Košarka

Alkar ponovno nakon drame

Iz ŠSD Sinj:Mišo Gulić • utorak, 27.03.2012.
Alkar ponovno nakon drame
Foto: Bruno Karadža

Sinjani kao da su se ove sezone pretplatili na dramatične završnice domaćih susreta. Naime, nakon Dubrovnika prije tri dana, i Križevčani su se "dovukli" do egal završnice iz koje su ponovno kao pobjednici izašli igrači trenera Damira Domazeta.

Alkar - Križevci PF 65:63 (21:21, 16:14, 16:13, 12:15)

A1 Liga za ostanak, drugo kolo

Sinj, ŠSD Sinj, gledatelja: 750

Suci: Dožai (Zagreb), Perlić (V. Gorica), Stojić (Šibenik)

Alkar: Modrić S., Anzulović (2), Modrić M., Bubalo (12), Tešija (6), Gaurina (8), Lozančić (6), Rogić (8), Ćurković (4), Župić (12), Kanaet (7), Librenjak.
Trener: Damir Domazet

Križevci PF: Glavinić (8), Gaćeša (5), Gligora (10), Sertić, Čusek, Žitko (13), Hrkač (2), Mikulić (2), Svoboda (4), Zrnić (10), Buva (5), Grgat (4).
Trener: Rudolf Jugo

40 minuta izjednačene i borbene utakmice na kraju se svelo na posljednjih 20-ak sekundi u kojima su više spretnosti i mirnoće pokazali domaći, čime su napravili još jedan, prilično veliki, korak ka opstanku. Seriju obostranih promašaja s crte za slobodna bacanja prvi je za domaće prekinuo Bubalo, polovičan je uspjeh s druge strane imao Svoboda, a "točku na i" stavio je Gaurina, također s "penala", pet sekundi do kraja.

Otvaranje susreta pripalo je gostima iz Križevaca koji su na sinjsko vodstvo od 2:0, reagirali sa sedam uzastopnih koševa (2:7). Trica Gligore goste je odvela do prednosti od 4:10, što je bio dovoljno dobar razlog domaćima za buđenje pa se prednost vrlo brzo, nakon trice Župića, preselila na stranu Alkara (11:10). Nekoliko minuta izjednačene igre, dobre role gostiju, ali i Alkara, rezultiralo je izjednačenim rezultatom od 21:21 nakon prvih deset minuta.

Sinjska zona na otvaranju druge četvrtine u potpunosti je izbezumila Križevčane pa su domaći na krilima Bubala došli do 28:23, da bi nešto kasnije bilo i 31:25. Ipak, teško se oteti dojmu da su igrači Alkara propustili konkretnije kazniti Križevčane u tim trenutcima, jer gosti su bez koša bili pune četiri minute. U preostalom vremenu do odmora gosti nisu dozvolili Alkaru da napravi izraženiju prednost, dapače, ubačajem Žitka u posljednjoj sekundi na predah su otišli sa svega dva koša manjka (37:35).

Koševima Rogića, Ćurkovića i Župića Alkar je otvorio drugi dio i nakon tri minute igre došao do ugodnih plus devet (44:35). Gosti su se u tim trenutcima u potpunosti "nudili" Sinjanima, ali ponovno domaći nisu bili na razini kada je trebalo prelomiti susret. Svakako treba dodati da su Križevčani u tim trenutcima imali i podosta sreće (trica Zrnića od table), na što se s još jednom nadovezao i Žitko pa je prednost domaćih brzo splasnula na svega plus pet (53:48), koliko je bilo pred odlučujućih deset minuta.

Damir Domazet, trener Alkara: "Ništa još nije gotovo. Iskustvo nam kaže da dok matematički nije gotovo, nema opuštanja. Bila je ovo slična utakmica kao prije tri dana, dramatičan završetak i ponovo pobjeda. Kao i protiv Dubrovčana, unatoč pobjedama, nismo igrali dobro, ali to je i kvaliteta ove momčadi da i kada ne igra na najvišem nivou, pobjeđuje."

Domagoj Kanaet, Alkar: "Ovo mi je jedna od težih utakmica, igrao sam do samog kraja, dao sam sve od sebe, ali najviše pohvala ide našoj sjajnoj publici koja nas uvjek digne kada padnemo. Mora se priznati da smo imali i malo sreće na kraju, ali eto sve se okrenulo u našu korist."

Rudolf Jugo, trener Križevaca: "Čestitke Alkaru na zasluženoj pobjedi i to je sve što imam za kazati" ironičan je nakon utakmice bio gostujući strateg.

Gosti bolje otvaraju zadnju četvrtinu te uz četiri koša Žitka i tri Gaćeše odlaze do prednosti (53:55), na što domaći odgovaraju tricom Gaurine, a potom se ušlo u vrlo izjednačen period igre, bez značajnijeg odvajanja.

Tri minute prije kraja semafor je pokazivao 61:61, redale su se greške na obje strane, a isti rezultat bio je i nakon neuspješnih pokušaja Lozančića s crte za slobodna bacanja, 40 sekundi do kraja. Potom drama. Semafor je pokazivao da je preostalo još svega 17 sekundi igre, na crti za slobodna je stajao pouzdani Žitko koji začuđujuće promašuje oba i ponovno daje šansu Sinjanima.

Nakon minute odmora domaći su krenuli u napad, no gosti brzim prekršajem Bubala šalju na crtu za slobodna, što ovaj koristi i zabija oba, a serija slobodnih se potom preselila na stranu gostiju. Sedam sekundi prije kraja Svoboda je pogodio prvo, promašio drugo, zatim napravio prekršaj na Gaurini, a sinjska "trojka" hladnokrvno diže prednost na plus tri (65:62). Gostima je ostalo pet sekundi za eventualni produžetak, Sinjani rade prekršaj, Glavinić pogađa prvo, zatim drugo namjerno promašuje, no do lopte ne dolazi, što je bio kraj njihovih nadanja.

Premijer liga

1Zadar 312+576
2Split 285+457
3Cibona 2211+125
4Cedevita Junior 2112+210
5Dinamo Zagreb 2013+230
6Zabok 1716+13
7Dubrovnik 1518-45
8Dubrava 1419-93
9Šibenka 1320-57
10Alkar 924-172
11DepoLink Škrljevo 726-350
12Bosco 132-894

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!