Nogomet

Dinamo i Hajduk u obračunima prve petorke

Sportnet • subota, 31.03.2012.
Dinamo i Hajduk u obračunima prve petorke
Foto: Duje Bonačić

Subota će ponuditi četiri prvenstvena ogleda jer je susret Cibalije i Varaždina otkazana, a Dinamo i Hajduk sudjeluju u obračunima onih sa samog vrha poretka...

Dinamo i Lokomotiva u posljednje tri sezone susreli su se pet puta, a veliki brat je uvijek odnosio bodove manjem. U subotu su bodovi sigurno potrebniji momčadi s Kajzerice jer Dinamo će u svakom slučaju, kad-tad, matematički potvrditi novi naslov prvaka. Modri su u svoju filijalu ove zime poslali nekolicinu igrača od kojih neki svoju budućnost vide u Maksimirskoj 128, pa, kako ističe trener Ante Čačić, koji je Dinamo preuzeo baš nakon epizode u Lokomotivi, trebali bi biti motivirani da se dokažu:

"Svi će se u subotu pokušati predstaviti u najboljem izdanju i skrenuti pažnju na sebe. Žele nam poručiti da im je mjesto u Dinamu, ali zato očekujem da moji igrači budu motivirani i pokažu svojim kolegama iz Lokomotive kako moraju još malo pričekati."

Josip Šimunić još će jednu utakmicu odgledati s tribina jer ga se čuva prvenstveno za Europsko prvenstvo. Igor Bišćan i dalje je suspendiran, a pitanje je hoće li se Šimuniću pridružiti Mateo Kovačić.

Nedostaju: Bišćan (suspenzija), Šimunić (ozljeda)

Igrači Lokomotive sa samopouzdanjem ulaze u sraz s Dinamom, a svoj optimizam temelje na dobrim rezultatima u posljednje vrijeme. U prvenstvu su slavili u zadnje dvije utakmice, a 3:0 pobjedom nad četvrtoligašem Ponikvama izborili su polufinale Kupa ZNS-a.

Kako za Lokomotivu nastupa velik broj igrača koji su na posudbi iz Dinama, motiva im neće nedostajati te će se na Maksimiru pokuąati predstaviti u najboljem svjetlu. Bodovi iz utakmice protiv Modrih bi puno značili Lokomotivi, koja se nalazi blizu mjesta koja vode u Europu, no Lokosi su svjesni da će im biti vrlo teško izboriti pozitivan rezultat.

Za momčad kluba s Kajzerice neće moći nastupiti Arijan Ademi i Marcelo Brozović, koji odrađuju suspenziju zbog tri žuta kartona, a Tomislav Ivković neće moći računati niti na ozlijeđenog Antu Puljića.

Nedostaju: Ademi, Brozović (kartoni), Puljić (ozljeda)

Nakon poraza od Dinama i remija kod Lučkog, Slaven Belupo još uvijek ima dva boda prednosti ispred Splita i tri ispred Lokomotive u borbi za treću poziciju na prvenstvenoj ljestvici. Lov na drugoplasirani Hajduk, kako je trener Roy Ferenčina naglasio već poslije Maksimira, nije ni primaran, a ni posebno realan cilj Koprivničana. No, upravo će Hajduk u subotu stajati na putu europskim ambicijama Slaven Belupa.

Ferenčina pritom ne može računati na čak petoricu svojih igrača, među kojima su i napadački oslonci Tomislav Bušić i Bojan Vručina te stup obrane Elvis Kokalović. Posao realizacije, koji protiv momčadi poput Hajduka može značiti razliku između pobjede i poraza, tako će opet pripasti prije svega lovcu na rekord, Davoru Vugrincu.

"Prigodu će dobiti i nekoliko mladih igrača", najavio je Ferenčina, pozivajući pritom i navijače radi podrške s tribina. "Hajduk je dobro posložen i također je spoj mladosti i iskustva, no ja vjerujem u svoje igrače. Siguran sam da ćemo biti borbeni, agresivni, dati sve od sebe, i nećemo se predavati do zadnje sekunde. Svjesni smo što bi značila pobjeda protiv Hajduka, ali trebat će nam i sreće jer je Hajduk uvijek Hajduk", kaže.

Nedostaju: Vručina, Bušić, Kokalović, Grgić, Maras (ozljede)

Novi trener Hajduka Mišo Krstičević uspio je ono što njegov prethodnik Krasimir Balakov nije, ubilježio je proljetnu pobjedu na Poljudu. Sad pred njim stoji izazov prvog gostovanja, a upravo na tuđim travnjacima (Kranjčevićeva, Maksimir, Kantrida) Splićani su na startu proljeća djelovali razigranije i efikasnije nego u poljudskoj "školjci". U Koprivnici Bile čeka ogled protiv Slavena, u kojemu neće moći računati na svog prvog razigravača.

"Sigurno će nam biti hendikep igrati bez Anasa Sharbinija, on ima okomitost, asisenciju, šut. Ali moramo imati rješenja i u takvim situacijama, pokušat ćemo nadoknaditi njegove vrline kroz druge igrače i možda malo modificirani sustav", rekao je trener Bilih uoči polaska za Koprivnicu.

Utakmice na prijelazu između odlaska Balakova i ustoličenja Krstičevića obilježio je Mijo Caktaš, koji je s dva pogotka i dvije asistencije donio Hajduku šest bodova protiv Rijeke i Cibalije i značajno podigrao vlastito i momčadsko samopouzdanje. Splićani puno očekuju i od Vukušića, a za Koprivnicu je zbog ozljede otpao i kapetan Andrić. Zamijenit će ga "terijer" Radošević, koji će tri dana nakon Koprivnice postati punoljetan.

Nedostaju: An.Sharbini (kartoni), Andrić, Maloča (ozljede)

Pobjedu nad Karlovcem na Parku mladeži prije deset dana nogometaši Splita nisu uspjeli potvrditi na Maksimiru protiv Lokomotive. Izgubili su 1:0 i tako ponovno napravili korak unatrag u borbi za Europu. Uoči utakmice sa Šibenikom, Crveni za trećeplasiranim Slavenom zaostaju dva boda. Trener Tonći Bašić, kao i uvijek, očekuje tri boda.

"Ovo nam je jedna od najvažnijih utakmica u proljetnom dijelu. Nekoliko momčadi se zbilo u par bodova, stoga je svaka pobjeda od sada pa nadalje vrlo bitna. U ovoj utakmici na našoj strani će biti individualna kvaliteta, no potrebna je čvrstina i borbenost. To je ključ pobjede."

Bašić je dodao da je Ante Erceg u konkurenciji za utakmicu nakon što je sredinom tjedna nastupio u Županijskom kupu. Bio mu je to prvi nastup u drugom dijelu sezone nakon što se koncem zimskih priprema ozlijedio i morao otići na operaciju. Dobra vijest za Bašića je i ta da će raspolaganju imati Križanca, Pehara i Rašića koji su nedostajali protiv Lokomotive.

Nedostaju: Rebić, Babić (ozljede), Tešija (viroza)

Puni samopouzdanja nogometaši Šibenika otputovat će u Split, na ogled s prvoligašem iz Parka mladeži. Svjesni su Šibenčani da, s obzirom na situaciju u kojoj se nalaze, u svakoj utakmici moraju tražiti bodove. Respektiraju Splićane, ali i vjeruju kako ih mogu iznenaditi i doći do pozitivnog rezultata.

"Ova je ekipa pokazala dobar nogomet, puna je samopouzdanja i mislim da s pravom možemo očekivati pozitivan rezultat. Bez obzira što se radi o Splitu koji je odlična ekipa. U maloj su krizi rezultata, ali to ništa ne znači. Oni sigurno također više nemaju pravo na kiks ako misle igrati Europu. I njima i nama je jako bitna utakmica. Mi ćemo se postaviti čvrsto, muški, borbeno, dat ćemo svoj maksimum i uz malo sreće ja se nadam pozitivnom rezultatu", optimist je, kao i uvijek, trener Šibenika Goran Tomić.

Najavio je Tomić i poneku promjenu u sastavu. Vraća se, nakon odrađene kazne zbog žutih kartona, Maruna, a do promjene će doći i na poziciji centralnog napadača.

Nedostaju: Grubić, Dujaković (ozljede)

U tjednu uoči utakmice protiv Lučkog, Karlovac je zadesila nova suspenzija od strane disciplinske komisije HNS-a zbog dugovanja prema bivšim igračima. Klub je napustio i dosadašnji predsjednik Amirudin Talakić, a novog vodstva za sada nema na vidiku.

Utakmica protiv Lučkog ipak bi trebala biti odigrana jer su iz Karlovca uputili prigovor na suspenziju koji omogućuje igranje u ovom kolu. Karlovčani su do sada imali vrlo težak raspored i Lučko je prva momčad protiv koje bi mogli do proljetne pobjede. Ipak, momčad opterećuju brojni problemi pa je svaki osvojeni bod pravo čudo, a do sada su osvojili dva. Protiv Slaven Belupa i protiv Osijeka u prošlom kolu.

"S nekim novim taktičkim zamislima pokušat ćemo iznenaditi naše protivnike i sigurno dati sve od sebe da dođemo do pozitivnog rezultata", izjavio je trener Lucijanić koji muku muči s velikim brojem ozljeda. U odnosu na prošlu utakmicu u sastav bi se mogao vratiti kapetan Štefančić, a vrata Karlovca ponovno će čuvati Kalinić.

Nedostaju: Šimek, Rukavina, Konta, Gerc, Amić (ozljede)

Lučko u subotu očekuje utakmica u kojoj bi i definitivno trebali saznati ispada li taj klub iz borbe za ostanak ili se ona nastavlja. Naime, momčad Željka Kopića gostuje kod Karlovca koji se već duže vrijeme nalazi u financijskim, ali i igračkim problemima, te ukoliko želi ostati u utrci za ostanak u ligi, Lučko mora razmišljati samo o tri boda.

Lučanima je Karlovac ostao u dobrom sjećanju ove sezone pošto su preko njega došli do prve, povijesne pobjede u MAXtv Prvoj ligi. Pogotkom Leopolda Novaka ostvarena je minimalna pobjeda i tada je uslijedio dobar rezultatski niz, a u klubu se nadaju da se takva situacija može ponoviti i sada.

Klubu iz zagrebačkog predgrađa 11. mjesto koje donosi spas bježi velikih deset bodova, ali iz Lučkog poručuju kako nema predaje sve dok postoje teoretske šanse. Ohrabreni su dobrom igrom iz prošlog kola kad su nadigrali trećeplasirani Slaven, no uzeli su samo bod. Protiv Karlovčana neće moći zaigrati Davor Rogač zbog kartona, a Kopić će biti i bez Zlatka Palčića koji se ozlijedio.

Nedostaju: Rogač (kartoni), Palčić (ozljeda)

MAXtv Prva liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

24. kolo

Inter-Zaprešić2:0Osijek
Zagreb2:0Zadar
Karlovac 19190:0Lučko
Slaven Belupo1:1Hajduk
Cibalia3:0Varaždin
Split2:0Šibenik
Dinamo6:0Lokomotiva
Istra 19610:0Rijeka
1Dinamo 3073:11+6275
2Hajduk 3050:24+2654
3Slaven Belupo 3041:27+1452
4Split 3043:32+1150
5Cibalia 3035:35045
6Zagreb 3036:42-645
7Lokomotiva 3033:33044
8Osijek 3045:38+743
9Istra 1961 3035:33+242
10Zadar 3029:44-1540
11Inter-Zaprešić 3033:33038
12Rijeka 3029:29038
13Lučko 3029:36-731
14Šibenik 3027:39-1227
15Karlovac 1919 (-1)3025:53-2824
16Varaždin (-1)3016:70-548

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Shadowfax31.03.2012. u 13:20
    Ajmo deda po rekord HNL-a!
    Shadowfax
  • Obrisan korisnik31.03.2012. u 13:07
    @Pulezan97 Istra - Rijeka je derbi ...to ce bit posebno sutra ;)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik31.03.2012. u 12:50
    protiv varteksa
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik31.03.2012. u 12:41
    a zasto nema za istra-rijeka??
    Obrisan korisnik
  • aco07831.03.2012. u 12:30
    ajmo dinamo!!!!
    aco078