slomiti aktualnog prvaka Europe na njegovu terenu. Iako pomalo iznenađujuće, rukometaši Zagreba uspjeli su u tom podvigu te su upisali minimalnu, ali prvu pobjedu protiv velike Barce. Kapetan Horvat ponovno je bio jedna od najboljih Zagrebovih igrača na terenu te je sa stopostotnim učinkom postigao šest pogodaka koji su ga vratili na treće mjesto liste najboljih strijelaca Lige prvaka. Na prvom mjestu sada se nalazi Sulc s 59 bodova, a slijede ga Hansen s 56 te Horvat s njih 55.

Na standardnoj razini

Ivan Ninčević (Füchse): Reprezentativno lijevo krilo proteklog tjedna odradilo je dva nastupa. U bundesligaškom dvoboju protiv Magdeburga ponovno je Ninčević bio najefikasniji pojedinac dvoboja. Zabio je šest pogodaka, bio siguran realizator sedmeraca te tako svoj sastav predvodio do nove pobjede i očuvanja fenomenalne druge pozicije na ljestvici. U dvoboju Lige prvaka kod Atletico Madrida, berlinski sastav je nakon velike borbe ipak upisao gostujući poraz, a Ninčević je u dva navrata zatresao protivničku mrežu.

Domagoj Duvnjak (HSV): Momčad aktualnog njemačkog prvaka, HSV Hamburga, u 20. Je kolu rukometne Bundeslige osigurala uvjerljivu pobjedu nad Eintracht Hildesheimom, a Domagoj Duvnjak se tom prilikom četiri puta upisao u strijelce. Četvrtak je, pak, Hamburgu donio domaću utakmicu Lige prvaka u kojoj im je u goste stigao slovenski Cimos Koper. Slovenci su uspjeli izboriti podjelu bodova, a Dule je postigao tek jedan pogodak.

Željko Musa (Kielce): Musa se i dalje dobro snalazi u novoj sredini te je u pobjedi svog kluba nad danskim Bjerringbroom postigao tri pogotka. Za Ligu prvaka Musa se zagrijao u utakmici protiv PBS Juranda u 18. kolu nacionalnog prvenstva, no postigao je svega jedan pogodak u pobjedi od 33:25. Kielce je još bez poraza u poljskom prvenstvu.

Vedran Zrnić (Gummersbach): Rukometaši Gummersbacha u 20. su kolu rukometne Bundeslige ugostili momčad Melsungena te su stigli do nove pobjede i bodova. Hrvatsko desno krilo, Vedran Zrnić ponovno je bio jedna od najboljih strijelaca svoje momčadi, naime, postigao je šest pogodaka. I u Europi su igrači Gummersbacha imali posla proteklog tjedna. Nakon što su kod kuće u osmini finala Kupa pobjednika kupova uvjerljivo bili bolji od Arendala, svoju su ukupnu pobjedu potvrdili i u subotu na gostovanju. Kapetan Zrnić ovoga je puta u pobjedu svoje momčadi ugradio četiri gola.

Marino Marić (CO Zagreb): Momčad CO Zagreba proteklog je tjedna stigla u Barcelonu u sklopu devetog kola rukometne Lige prvaka te se kući vratila s minimalnom pobjedom i dva boda. Hrvatski kružni napadač, Marino Marić, u pobjedu svoje momčadi ugradio je dva pogotka.

Petar Metličić (Celje PL): U visokoj prvenstvenoj pobjedi njegovog sastava (49:18) proteklog tjedna protiv nedorasle ekipe Šmartnog, nije bilo previše potrebe za Metličićevim angažmanom, koji je veći dio dvoboja dobio priliku za odmor. Preko vikenda su Pivovarčani u uzvratnom susretu osmine finala Kupa pobjednika kupova svladali danski Arhus Handbold. Iako se Metličić nije upisao u listu strijelaca, svojom igrom pridonio je slavlju Celjana i prolazu u idući krug tog europskog natjecanja.

Manuel Štrlek (CO Zagreb): CO Zagreb ove je subote stigao na gostovanje aktualnom prvaku Europe te se kući vratio s prvom pobjedom nad Barcelonom i dva boda. Zagrebovo lijevo krilo Barcinu je mrežu u tom susretu zatresao četiri puta.

Igor Vori (HSV): Aktualnog njemačkog prvaka ove je nedjelje, u sklopu 20. kola Bundeslige, dočekalo gostovanje kod Eintracht Hildesheima na kojem je momčad HSV Hamburga pokazala što zna te je uvjerljivo slavila. Hrvatski kružni napadač, , svojoj je momčadi pomogao s tri postignuta pogotka. Liga prvaka, pak, nije bila najsretnija za HSV koji po prvi puta nije ostvario pobjedu. Naime, u goste im je stigao slovenski Cimos Koper koji se potom kući vratio s osvojenim bodom, a Vori je u novom susretu ponovno tri puta zatresao protivničku mrežu.

Drago Vuković (Lübbecke): Vuković je i dalje gotovo redovito najefikasniji pojedinac svog sastava, no njegov Lübbecke nikako da se pomakne iz sredine poretka njemačkog rukometnog prvenstva. Proteklog tjedna doživjeli su neugodan domaći poraz od Lemga, koji ih je u izravnom dvoboju za priključak gornjem domu tablice nadvisio s četiri pogotka viška. Hrvatski reprezentativac zabio je šest golova, ali nije to bilo dovoljno za slavlje njegove ekipe.

Jakov Gojun (CO Zagreb): Rukometaši CO Zagreba u subotu su imali težak zadatak, naime, gostovali su u palači Blaugrana gdje su stigli do prve pobjede nad aktualnim prvakom Europe i Španjolske. Jakov Gojun našao se u početnom sastavu trenera Ivice Obrvana te se i tri puta upisao u strijelce.

Forma u padu

Ivan Čupić (Rhein-Neckar Löwen): Čupić je dva puta svladao protivničkog vratara u laganoj prvenstvenoj pobjedi protiv slabašnog Hannover-Burgdorfa. Za vikend je kod Lavova gostovala Eskilstuna Guif, vodeća momčad švedskog prvenstva, u uzvratnom dvoboju osmine finala Kupa EHF. Čupić je u pobjedi 39:36 sudjelovao s tri pogotka, a njegov sastav se nakon velike borbe, s ukupnih +4, plasirao u četvrtinu finala tog natjecanja.

Robert Markotić (Nexe): Markotić je protiv Magdeburga, u uzvratu osmine finala Kupa EHF-a, postigao samo jedan gol. Velika šteta, jer je drugi gol desnog vanjskog igrača Nexea mogao biti onaj koji bi Našičanima donio povijesni uspjeh i izbacivanje njemačkih prvoligaša iz natjecanja. U zadnjoj minuti, na 22:20 za Nexe, Markotić nije iskoristio dobro izrađeni napad već je Gustavsson obranio njegov šut i poslao Našičane iz natjecanja. U laganoj utakmici Nexea protiv Bosne u 16. kolu Regionalne lige, odigranoj na Valentinovo, Markotić je imao dva pogotka.

Denis Buntić (Kielce): Poljski prvak slavio je u devetom kolu Lige prvaka s uvjerljivih 37:26. Hrvatski desni vanjski u pobjedu je ugradio dva gola, što je i dalje ispod njegovog očekivanog učinka. Tri gola Buntić je postigao i u utakmici koja je prethodila odlasku u Dansku, protiv momčadi u Ciechanowu, te je pobjedi od 33:25 dodao tri svoja pogotka.

Venio Losert (Ademar Leon): Momčad Ademar Leona, nakon prošlotjedne uvjerljive pobjede, ponovno osvaja tek bod na gostovanju. U 18. kolu španjolskog rukometnog prvenstva remizirala je, naime, s momčadi Anaitasune, a hrvatski reprezentativac Venio Losert upisao je tek dvije obrane od 12 udaraca upućenih u njegov gol. Nakon što je protekle nedjelje u Ligi prvaka minimalno slavila nad Karabatićem i ostatkom društva iz Montpelliera, momčad Ademar Leona, ove je nedjelje uvjerljivo poražena na gostovanju kod Kiela. Trener Isidoro Martinez Losert je dao pola sata na golu španjolske momčad, a Venio je za to vrijeme sakupio pet obrana.

Mirko Alilović (Veszprem): Hrvatski vratar je u porazu Veszprema u Rusiji, u devetom kolu Lige prvaka, imao svega šest obrana od trideset šuteva upućenih na njegov gol, imao je svega dvadeset posto obrana, što nije dovoljno da bi se ekipi ozbiljno pomoglo.

Damir Bičanić (Chambery): U utakmici protiv švicarskih Kadeta Chambery je upisao svoj šesti poraz u Ligi prvaka te je u vrlo teškoj petoj poziciji ljestvice. Iako je pobjeda protiv Bosne kod kuće izgledna, kao i poraz Schaffhausena u Zagrebu, švicarski predstavnik ima 44 gola više od francuskog te je sasvim izgledno da je Chambery završio natjecanje u Ligi prvaka. U porazu Chamberyja u Švicarskoj (24:28), Bičanić je postigao samo jedan gol. Nešto bolji je Bičanić bio u pobjedi Chamberyja nad Nimesom (35:18) u 16. kolu francuskog prvenstva, postigao je tri pogotka.

Renato Sulić (Veszprem): Ni hrvatski pivot se nije proslavio protiv Čehovskih Medveda, imao je učinak od 1/4, a Veszprem je izgubio s 26:30. U posljednjem kolu grupne faze, Veszprem igra protiv Atletico Madrida kod kuće. Pobjeda donosi sigurno drugo mjesto grupe B i prolazak u daljnju fazu natjecanja, pa je sigurno da će momčad Lajosa Mocsaija pošteno zapeti.

Hrvoje Batinović (Split): U porazu Splićana u Buzetu Batinović je imao zbilja loših 1/8, a upravo je slab učinak Splitovog lijevog krila nedostajao rukometašima s mora da pobijede i popnu se na čelo ljestvice.

Klupa, tribina, doktori

Ivano Balić (CO Zagreb): Ozljeda gležnja spriječila je Balića da sudjeluje u povijesnoj pobjedi Zagrebaša protiv Barcelone. Koliko god da je njegov izostanak bio izuzetno veliki hendikep u Švedskoj, protiv Barcelone su Josip Valčić i David Špiler puno bolje nadomjestili njegov izostanak. Bez obzira na fenomenalnu pobjedu i bez Balića u sastavu, za CO Zagreb bit će od iznimne važnosti da se rukometni maestro oporavi do osmine finala Lige prvaka.

Tonči Valčić (CO Zagreb): Zbog problema s vratnim živcem stariji brat Valčić i dalje ne može pomoći svojoj ekipi u napadačkim akcijama, ali još uvijek je spreman odraditi veliki dio obrambenih zadaća. Tako je bilo i u Barceloni, gdje je, s obzirom na okolnosti, jako dobro obavio svoj posao.

Denis Špoljarić (Füchse): Zbog ozljede Ahilove tetive Špoljarić je propustio prvenstveni dvoboj protiv Magdeburga proteklog tjedna, ali je u dvoboju Lige prvaka u nedjelju kod Atletico Madrida stisnuo zube, odradio utakmicu. Međutim, niti to nije bilo dovoljno da se zaustavi napad španjolskog predstavnika, koji je na kraju slavio 32:27.

Blaženko Lacković (HSV): Rukometaši HSV Hamburga proteklog su tjedna ostvarili polovičan uspjeh. Naime, u rukometnoj su Bundesligi bili uvjerljivi protiv momčadi Eintracht Hildesheima da bi potom u Ligi prvaka krajem tjedna remizirali sa slovenskim Cimosom. Hrvatski reprezentativac, Blaž Lacković u susretu njemačkog prvenstva nije bio u zapisniku, dok se u Europi nije upisao u strijelce.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik23.02.2012. u 09:24
    sve 5, super izvještaj, samo ne znam zašto i dalje tu stavljate metličića, špoljarića i sulića, kada svi znamo, da oni više nikad neće igrati za repku (znamo zbog koga)?
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.02.2012. u 01:07
    dobro slazem se, neprocjenjivo je mozda preteska rijec, al decko je zaista puno napredovao i mislim da ga treba pohvaliti. da, ja zaista mislim da je odlican u obrani, to su mi potvrdili i mnogi decki koji kuze rukomet bolje od mene... u napadu igra cist ok, oscilacije su normalne i za hansena i sl.
    Obrisan korisnik
  • Pezer21.02.2012. u 00:49
    kazalba igra odlicno obranu i dobar u napadu???Njega ona visina izvlaci i to previse on bi s onom visinom trebao biti ubojica a ne solidan,odigra on nekad dobro i to sve stoji,al da je neprocjenjivo sto ga imamo,nezz bas
    Pezer
  • Obrisan korisnik20.02.2012. u 23:50
    Dvadesetogodišnjeg odličnog šutera Nexe-a i budućeg reprezentativca Ivana Sliškovića se ne spominje!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.02.2012. u 23:01
    ma marko je nas ponajbolji igrac, ma sto god tko rekao. tesko je ljudima to prihvatiti i neopravdano ga omalovazavaju. imati igaca od 210 koji igra odlicnu obranu, a solidan je i u napadu zaista je neprocjenjivo...
    Obrisan korisnik