Nogomet

Madridska sreća i talijanska nesreća

Piše:Vedran Filipović • petak, 16.03.2012.
Madridska sreća i talijanska nesreća
Foto: EPA

Gianni Infantino i Paul Breitner odlučili su, uz svesrdnu pomoć božice Fortune četvrtfinalne parove Lige prvaka. Čini se kako Real iz Madrida ima najlakši posao dok bi najviše borbe trebalo biti na relaciji Camp Nou - San Siro...

Ždrijeb ili ples kuglica uvijek je nekome maćeha, a nekome majka. Nakon više ili manje šokantnih i iznenađujućih utakmica u osmini finala, u švicarskom Nyonu okupili su se predstavnici najboljih osam momčadi Europe, barem što se Lige prvaka tiče. U četiri ogleda jedino je Real Madrid izraziti favorit, dok bi se iznenađenja mogla očekivati u ostala tri sraza. Ono što je također vrlo bitno, Mourinho i Guardiola se mogu susreti tek u finalu 19. svibnja na Allianz Areni. Ako ste krenuli, prestanite maštati, imaju obje momčadi dug put pred sobom do Münchena (pobjednik Real - APOEL ide na boljeg iz susreta Francuza i Nijemaca)

Real Madrid - APOEL

Momčad koju nitko nije očekivao u četvrtfinalu za protivnika je dobila momčad koju su svi željeli izbjeći - madridski Real. Sažeto rečeno - APOEL nije imao sreće. Legija stranaca s jednim domaćim igračem na čelu sa srpskim trenerom Ivanom Radovanovićem vratila nam je vjeru u istinsku radost nogometa, pokazala je da se jedna ekipa ipak može, uz pravu kemiju i disciplinu, nositi s europskim gigantima kao što su Lyon i Inter. Usporedbe radi, ugovor Zlatana Ibrahimovića veći je od njihovog sezonskog budžeta. Njihova bajka i senzacija vrlo će se vjerojatno zaustaviti na Galacticosima koji nezaustavljivo galopiraju pored mnogo jačih momčadi no što su to Ciprani. Ali, kako kaže otrcana fraza, lopta je okrugla i u nogometu je zaista sve moguće.

Ipak, teško je vjerovati da Real Madrid, koji u domaćem prvenstvu ima deset bodova prednosti ispred jedne Barcelone, može prokockati ovako dobar ždrijeb i priliku za ulazak u polufinale najelitnijeg klupskog natjecanja. Lakšeg protivnika nisu mogli poželjeti, a iako je čak i Dinamo u ponekim trenucima pokazao da se može igrati protiv madridskog stroja, ovo će biti drukčiji susret. Ulog je prevelik, motivacija Cristiana Ronalda i kompanije prevelika je (rušenje Barcine moći) da bi joj na kraj stao neugledni klub s nekog tamo otoka. Da, postoji mogućnost podcjenjivanja. Da, David može pobijediti Golijata, ali Special One je preiskusan i predobar trener da bi u četvrtfinalu Lige prvaka dozvolio ikakvo opuštanje. Sve osim rutinskog prolaska Reala bilo bi veliko iznenađenje.

Barcelona - Milan

Bez dvojbe, najjači i najatraktivniji par koji je izvučen u Nyonu. Blaugrana i Rossoneri jamče barem 180 minuta bespoštedne borbe, taktičkih smicalica i sjajnih poteza. Zanimljivo je što su ove dvije velike momčadi već odigrale dva susreta u ovogodišnjem izdanju Lige prvaka. Na Nou Campu bodovi su podijeljeni (2:2, sjajan prvi gol Pata) dok su Katalonci slavili na San Siru s 3:2 i odlučili o prvom mjestu u skupini H.

Iako je nepravedno zapostaviti sve ostale sjajne igrače, ovo će ipak biti dvoboj Messija i Ibrahimovića. Karakterni švedski internacionalac imao je prilike dijeliti svlačionicu s argentinskim čarobnjakom, ali ta simbioza i nije završila baš najbolje. Zlatan će svakako imati dodatni motiv u ovom nogometnom šlageru gdje će odlučiti jedan potez, jedna nesmotrenost, jedna obrana vratara... Barcelona je favorit, uostalom bili bi to protiv bilo koga, a talijanski mediji su već potpisali kapitulaciju pa naslovi tamošnjih portala viču o "najgorem neprijatelju s Pirineja". Ali, ne treba zaboraviti, Milan izgleda moćno u Serie A i izgledao je moćno protiv Arsenala u prvoj utakmici.

Chelsea - Benfica

Raštimani orkestar londonskih Bluesa izvukao je dobru kartu - portugalska Benfica nije neopasan protivnik, dapače, no nije ni momčad od koje bi Drogba, Lampard i društvo trebali posebno strahovati. Villas-Boasa zamijenio je Roberto di Matteo koji je ostvario tri pobjede u nizu, od čega posebno odzvanja nedavna 4:1 protiv Napolija. Jesu li igrači namjerno "bušili" Portugalca nije tema ovog teksta, iako se lako može povući to pitanje. Upravo tom pobjedom, Chelsea je spasio svoju sezonu koja je pred nekoliko tjedana izgledala potpuno izgubljeno.

Englezi su lagani favoriti, no Benfica itekako ima svojih aduta zbog kojih se ima pravo nadati prolasku "među četiri". Cardozo, Gaitan, Nolito i Aimar mogu posijati sjeme straha u svaku protivničku obranu. "Ako bi bilo moguće, odgovaralo bi nam da izvučemo engleskog predstavnika, možda Chelsea, ako prođu dalje", izjavio je Jorge Jesus nakon eliminiranja Zenita. Zlatna ribica u vidu Paula Breitnera ispunila mu je želju, sada su pred njim dvije utakmice da pokaže zašto je baš želio Chelsea.

Marseille - Bayern

Francuzi su se vrlo sretno i spretno dokopali četvrtfinala Lige prvaka. U dvoboj lošeg i lošijeg, manje je lošiji od Intera bio Marseille koji je oba pogotka postigao u sudačkoj nadoknadi vremena. Momčad Didiera Deschampsa u lošoj je formi, nalaze se tek na osmom mjestu Le Championnata, a dva susreta s Bavarcima su im definitivno utakmice sezone. Imaju adute (Gignac, Brandao, Remy i Ayew), no dojam je kako će sve u ovom srazu ovisiti o Bayernu.

Istom onom Bayernu koji je u zadnjih 180 minuta postigao 14 pogodaka. Hoffenheim i Basel su se na Allianz Areni proveli kao bosi po trnju, Gomez je sa svoja četiri pogotka trasirao svoj klub u četvrtfinale, a najveći motiv trebala bi im biti činjenica da se finale igra u njihovom dvorištu. Marseille nema tu moć da zaustavi Riberyja, Robbena, Müllera i Gomeza u ovoj formi u kakvoj su sada, upitno je tek hoće li takvi biti 27. ili 28. ožujka te 3. ili 4. travnja.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik17.03.2012. u 02:10
    samo da se Prince full oporavi, da se nitko bitan ne ozlijedi u ova 2 tjedna i onda odigrat 2 muške tekme kao i u grupi pa kako bude... i udarit po Iniesti i Xaviju, jebo Messija, lako za njega, ove treba istući... onako pošteno, muški :)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.03.2012. u 01:30
    sve miriše na namještaljku,Barca i Real ništa prije finala a i ostali parovi kao da su postjale jakosne skupine tipično za Platinija
    Obrisan korisnik
  • lambik17.03.2012. u 00:18
    ...reče žosemurinjo...
    lambik
  • lambik17.03.2012. u 00:05
    Real je imao srece? Vjerojatno, ali vjerojatno su i ostali APOELovi protivnici ove sezone mislili kako su imali srece...
    lambik
  • burek198316.03.2012. u 22:03
    Kaj ak neigraš otvoreno i napadački to nije nogomet? Najbolje bi bilo da još i nefaliraju Messija i da da drže distancu barem 20m od xavija... Stvarno je nekima barca udarila u glavu..
    burek1983