Tenis

Ekspresan oproštaj Ljubičića od Dubaija

Vedran Babić • utorak, 28.02.2012.
Ekspresan oproštaj Ljubičića od Dubaija
Foto: Kristijan Komarica

Po drugu godinu u nizu Ivan Ljubičić oprašta se od jakog turnira u Dubaiju već u prvom kolu. Iako mu je ždrijeb bio dobar s obzirom da je izbjegao sve moguće nositelje, Ivan to nije uspio iskoristiti te je morao čestitati Flaviju Cipolli na prolazu u drugo kolo...

Nakon poraza u konkurenciji parova u ponedjeljak Ivan Ljubičić završio je svoj nastup i u singlu i već može početi pakirati kovčege. U prvom kolu preko 1.700.000 dolara vrijednog turnira u Dubaiju na kojem nastupa osam od deset najboljih tenisača svijeta hrvatskog je tenisača u dva seta porazio Flavio Cipolla iz Italije (6:2, 7:5).

Ivanu je to bio osmi meč ove sezone i već peti poraz. 86. tenisač svijeta, Cipolla, bio je solidan ždrijeb za prvo kolo, no i on se pokazao prejakim suparnikom za Ljubu. 28-godišnji Rimljanin tako je pokazao da ovosezonske pobjede nad Davidenkom i Seppijem nisu bile slučajne, baš kao ni dobar otpor koji je pružio u mečevima protiv Tsonge i Gasqueta.

Muke na servisu

Vezane vijesti

U meču koji je trajao jedan sat i 33 minute Ljubičić je muku mučio sa servisom. Njegov postotak prvog servisa bio je vrlo nizak, samo 42%, od čega 39% u drugom setu. Pogodio je devet asova i napravio tri dvostruke pogreške. Igra na prvom servisu bila mu je vrlo dobra (77% osvojenih poena), no na drugom Cipolla mu je radio veliku štetu i osvojio 22 od 36 poena. Talijan je u konačnici osvojio 28 poena protiv servisa, a Ljubičić 22. Cipolla je realizirao četiri od šest break prilika, a Ljubo jednu od četiri. Dodajmo kako je ovo bio njihov drugi međusobni dvoboj i prva pobjeda Cipolle, koji je tako dobio svoju osvetu za lanjski poraz u njegovu rodnu gradu, Rimu.

Prvi set završio je rezultatom 6:2 za Talijana iako nije moralo tako biti. Naime, Ljubičić je imao dvije break lopte, ali ni jednu nije iskoristio, dok je Cipolla realizirao svoje dvije od tri. Uz to, Ivan se jako mučio s prvim servisom (46%), što je Cipolla koristio i napadao njegov drugi servis. Na njemu je Talijan osvojio 9 od 14 poena.

Početak drugog seta donio je nešto stabilniju Ljubičićevu igru na servisu. Prva dva servis gema zadržao je prilično lako i onda u petom gemu pri rezultatu 2:2 izgubio prednost početnog udarca bez osvojenog poena. Cipolla je potom s lakoćom držao servis sve do 5:4 (kod 5:3 na servisu Ljubičića Cipolla je bio na dva poena od pobjede) kada je jeftino ispustio vrijednu prednost.

Ljubo je poravnao na 5:5 i potom osvojio prvi poen sljedećeg gema, da bi ponovno izgubio koncentraciju i doveo se u situaciju da mora spašavati dvije break lopte kod 15-40. Prvu je anulirao, ali ne i drugu. "Popravni ispit" Cipolla je položio poslije velike drame. Prve tri meč lopte koje je imao nije iskoristio, Ivan je potom imao break loptu, da bi Talijan svoju četvrtu meč loptu ipak uspio realizirati i dovršiti meč.

Cipolla, kojemu je najbolji renking bio 75. mjesto u studenom prošle godine, je po prvi put izborio drugo kolo Dubaija. Prije tri godine prošao je kvalifikacije i u prvom kolu glavnog turnira izgubio od kasnijeg pobjednika Novaka Đokovića.

S druge strane, Ljubičiću je ovo bio osmi nastup u Dubaiju i treći poraz u prvom kolu. Sva tri ta poraza došla su u posljednje četiri godine.

ATP Dubai, 1. kolo:
Ivan Ljubičić (Hrvatska) - Flavio Cipolla (Italija) 2:6, 5:7
Stahovskij (Ukrajina) - Awadhy (UAE, WC) 6:1, 6:2
Murray (VB, 3) - Berrer (Njemačka, Q) 6:3, 4:6, 6:4
Chiudinelli (Švicarska, Q) - Davidenko (Rusija) 6:4, 5:7, 6:4
Južnij (Rusija) - Gasquet (Francuska) 6:3, predaja Gasqueta

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik28.02.2012. u 17:40
    Ma nek igra za svoj gušt...on je ionako svoje napravio...a po mojem mišljenju tenisko životno djelo mu je Davis cup sa naglaskom na pobjedi protiv Amerikanaca...da je samo to napravio bilo bi dosta za cijelu karijeru...a napravio je puno,puno više.Majstore kapa do poda i uživaj pa makar gubio i u... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik28.02.2012. u 17:10
    mislim da mu je ovo zadnja godina na Touru, sto je sasvim logicno i razumljivo....isto tako sam uvjeren da ce do kraja godine napravit bar jos jedan dobar rezultat, recimo finale...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik28.02.2012. u 16:41
    ljubo,care vrijeme je da se oprostiš i prestaneš ovako sramotit protiv igrača koje bi ti nekada učio kako se drži teniski reket u ruci,novci nisu bajni za prve runde bilo gdje pa stvarno ne vidim razloga da se ovo nastavi osim ako se ti baš želiš sramotit i gubit protiv ovako krajnje smiješnih... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik28.02.2012. u 15:28
    Ljubo vrijeme prijatelju!!!!Vino se pokvarilo bojim se... tako to ide krenu te pobjedjivat kojekakvi Cipolle, Rochusi i ostali misevi...nije Ljubo zaboravio igrat nego je fizicki jednostavno postao INFERIORAN....skoro svaki forhend mu ide u mrezu..JER kad noge kazu DOVIDJENJA vrijeme je za ZBOGOM... [više na forumu]
    Obrisan korisnik